poniedziałek, 31 lipca 2023

DROŻDŻOWE MINI PIZZERINKI. EKSPRESOWE

Proste, łatwe i szybkie 😂  Tak zaczyna się wpis do większości moich przepisów. Bo czas w dzisiejszym, zabieganym świecie jest dosłownie dla większości z nas na wagę złota. U mnie czasu wolnego mało, więc kocham wszystkie ekspresowe przepisy 😉 Dzisiejszy, mimo to, że ciasto jest drożdżowe taki właśnie jest. Zapraszam na mięciutkie, ekspresowe pizzerinki 😍 
Jak przy każdej pizzy, możemy dowolnie modyfikować farsz, i położyć na ciasto co tylko lubimy lub mamy w lodówce. Podane przeze mnie składniki na nadzienie to tylko propozycja. Podobnie jak podsmażenie składników nadzienia przed położeniem na ciasto. Dużo osób pomija ten etap i pizza też smacznie wychodzi, ja jednak uważam, że podsmażenie i jednocześnie odparowanie wody np. z pieczarek powoduje, że wilgoć nie wnika w ciasto, a nadzienie zyskuje dodatkowy smak. 



Składniki: na 9 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo na nadzienie u mnie:
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • ok 200 g szynki konserwowej
  • 8 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek suszony
  • olej
  • ok 150 g startej mozzarelli
  • ser typu camembert
Cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę i pokrojone pieczarki. Dusimy do momentu odparowania wody. Doprawiamy ulubionymi przyprawami do smaku. 

Na sos:
  • łyżka koncentratu pomidorowego/passaty pomidorowej
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka oleju/oliwy
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce.

Wykonanie:
  1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy w misce z solą i olejem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy i wyrabiamy łyżką, a potem dłonią do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy kubkiem kółka. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie pizzerinki smarujemy sosem, na każdej układamy dość dużo farszu. Na farsz układamy kawałeczki sera camembert oraz startą mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 12-15 minut.  




środa, 26 lipca 2023

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY. Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I SADZONYM JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

Uwielbiam buraki, i wszystkie potrawy z nich przyrządzone 😍 , a barszcz czerwony to jedna z moich ukochanych zup. Jem go często, a żeby nie było zbyt monotonnie przyrządzam go na różne sposoby. Na blogu znajdziecie więc już wiele wcześniejszych przepisów na tę pyszną zupę, ale jakoś umknął mi przepis na taką podstawą jej wersję 😂
Dziś zapraszam na klasyczny barszczyk czerwony zabielony śmietaną i podany z tłuczonymi ziemniakami i uroczymi jajkami przepiórczymi, które są nie tylko pyszne i delikatne, ale także bardzo zdrowe. 
Taki barszczyk - jak u mamy 😀


Składniki:
  • 1 żeberko wędzone/kość wędzona schabowa lub kawałek wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 4 ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • pieprz czarny
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sok z cytryny/ ocet /koncentrat buraczany lub zakwas buraczany do smaku
  • szczypta cukru
  • śmietana 18%
Dodatkowo:
  • sadzone przepiórcze jajka
  • tłuczone ziemniaki (ugotowane ziemniaki + przesmażona na maśle cebula)
Wykonanie: 

Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz pokrojone warzywa (por, seler, pietruszkę, marchewkę).  Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy starte na tarce na dużych oczkach lub pokrojone buraki. Gotujemy około 15 minut, po czym warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową, a zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny/octu/koncentratu buraczanego - do smaku.  Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i sadzonymi jajkami przepiórczymi.




wtorek, 25 lipca 2023

CHRUPIĄCE GOFRY Z CIASTA FRANCUSKIEGO. Z POWIDŁAMI

Dziś mam dla Was przepis na gofry, ale robione trochę inaczej, a mianowicie z ciasta francuskiego. Z gotowego ciasta francuskiego, bo tylko takim się w mojej kuchni posiłkuję, ze względu na jego uniwersalne wykorzystanie i możliwość wyczarowania z niego w parę chwil wielu pysznych przekąsek. 
Gofry wyszły bardzo fajne, cieniutkie, chrupiące, z lekkim aromatem powideł śliwkowych, którymi je przełożyłam. Prosta, szybka i fajna słodka przekąska dla małych i dużych smakoszy 😍 Gofry możemy piec bez nadzienia, albo włożyć do środka starte na oczkach jabłka czy nutellę. Bardzo smaczna jest także wytrawna wersja takich gofrów np. z serem w środku. Musimy pamiętać tylko, żeby nie przesadzać z ilością nadzienia, jeśli nie chcemy przez kolejną godzinę po upieczeniu czyścić naszego sprzętu 😉😂



A potrzebujemy tylko:
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:


Ciasto francuskie rozwijamy. Na połowę nakładamy cienką warstwę powideł, przykrywamy drugą połową ciasta. Jeśli płat ciasta jest za duży do naszej gofrownicy, odcinamy jego nadmiar, dopasowując do wielkości naszego sprzętu. Gofrownicę rozgrzewamy. Przekładamy płat ciasta i pieczemy około 6-8 minut, w zależności od mocy naszej gofrownicy, do momentu uzyskania złotego koloru.






środa, 19 lipca 2023

MAKARONOWA SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM

Prosta, ale pełna aromatów i smaku od zawartych w niej składników. Bo chyba nic nie dodaje takiego smaku sałatkom jak (mój ukochany) seler naciowy 😎 
Ja wykorzystałam w przepisie wędzonego indyka, ale równie dobrze możemy zrobić ją z wędzonym kurczakiem, albo dobrą szynką konserwową. Bo wiadomo, że przy robieniu jakiejkolwiek sałatki panuje całkowita dowolność 😉


Ja użyłam:
  • 300 g wędzonego indyka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • pęczek rzodkiewki
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 1 małą (200g) puszka kukurydzy
  • 125 g ugotowanego, drobnego makaronu
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • odrobinę suszonego czosnku
  • majonez
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu (nie widać go, a podkręca dodatkowo smak)

Wykonanie:

Indyka, seler naciowy, rzodkiewkę oraz ogórki kroimy w kostkę. Z ogórków gruntowych wycinam wcześniej zawsze gniazda nasienne, aby nie puszczały soku w sałatce. Dodajemy kukurydzę z puszki, ugotowany drobny makaron, majonez, ketchup i przyprawy. Mieszamy, dodajemy zieleninę i chłodzimy w lodówce min. 1 h.  




poniedziałek, 17 lipca 2023

CHLEB PORTUGALSKI

Chleb portugalski to pyszne białe pieczywo z pięknymi dziurami i chrupiącą skórką. To moje drugie podejście do tego smacznego chleba 😍 Pierwsze było w miarę udane, tzn. smakowo nawet bardzo udane, niestety wizualna strona leżała całkiem, bo chleb delikatnie rozpłynął się na boki i wyszedł płaski (ciasto jest dość rzadkie). Był jednak tak dobry, że postanowiłam go upiec po raz kolejny. Tym razem bardziej trzymał się w ryzach, chociaż wciąż nie jest idealny. Nie poddaję się 😉, bo przecież trening czyni mistrza prawda? Chleb jest naprawdę prosty do wykonania. Składa się z kilku podstawowych składników i nieziemsko smaczny 😍😍😍 Możemy oczywiście upiec go w naczyniu żaroodpornym, będzie zdecydowanie łatwiej, a równie pysznie. Musimy tylko pamiętać przy formowaniu, aby za bardzo nie ugniatać ciasta. 


Składniki:

  • 720 g mąki pszennej typ 650-750 (u mnie tym razem 520 g mąki pszennej i 200 g mąki pszennej razowej)

  • 550 g letniej wody

  • 10 g drożdży suszonych

  • 10 g soli (2 łyżeczki)


Wykonanie: 

Wodę wlewamy do misy miksera. Dodajemy całą mąkę. Wyrabiamy hakiem około 5 minut.  Następnie miskę przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. 

Po upływie tego czasu do ciasta dodajemy drożdże i sól. Wyrabiamy mikserem kolejne 8-10 minut. Po tym czasie misę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2h (ciasto musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub jak ja to zrobiłam

na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem i delikatnie posypaną mąką. W ten sposób formujemy chleb od razu na blaszce, i nie musimy go przenosić ze stołu na blachę, co jest dodatkowym utrudnieniem.

