Cebularze to pyszny przysmak lubelski.
Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)
Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek)
- 1 szklanka letniego mleka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 g cebuli
- 200g boczku
- 3 łyżki oleju
- majeranek
Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło ich 13. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce pozostawiając na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. .Cebulę obrać, grubo posiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a płaskim dnem kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut.
Uwielbiam je! U nas wołało się na nie cebulaki :) chyba za leniwa jestem żeby je zrobić samemu, ale zjeść mogłabym sporo!
OdpowiedzUsuńcebulaki, cebularze, pizzerinki, drożdżowe placki z cebulą... nazw jest wiele :) jak zwał tak zwał, ale są pyszne. I wcale nie trzeba być wielkim pracusiem, żeby je zrobić! :) Sylwia F: - do kuchni marsz! ;-)... pozdrawiam :))
Usuńświetna modyfikacja z boczkiem, bardzo pyszna i aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńnastępnym razem dodam małą ilość pieczarek - wzbogaca smak :) pozdrawiam
UsuńFajny ten dodatek boczku :) zawsze robię z samą cebulą i makiem :)
OdpowiedzUsuńzrobiłem spróbowałem i polecam!!!!
OdpowiedzUsuń