艣roda, 26 lipca 2023

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY. Z T艁UCZONYMI ZIEMNIAKAMI I SADZONYM JAJKIEM PRZEPI脫RCZYM

Uwielbiam buraki, i wszystkie potrawy z nich przyrz膮dzone 馃槏 , a barszcz czerwony to jedna z moich ukochanych zup. Jem go cz臋sto, a 偶eby nie by艂o zbyt monotonnie przyrz膮dzam go na r贸偶ne sposoby. Na blogu znajdziecie wi臋c ju偶 wiele wcze艣niejszych przepis贸w na t臋 pyszn膮 zup臋, ale jako艣 umkn膮艂 mi przepis na tak膮 podstaw膮 jej wersj臋 馃槀
Dzi艣 zapraszam na klasyczny barszczyk czerwony zabielony 艣mietan膮 i podany z t艂uczonymi ziemniakami i uroczymi jajkami przepi贸rczymi, kt贸re s膮 nie tylko pyszne i delikatne, ale tak偶e bardzo zdrowe. 
Taki barszczyk - jak u mamy 馃榾


Sk艂adniki:
  • 1 偶eberko w臋dzone/ko艣膰 w臋dzona schabowa lub kawa艂ek w臋dzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawa艂ek selera
  • bia艂a cz臋艣膰 pora
  • 4 ugotowane buraki
  • 2 z膮bki czosnku
  • koperek
  • pieprz czarny
  • s贸l
  • li艣膰 laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sok z cytryny/ ocet /koncentrat buraczany lub zakwas buraczany do smaku
  • szczypta cukru
  • 艣mietana 18%
Dodatkowo:
  • sadzone przepi贸rcze jajka
  • t艂uczone ziemniaki (ugotowane ziemniaki + przesma偶ona na ma艣le cebula)
Wykonanie: 

呕eberko zalewamy wod膮, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, li艣膰 laurowy, troch臋 soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz pokrojone warzywa (por, seler, pietruszk臋, marchewk臋).  Ca艂o艣膰 gotujemy do mi臋kko艣ci mi臋sa i warzyw. Nast臋pnie dodajemy starte na tarce na du偶ych oczkach lub pokrojone buraki. Gotujemy oko艂o 15 minut, po czym warzywa wyjmujemy 艂y偶k膮 cedzakow膮, a zup臋 doprawiamy sol膮, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobin膮 cytryny/octu/koncentratu buraczanego - do smaku.  Na koniec dodajemy zahartowan膮 wcze艣niej 艣mietan臋. Przed podaniem posypujemy 艣wie偶o posiekanym koperkiem. Podajemy z t艂uczonymi ziemniakami i sadzonymi jajkami przepi贸rczymi.




6 komentarzy:

  1. 馃構 Ulubione danie od kiedy pami臋tam, a mam za sob膮 ju偶 kop臋 lat. Pychota. Czasem kotlet mielony zamiast (馃構馃構albo opr贸cz) jajka sadzonego.
    Jajka przepi贸rcze wypr贸bowa艂am ju偶 w doros艂o艣ci.
    馃槝Serdecznie pozdrawiam - Jola.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. M贸j te偶 jeden z ulubionych obiad贸w, i jedna z ulubionych zup 馃槉 A jajka przepi贸rcze uwielbiam, i za smak, i za wygl膮d. Pozdrawiam serdecznie 馃槂

      Usu艅
  2. Z ochot膮 spr贸buj臋 takiego obiadu, znakomity ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Prezentuje si臋 艣wietnie, tylko na jajka przepi贸rcze to musz臋 chyba poczeka膰 do Wielkanocy...

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋ki bardzo 馃榿 Z "kurz臋cym" sadzonym te偶 jest pysznie!

      Usu艅