środa, 22 stycznia 2014

OTRĘBOWE BUŁKI Z PATELNI

Mimo, że nie jestem na diecie Dukana, wiele przepisów z tej diety przenoszę na "własne podwórko".
 Szczególnie te na pieczywo na otrębach, bez jajek i mąki. Niestety bywa, że z różnym skutkiem. Czasem przepis jest beznadziejny i nie wracam do niego, a innym razem trafiony w przysłowiową 10-tkę. 
Tak właśnie jest z bułeczkami z patelni z przepisu z bloga  Z Kotem w kuchni BLOG I PRZEPIS TUTAJ.
 Robi się je szybciutko, smaży na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej i w smaku są pyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe.




Przepis na 3 duże bułki:
  • 6 łyżek otrębów owsianych niemielonych
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Wykonanie:

Odmierzamy otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Białko oddzielamy od żółtka, żółtko przekładamy do miseczki z otrębami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną. Następnie do ubitych białek przekładamy otręby z żółtkami i miksujemy b.krótko, dosłownie chwile, aby składniki połączyły się. Patelnię teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy gaz, przykrywamy patelnię i smażymy aż zrumienią się z jednej strony. Następnie przekładamy je na drugą stronę i dosmażamy bułki z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy na kratkę i studzimy.




4 komentarze: