niedziela, 19 stycznia 2014

TARTA Z KURCZAKIEM

Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. 
Jest pyszna na ciepło jak i na zimno. 
Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne.
Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad  jak i na ciepłą, bardziej wykwintną od kanapek - kolację :)




Spód do tarty:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
Wykonanie:
 
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę.  Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam  zakalec :)  Po wyjęciu lekko studzimy.

Na farsz:
  • 2 małe filety z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • mała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • olej
  • 200ml śmietany 12% lub 18%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Fileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek.
 Śmietanę  i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę.
Pieczemy przez około 35min w tem.180st.



    15 komentarzy:

    1. hmm ale nie napisałaś ile mleka do farszu potrzeba.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ojjj, nie wiem dlaczego wkradło mi się do przepisu to mleko -( oczywiście roztrzepujemy samą śmietanę z jajkami. Przepis już poprawiłam, dzięki za cenną uwagę :)

        Usuń
    2. Aż ślinka cieknie ,pyszna tarta.

      OdpowiedzUsuń
    3. Wow! Ale apetycznie wygląda, aż śinka ciekinie!

      OdpowiedzUsuń
    4. Jaka temperatura pieczenia? Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    5. a składniki na jak dużą formę? Wydawało mi się, że na 26 cm to trochę dużo mąki a taką akurat mam forme

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Moja ma 28cm ale wysokie brzegi, które również wylepiłam ciastem :-) Jeśli zostanie Ci z tej porcji ciasto - zamroź je sobie :-)

        Usuń
    6. 180 stopni ale na termoobiegu czy nie?

      OdpowiedzUsuń
    7. Zrobiłam z trochę innym nadzieniem, ale wyszła pyszna :).

      OdpowiedzUsuń