Delikatnie formujemy podłużny bochenek, następnie dół ciasta zakładamy do 1/3 bochenka, i zawijamy prawy i lewy bok bochenka pod spód chleba. Nie ugniatamy przy tym ciasta. Tak jak wspomniałam ciasto jest dosyć rzadkie i uformowany chleb będzie raczej płaski. Nie przejmujmy się, w piekarniku urośnie. Górę chleba posypujemy delikatnie mąką i dowolnie nacinamy ostrym nożem lub żyletką. Nacięcie może być jedno wzdłuż bochenka, ale klasyczne 3 nacięcia po skosie. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą, lub nalewamy gorącej wody na blaszkę wstawioną na dół piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 250 st, wstawiamy naczynie z chlebem i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 st i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb delikatnie wyjmujemy z naczynia na kratkę i studzimy. 





wtorek, 11 lipca 2023

CIASTO ZEBRA Z MIKROFALÓWKI. W 5 MINUT

Ciasto z mikrofali - brzmi trochę mało zachęcająco ... może dlatego też, chociaż przepis mam od dawna, nie mogłam się skusić na jego wykonanie 😉 Ale dziś w końcu pomyślałam, że jak nie zrobię, to nie będę wiedziała co to jest "za wynalazek" i jak smakuje 😎 No i zrobiłam. I powiem szczerze tak: nie sądziłam, że wogóle coś z tego wyjdzie, i w dodatku jeszcze będzie dobre. Mały minus, że ciężko wychodzi z miseczki (polecam obkroić nożem najpierw dookoła, co ułatwi wyjęcie) ale jak na 5 minut pracy, ciacho całkiem dobre. Oczywiście można je udekorować: posypać cukrem pudrem czy delikatnie polać polewą ... ale dla mnie byłaby to już zbędna słodycz 😎 Polecam wszystkim mało wymagającym łasuchom. 



Składniki:
  • 2 całe jajka
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople aromatu cytrynowego
  • 2-3 krople romatu migdałowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao
Wykonanie:

W miseczce roztrzepujemy rózgą jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko, olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej kakao i aromat migdałowy. Mieszamy. Do miseczki (lub innego żaroodpornego niezbyt dużego naczynia) wlewamy na przemian: 2 łyżki ciasta jasnego, na to 2 łyżki ciemnego - aż do wykończenia ciasta. 


Miseczki przed wlaniem ciasta niczym nie smarujemy. Wstawiamy do mikrofalówki. Nastawiamy moc 700 W i czas: 5 minut. Po tym czasie nasze ekspresowe ciasto z mikrofali jest gotowe do jedzenia 😎







czwartek, 6 lipca 2023

MINI DESER TRUSKAWKOWY

Pewne desery są tak proste, że dosłownie nie wymagają podawania przepisu 😉 
I tak jest tym razem. 
Galaretkę rozpuściłam w odrobinie mniej wody niż przewiduje przepis na opakowaniu. Kiedy się schłodziła podzieliłam ją na 2 części. Do jednej dodałam 2 łyżki mleka (można równie dobrze dodać śmietankę), aby uzyskać mleczną barwę. Do deserowych mini pojemniczków wlałam po kilka łyżek mlecznej galaretki, kiedy zastygła ułożyłam pokrojone truskawki i zalałam galaretką. Wstawiłam do lodówki, a po zastygnięciu wlałam kolejną warstwę galaretki mlecznej. Prościej się nie da prawda? 😉
Wyszedł pyszny, lekki deser, a porcja niewielka w sam na raz do kawy 😍







wtorek, 4 lipca 2023

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (SZEROKIEJ). NA INDYKU

Ta pyszna, letnia zupa jest jedną z moich ulubionych 😍 W sezonie letnim kapuśniak z młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora lub brokuła. Jak to bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj całkowita dowolność. 



Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kalarepa
  • 1/2 kg żółtej  szerokiej fasolki szparagowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • kawałek pora
  • puszka 200 g drobnego groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek

Wykonanie

Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę, marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę i pora. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dorzucamy groszek konserwowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu posypujemy obficie posiekanym koperkiem i dodajemy obrane mięso z indyka. 





poniedziałek, 3 lipca 2023

CILBIR - CZYLI PYSZNE JAJKA W STYLU TURECKIM

Jajka po turecku intrygowały mnie od dawna, chociaż z góry zakładałam, że jajka + jogurt, to raczej nie będzie moja bajka 😂 Jedna rozmowa z koleżanką z dzieciństwa (Lidka dziękuję) spowodowała, że postanowiłam nie mysleć "czy to może być dobre" tylko działać i w końcu zrobić. Jajka w koszulce uwielbiam, jak zresztą wszystkie jajka na miękko, jogurt grecki również, więc z góry wiedziałam, że to danie nie może być nie dobre, ciekawiło mnie tylko połączenie smaków 😁 No i w końcu zrobiłam! Dopasowałam trochę przepis do mojego smaku ( delikatnie doprawiłam jogurt solą i pieprzem, czego wiele osób nie robi, a odpuściłam sobie dodawany do niego sok z cytryny) i wyszła petarda! Przepyszne, syte śniadanie ... moje kubki smakowe oszalały 😍 I jaka odmiana dla oklepanej jajecznicy, jajek na miękko czy szakszuki (chociaz te, też uwielbiam). Gorąco polecam wszystkim, którzy jeszcze nie robili i nie jedli. Jajka po turecku najlepiej smgakują z chrupiącymi grzankami, nabieramy sobie wtedy taką grzanką miękkie jajeczko z jogurtem i palonym masłem, i wszelkie sztućce są już zbędne 😍



Składniki:
  • 2 jajka
  • ok 150 g jogurtu greckiego o temperaturze pokojowej
  • 1 przeciśnięte przez praskę ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • papryka chilli w płatkach lub proszku
  • 2 łyżki masła 
  • koperek lub szczypiorek


Wykonanie:


Jogurt mieszamy w miseczce z czosnkiem, solą i pieprzem. 
Rozkładamy na talerzyku, i zaczynamy przygotowywać jajka w koszulce. Zagotowujemy wodę w małym garnuszku (ok.1l), dodajemy 1 łyżkę octu. Jajka wybijamy do małej miseczki, lekko solimy i pieprzymy. Wrzącą wodę mieszamy łyżką wprawiając ją w ruch wirowy i wylewamy jajka na wrzącą wodę. Gotujemy 3 minuty. Jajka powinny mieć ścięte białko i płynne żółtko. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru wody. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy paprykę w proszku lub w 
  • płatkach i podgrzewamy je, aż zrobi się lekko brązowe i aromatyczne.
  • Na jogurcie układamy jajka w koszulce, polewamy je palonym masłem . 
  • Całość posypujemy koperkiem.
  • Do tego podajemy podsmażone na oliwie pieczywo.



EXPRESOWY CHLEB ŁYŻKĄ MIESZANY. Z SIEMIENIEM LNIANYM

Jeden z najprostszych chlebów do wykonania jakie znam. I takie lubię najbardziej, dlatego, że nie mam możliwości (ze względu na pracę) na wypiekania chleba, który wyrasta np 12h 😟 albo pracę nad nim rozkłada się na 2 dni. Dlatego uwielbiam szybkie wypieki 😍 chociaż wiemy, że wszystko co  drożdżowe potrzebuje jednak czasu i cierpliwości 😉 Dzisiejszy przepis jest wręcz dziecinnie prosty, nie potrzebujemy do niego miksera tylko łyżkę i miskę do wymieszania ciasta. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek dzięki dodaniu siemienia lnianego. Oczywiście dodatki do chleba możemy dowolnie modyfikować. Ja dodatkowo dodałam do chleba także przesmażoną na maśle cebulkę, bo uwielbiam jej smak w pieczywie. Możemy upiec ten chleb także ze słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni, suszonymi pomidorami czy innymi ulubionymi dodatkami. 


Składniki: (foremka  11 cm x 28 cm)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 op. suszonych drożdzy o wadze 7 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml ciepłej, przegotowanej wody
U mnie dodatkowo:

  • 2 cebule pokrojone i przesmażone na złoty kolor na łyżce masła
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego
  • trochę słonecznika do posypania góry chleba  

Wykonanie:

W misce mieszamy łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodajemy siemię lniane, mieszamy i odstawiamy, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto mieszamy i odstawiamy ponownie na 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Robimy długie nacięcie nożem wdłuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.