Jeden z najprostszych chlebów do wykonania jakie znam. I takie lubię najbardziej, dlatego, że nie mam możliwości (ze względu na pracę) na wypiekania chleba, który wyrasta np 12h 😟 albo pracę nad nim rozkłada się na 2 dni. Dlatego uwielbiam szybkie wypieki 😍 chociaż wiemy, że wszystko co drożdżowe potrzebuje jednak czasu i cierpliwości 😉 Dzisiejszy przepis jest wręcz dziecinnie prosty, nie potrzebujemy do niego miksera tylko łyżkę i miskę do wymieszania ciasta. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek dzięki dodaniu siemienia lnianego. Oczywiście dodatki do chleba możemy dowolnie modyfikować. Ja dodatkowo dodałam do chleba także przesmażoną na maśle cebulkę, bo uwielbiam jej smak w pieczywie. Możemy upiec ten chleb także ze słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni, suszonymi pomidorami czy innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki: (foremka 11 cm x 28 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 1 op. suszonych drożdzy o wadze 7 g
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 500 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 2 cebule pokrojone i przesmażone na złoty kolor na łyżce masła
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- trochę słonecznika do posypania góry chleba
Wykonanie:
W misce mieszamy łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodajemy siemię lniane, mieszamy i odstawiamy, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto mieszamy i odstawiamy ponownie na 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Robimy długie nacięcie nożem wdłuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Ch;lebek przepyszny i szyki ...juz zostal u mnie w domu przepis...dziekuje Helenko. Beata
OdpowiedzUsuńCieszę się Beatko :-) Ja też bardzo lubię ten chlebek.
Usuń