wtorek, 14 stycznia 2014

CEBULARZE

Cebularze to pyszny przysmak lubelski. 
Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) 
Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację.



Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g cebuli
  • 200g boczku
  • 3 łyżki oleju 
  • majeranek
Wykonanie:


Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi  swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło ich 13. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce pozostawiając na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. .Cebulę obrać,  grubo posiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a  płaskim dnem  kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam je! U nas wołało się na nie cebulaki :) chyba za leniwa jestem żeby je zrobić samemu, ale zjeść mogłabym sporo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cebulaki, cebularze, pizzerinki, drożdżowe placki z cebulą... nazw jest wiele :) jak zwał tak zwał, ale są pyszne. I wcale nie trzeba być wielkim pracusiem, żeby je zrobić! :) Sylwia F: - do kuchni marsz! ;-)... pozdrawiam :))

      Usuń
  2. świetna modyfikacja z boczkiem, bardzo pyszna i aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem dodam małą ilość pieczarek - wzbogaca smak :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Fajny ten dodatek boczku :) zawsze robię z samą cebulą i makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłem spróbowałem i polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń