piątek, 31 stycznia 2014

KARKÓWKA Z PIECZARKAMI I CEBULĄ

Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki 😉 
Można ją smażyć w całości, robić w plastrach  panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów. 
Robię ją dość często, gdyż mój Mąż  za nią przepada!
Tym razem wybór padł na karkówkę z pieczarkami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu 😉



Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 250g pieczarek
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • musztarda francuska
  • 1 łyżka mąki
  • bulion

Wykonanie:


Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw, smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Następnie  układamy je w naczyniu żaroodpornym i przekładamy: warstwą posiekanej cebuli, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w paski pieczarkami, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem i tłuszczem tzw. smakiem od smażenia karkówki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1.5h. Po tym czasie karkówka powinna być już miękka. Przelewamy ją wraz z sosem do garnka i sosik lekko zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.






czwartek, 30 stycznia 2014

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA



Składniki:

  • 6 białych kiełbasek (surowa lub parzona)
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
 Wykonanie: 

Naczynie żaroodporne  smarujemy olejem i układamy w nim  kiełbaski.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Solimy, pieprzymy i dodajemy do niej majeranku. Na ułożone z naczyniu kiełbaski układamy podsmażoną cebulę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 25 minut (jeśli mieliśmy kiełbasę wcześniej parzoną) lub 45 minut (jeśli nasza biała była surowa). Między kiełbaski możemy ułożyć dodatkowo cienkie plasterki boczku.

środa, 29 stycznia 2014

OPONKI SEROWE Z CUKREM PUDREM


W karnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami.  Przymykamy wtedy oko na kalorie, i tradycji staje się za dość... 
U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. 
Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ nie znoszę zapachu smażonego oleju. 
No ale co tam!  Jak karnawał ... to karnawał .... ! 
Zapraszam na serowe oponki!



 Składniki:
  • 250 g sera półtłustego
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • tłuszcz ( olej lub smalec do smażenia)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie|:


Ser przekręcić przez maszynkę, przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę, sól i śmietanę. Zagnieść ciasto. Oprószyć je delikatnie mąką i rozwałkować  na grubość ok. 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, a następnie na środku wykrawać małą dziurkę np kieliszkiem. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można również usmażyć. Wycięte oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Zjadamy najlepiej w dniu usmażenia, ponieważ wszystkie ciastka z dodatkiem twarogu najsmaczniejsze są w dniu, kiedy je robimy.


wtorek, 28 stycznia 2014

RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI

 Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar .
Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. 
Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka. I jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie 😄
 I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) 
pączki z ... patelni 🍩💚



Składniki:
  • 250 g maki
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 szkl ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • marmolada/powidła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:


Z drożdży, ciepłego mleka (nie gorącego) i łyżeczki cukru zarobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z jajkiem, szczyptą soli, pozostałym cukrem, otarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady/powideł i skleić, nadając im lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być tyle, aby nasze pączki mogły swobodnie pływać. Usmażone pączki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu i ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej porcji otrzymałam 12 pączków średniej wielkości.




środa, 22 stycznia 2014

OTRĘBOWE BUŁKI Z PATELNI

Mimo, że nie jestem na diecie Dukana, wiele przepisów z tej diety przenoszę na "własne podwórko".
 Szczególnie te na pieczywo na otrębach, bez jajek i mąki. Niestety bywa, że z różnym skutkiem. Czasem przepis jest beznadziejny i nie wracam do niego, a innym razem trafiony w przysłowiową 10-tkę. 
Tak właśnie jest z bułeczkami z patelni z przepisu z bloga  Z Kotem w kuchni BLOG I PRZEPIS TUTAJ.
 Robi się je szybciutko, smaży na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej i w smaku są pyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe.




Przepis na 3 duże bułki:
  • 6 łyżek otrębów owsianych niemielonych
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Wykonanie:

Odmierzamy otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Białko oddzielamy od żółtka, żółtko przekładamy do miseczki z otrębami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną. Następnie do ubitych białek przekładamy otręby z żółtkami i miksujemy b.krótko, dosłownie chwile, aby składniki połączyły się. Patelnię teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy gaz, przykrywamy patelnię i smażymy aż zrumienią się z jednej strony. Następnie przekładamy je na drugą stronę i dosmażamy bułki z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy na kratkę i studzimy.




