Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia.
Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.
Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne.
Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą, bardziej wykwintną od kanapek - kolację :)
- 250 g mąki
- 125 g masła
- ¼ szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 żółtko
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam zakalec :) Po wyjęciu lekko studzimy.
Na farsz:
- 2 małe filety z kurczaka
- przyprawa Gyros
- mała cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki lub szczypiorek
- olej
- 200ml śmietany 12% lub 18%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Śmietanę i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę.
Pieczemy przez około 35min w tem.180st.
Ale ma dużo farszu, mniam! :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
Usuńhmm ale nie napisałaś ile mleka do farszu potrzeba.
OdpowiedzUsuńojjj, nie wiem dlaczego wkradło mi się do przepisu to mleko -( oczywiście roztrzepujemy samą śmietanę z jajkami. Przepis już poprawiłam, dzięki za cenną uwagę :)
UsuńAż ślinka cieknie ,pyszna tarta.
OdpowiedzUsuńoj tak, tarty to generalnie pychotka :)
UsuńWow! Ale apetycznie wygląda, aż śinka ciekinie!
OdpowiedzUsuńJaka temperatura pieczenia? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń180st :-)
Usuńa składniki na jak dużą formę? Wydawało mi się, że na 26 cm to trochę dużo mąki a taką akurat mam forme
OdpowiedzUsuńMoja ma 28cm ale wysokie brzegi, które również wylepiłam ciastem :-) Jeśli zostanie Ci z tej porcji ciasto - zamroź je sobie :-)
Usuń180 stopni ale na termoobiegu czy nie?
OdpowiedzUsuńz termoobiegiem.
UsuńZrobiłam z trochę innym nadzieniem, ale wyszła pyszna :).
OdpowiedzUsuńTo super! :D
Usuń