poniedziałek, 20 stycznia 2014

PYRY Z GZIKIEM CZYLI KLASYKA PO POZNAŃSKU

Też tak macie, że tęsknicie do potraw z dzieciństwa? 
Ja po latach odkopuję stare przepisy z czasów, kiedy w naszej kuchni rządziła jeszcze babcia ... pyrki z gzikiem serwowano wtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów. 
Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki w mundurkach z białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie,  ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje - zrobię coś innego :) Obiad był obiad i trzeba było go zjeść :)
I okazuje się, że do wszystkiego trzeba chyba w życiu dorosnąć - do pyrek z gzikiem również:) 
Teraz to już nie "zapychający" obiad tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym twarożkiem z cebulką i śmietaną ...
 Echhh życie! :)



Składniki:

  • zmielony twaróg (lub poduszony widelcem)
  • ukwaszona śmietana 18%
  • mała cebulka
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • małe ziemniaki
  • masło 


Wykonanie:


Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz twarożek rozrobiony ze śmietaną z dodatkiem cebulki, szczypiorku, soli i pieprzu. Dla wzbogacenia smaku na każdy ziemniak wykładamy wiórek prawdziwego, świeżego masła.

niedziela, 19 stycznia 2014

TARTA Z KURCZAKIEM

Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. 
Jest pyszna na ciepło jak i na zimno. 
Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne.
Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad  jak i na ciepłą, bardziej wykwintną od kanapek - kolację :)




Spód do tarty:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
Wykonanie:
 
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę.  Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam  zakalec :)  Po wyjęciu lekko studzimy.

Na farsz:
  • 2 małe filety z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • mała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • olej
  • 200ml śmietany 12% lub 18%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Fileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek.
 Śmietanę  i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę.
Pieczemy przez około 35min w tem.180st.



    czwartek, 16 stycznia 2014

    PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI

    Przepis na ciasto pochodzi z  TEJ  strony. Bardzo lubię takie puszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest. 
    Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.
     Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :)



    Składniki:
    • ok 250-300g borówek
    • 1 mała puszka (200g) mandarynek
    • 2,5 szklanki mąki
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy)
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu)

    Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami.


     Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu - popudrować cukrem pudrem.


    wtorek, 14 stycznia 2014

    CEBULARZE

    Cebularze to pyszny przysmak lubelski. 
    Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) 
    Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację.



    Składniki:
    • 0,5 kg mąki pszennej
    • 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek)
    • 1 szklanka letniego mleka
    • 100 g masła
    • 50 g drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 250 g cebuli
    • 200g boczku
    • 3 łyżki oleju 
    • majeranek
    Wykonanie:


    Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi  swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło ich 13. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce pozostawiając na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. .Cebulę obrać,  grubo posiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a  płaskim dnem  kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut.

    poniedziałek, 13 stycznia 2014

    PIECHOTĄ DO LATA CZYLI TRUSKAWKOWY SORBET


     Nie jestem fanką mocnej dawki słodkości, chociaż słodycze lubię :)
     Zawsze wybieram jednak te mniej słodkie. Nie przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ...  zjem grzecznie bez wydziwiania.
     Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. 
    Dziś podaję prościuteńki przepis na pyszny truskawkowy sorbet :). Wspaniały, aromatyczny i niskokaloryczny deser smakiem przywołujący słoneczne lato ...



     
    Składniki:
    •  0.5kg truskawek
    • 0.5 szklanki cukru
    • odrobina wody(2-3 łyżki)
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny.


     Wykonanie:

    Truskawki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Z cukru i 2 łyżek wody zagotować syrop. Wystudzić go i wymieszać z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika na ok 3h, co pół godziny wyjąć i dobrze przemieszać. 



    niedziela, 12 stycznia 2014

    RYŻ Z WARZYWAMI

     Ryż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. 
    Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. 
    Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek.


    Składniki:
    • 1  szklanka białego ryżu
    • 2  szklanki bulionu drobiowego
    • dowolne warzywa ( u mnie 2 ugotowane marchewki, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy)
    • 4 łyżki oleju 
    • sól


    Wykonanie:

     
    Wypłukać i osuszyć lekko ryż. W garnku rozgrzać olej, dodać ryżpodsmażyć ciagle mieszając, aż ziarenka zmienią kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie
    podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia)  kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody.


     

    piątek, 10 stycznia 2014

    WSTĄŻKI Z SOSEM POMIDOROWYM I KIEŁBASKAMI Z SZYNKI

    Makaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) 
    Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych  składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. 
    Bo smak tkwi w prostocie ...




    Składniki:
    • 250g makaronu wstążki
    • 1 cebula
    • 5 kiełbasek z szynki
    • koncentrat pomidorowy
    • papryka ostra
    • papryka słodka
    • sól
    • bazylia
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • bulion warzywny
    • 1 łyżka mąki
    • 2 łyżki śmietany 12%
    • natka pietruszki
    • olej

    Wykonanie:

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki kiełbaski oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos  zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Sosem obficie polewamy ugotowany wcześniej makaron.


    czwartek, 9 stycznia 2014

    CIASTECZKA KRUCHO-DROŻDŻOWE

     Myślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. 
    Są pyszne i tyle. 
    Polecam gorąco!




    Składniki:
    • 40 dkg mąki
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 dkg drożdży
    • 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia
    • 2 łyzki cukru
    • 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek)
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki wody
    • marmolada

    Wykonanie:


    Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady lub powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem, które pozostało nam od ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st.





    wtorek, 7 stycznia 2014

    A NA ŚNIADANIE - OMLET!

    Jajka, pod każdą postacią  są dla mnie idealnym śniadaniem. 
    Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej  na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-)



    Składniki:
    • 3 jajka
    • 2 łyżki mleka
    • 2 pieczarki
    • kawałek papryki czerwonej
    • kawałek papryki zielonej
    • szczypiorek
    • sól
    • pieprz
    • łyżka masła 
    • dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo w lodówce

    Wykonanie:


    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojone w drobną kostkę papryki. Podsmażamy chwilkę, lekko solimy i pieprzymy. W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem. Masę lekko solimy i pieprzymy, po czym wylewamy na podsmażone warzywka. Smażymy na małym ogniu, przechylając od czasu do czasu patelnię, aby masa jajeczna wciekła pod spód. Jeśli lubimy omlet lekko ścięty, w momencie kiedy masa na wierzchu jest jeszcze minimalnie płynna składamy na pół, chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerz. Jeśli natomiast jesteśmy zwolennikami mocno ściętego omletu, kiedy masa jest jeszcze lekko płynna przykrywamy patelnię pokrywką, aby góra dobrze się ścięła. "Wsad" czyli nadzienie naszego omletu uzależnione jest od tego co lubimy.  




    niedziela, 5 stycznia 2014

    KURZĘCE CYCKI W POTRAWCE

    Potrawkę robię zazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów. 
    Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. 




    Składniki:
    • 2 piersi z kurczaka
    • 600 ml rosołu
    • 1 ugotowana marchewka
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki mąki
    • ok. 50 g masła
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki

    Wykonanie:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy ugotowany wcześniej rosół,  mieszamy najlepiej rózgą, aby nie zrobiły się grudki . Do sosu dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku: pieprzem i solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy ugotowaną w rosole marchewkę, pokrojoną w kostkę. Pierś kroimy na kawałki lub w całości przekładamy do naszego sosu. Wiele osób dodaje jeszcze rodzynki, ale ja nie lubię ich w sosie, więc nie dodaję :) 






    sobota, 4 stycznia 2014

    JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ

    Kasza jaglana jest zdrowa i o tym wie większość z nas :-) 
    Stała się ostatnio bardzo "modna" i ... dobrze. Zawiera dużo białka oraz witamin. Zalecana jest szczególnie zimą ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Inne jej walory można by tutaj dłuuugo wymieniać, ale powiem krótko : jest zdrowa i bardzo smaczna. 
    Staram się zastępować nią jak najczęściej  ulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki. 
    Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw. 
    Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę.



    Składniki:

    • 1 pierś z kurczaka  (bez skóry)
    • 2 udka (bez skóry)
    • 4 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/4 gł. małej kapusty
    • 1 mały seler
    • po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej
    • mała cebulka
    • 3 łodygi selera naciowego
    • pół szkl. kaszy jaglanej
    • sól
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • natka pietruszki


    Wykonanie:


    Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę, kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce  dużych oczkach. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je, studzimy i kroimy na kawałki, a do wywaru wsypujemy wszystkie warzywka. Gotujemy je 15 minut i  wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie). Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy obficie natką pietruszki.



    piątek, 3 stycznia 2014

    NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

    Od czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym. 
    Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. 
    Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. 



    Składniki:

    Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJ

    Ponadto ulubione owoce:
    u mnie morele i jagody

    Wykonanie:


     Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy w niego owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.