wtorek, 27 lipca 2021

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE. WIEPRZOWE.NAJLEPSZE

Klasyka pysznego, domowego obiadu. Kotlety mielone. Z ich przepisem - jest chyba podobnie jak z bigosem, czy rosołem 😉 każdy ma swój najlepszy, niezawodny, przekazany przez mamę, babcię czy sąsiadkę. Wg mnie podstawą dobrych kotletów mielonych jest odpowiednie mięso. Nigdy nie kupowałam gotowego mięsa mielonego na tzw. tackach. Bardzo długo sama mieliłam mięso, a od wielu lat mamy w tej kwestii taką wygodę, że wskazany kawałek mięsa zmieli nam pani na mięsnym. Zazwyczaj  do mielonych kupuję 2 gatunki mięsa: karkówkę + chudszą od niej szynkę lub łopatkę. Wg mnie mięso na mielone musi mieć trochę tłuszczu, bo jest on w tym wypadku nośnikiem smaku i stanowi o soczystości naszych kotletów. Oczywiście robię też kotlety z chudego mięsa np. indyczego, ale są to najczęściej pulpety, które gotuję lub duszę w jakimś fajnym warzywnym sosie. Moje smażone kotlety mielone podaję klasycznie: z buraczkami, mizerią, surówką, zasmażaną kiszoną kapustą lub gotowanymi warzywami. Pasuje mi do nich praktycznie wszystko 😋 Zawsze smażę ich większą porcję, i kilka sztuk zamrażam "na czarną godzinę" albo wykorzystuję na kanapki. Uwielbiamy taka pajdę chleba z domowym mielonym i musztardą ... 
Poniżej przepis na najbardziej klasyczne kotlety mielone. 



Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie zazwyczaj mieszane np. karkówka + łopatka lub szynka)
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 1 szkl bulionu/ew. mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 cebule
  • 50 ml zimnej wody
  • łyżka masła (do podsmażenia cebuli)
  • bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
  • olej lub smalec (do smażenia)
Wykonanie:

Rozpoczynamy od namoczenia bułki w bulionie lub mleku. Następnie kroimy cebulę, która podsmażamy na maśle, do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy mielone mięso, odciśniętą i rozdrobnioną dłońmi bułkę kajzerkę, wystudzoną cebulę (wraz z masłem, na którym się smażyła), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, jajka i zimną wodę. Dokładnie wyrabiamy masę rękoma kilka minut. Nie może być mocno ścisła, bo kotlety będą twarde. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron. 






środa, 21 lipca 2021

SZCZAWIOWA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM

Bardzo lubię zupę szczawiową, mimo, że nie gotuję jej zbyt często. Lubię ja w takiej klasycznej wersji, z tłuczonymi ziemniakami z cebulką, podanymi na jednym talerzu z zupą i ugotowanym jajkiem. Ponieważ nie mam dostępu do świeżego szczawiu, gotuje ją na konserwowym szczawiu ze słoika. Zawsze ze śmietana, dzięki której zupa nabiera aksamitnego smaku. 



Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • wędzona kość od schabu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 słoiku szczawiu konserwowego
  • śmietana 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:


Mięso i kość schabową wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą, liściem laurowym,  zielem angielskim, i ząbkami czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa, a na gorący bulion wlewamy szczaw, i gotujemy 15-20 minut. Na koniec lekko zaciągam zupę odrobiną mąki rozmieszaną w śmietanie 18% i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Moje warzywa z bulionu, starte na tarce na oczkach trafiają zawsze ponownie do zupy. 




wtorek, 20 lipca 2021

RURKI Z PIECZARKAMI, KAPUSTĄ KISZONĄ I BOCZKIEM

 Dziś zapraszam na danie, które przypomina klasyczne łazanki z kapustą. Zmieniłam tylko gatunek makaronu (osobiście nie przepadam za łazankami) i wzbogaciłam je o boczek i odrobinę czosnku.

Prosto, szybko, tanio i oczywiście smacznie  😎


Składniki:

  • op. makaronu rurki
  • 200 g pieczarek
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej

 Wykonanie:


Makaron gotujemy  zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy, aż ew. woda z pieczarek odparuje. W dużym garnku mieszamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną oraz zawartość naszej patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




czwartek, 15 lipca 2021

PYRY Z GZIKIEM PO MOJEMU

Pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Dla wyjaśnienia oznacza ziemniaki ugotowane w mundurkach z dodatkiem twarożku ze śmietaną i cebulą. Mimo, że pochodzę z Kujaw, przepisy kuchni wielkopolskiej bardzo często gościły na naszym stole za sprawą Babci, która pochodziła z okolic Ostrowa Wielkopolskiego. To proste, wręcz rustykalne danie to taka trochę moja zmora dzieciństwa, i jeden z najmniej ulubionych piątkowych obiadów robionych przez Babcię. No a teraz? Proszę ... z nielubianych dań dzieciństwa jak widać się kiedyś wyrasta 😅 bo pyry z gzikiem, szczególnie latem -  bardzo lubię 😍 Niestety moje ziemniaki wymagały obrania, i nie mogłam ich ugotować w mundurkach. Dodatkowo wzbogaciłam ich smak podsmażoną na maśle cebulką. Jedzonko full wypas !!! 



Składniki na gzik:
  • 250 g twarogu (ja miałam półtłusty mielony)
  • śmietana (u mnie ukwaszona 18%)
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • koperek/szczypiorek
dodatkowo:
ugotowane w mundurkach/łupinach ziemniaki

Wykonanie:


Twaróg, jeśli nie jest mielony, wystarczy podusić widelcem. Dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulkę, sól, pieprz i tyle śmietany, aby uzyskał lekko płynną konsystencję. 
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach. Gorące kroimy na połówki i podajemy z gzikiem. 








wtorek, 13 lipca 2021

WIŚNIOWA Z MAKARONEM

Nie lubię zup na słodko, wyjątek jednak stanowi zupa z wiśni. Gotuję ją zazwyczaj jeden raz w sezonie letnim, i przywołuje ona wtedy wspomnienie domu rodzinnego. Zupa jest u mnie bez śmietany, lekko zaciągnięta odrobiną kisielu wiśniowego. Do tego makaron i lekki, letni obiad gotowy 😉


Składniki:

  • ok 600-800 g wydrylowanych wiśni, u mnie razem z sokiem własnym
  • 1 kisiel wiśniowy z cukrem
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • woda
  • ugotowany makaron

 Wykonanie:

Wiśnie wraz z sokiem wkładamy do garnka. Dolewamy wody, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Kisiel rozrabiamy w szklance wody. Wlewamy na wrzątek. Mieszamy do zagotowania. Zupę doprawiamy dowolnie wg smaku i uznania np cukrem, jogurtem czy śmietaną. My lubimy bez śmietany, lekko zagęszczoną kisielem, ale oczywiście kisiel można pominąć, a dodać do zupy to co lubimy 😋



poniedziałek, 12 lipca 2021

WARZYWNE CURRY Z MINI GNOCCHI

 Pyszne, aromatyczne, pikantne ... Oczywiście składniki dania można modyfikować wg uznania i własnych upodobań smakowych. Dobrze smakuje np z dodatkiem kalafiora czy fasolki szparagowej (w sezonie letnim). Taka potrawa to fajny sposób na przemycenie dużej ilości warzyw dla naszych dzieci, oczywiście zadbajmy wtedy, aby danie nie było zbyt pikantne 😎 Moje warzywne curry podałam z mini gnocchi, które bardzo lubimy, ale pysznie smakuje także z pajdą świeżego chleba 😀


 Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łodygi selera naciowego
  • biała część pora
  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • curry
  • olej

 

Wykonanie:


Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone obie cebule wraz z porem i czosnkiem. Smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojone papryki, pieczarki oraz cukinię. warzywa posypujemy papryką słodką i ostrą, solą oraz curry. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je blenduję). Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki. Podajemy z ryżem, pieczywem, kaszą ... a ja podałam z mini gnocchi.




czwartek, 8 lipca 2021

LETNIA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW. Z PULPETAMI

Kto z nas nie lubi pierwszych, młodych warzyw? 😍
Młodej marchewki, pachnącego selera, młodej kapusty, kalafiora czy pysznej żółtej fasolki?  Dla mnie od maja do jesieni jest istny raj, właśnie dlatego, że te wszystkie pyszności pojawiają się w sklepach i na straganach. Gotuję wtedy głównie dania z wykorzystaniem tych wszystkich dobrodziejstw. Moim głównym "faworytem" jest zawsze młoda kapusta i żółta fasolka szparagowa. Te dwa produkty mogę jeść praktycznie ... na okrągło 😋
Dziś zapraszam na pyszną, lekką zupę z młodych warzyw. Taką zupę gotuję zazwyczaj na drobiu, albo tak jak dziś podstawą bulionu były małe pupeciki z łopatki.




Składniki:

Na pulpety:
  • 400 g zmielonej szynki/łopatki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie
Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki.

Na zupę:
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 młody seler
  • pęczek młodej pietruszki
  • 1 młody por
  • mały kalafior
  • żółta fasolka szparagowa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 ziemniaki
  • śmietanka 18%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk

Wykonanie:


Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem angielskim wrzucamy pulpety. Po chwili dodajemy obrane/oskrobane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, seler naciowy, por, kalafior i fasolkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy całość około 15-20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy zupę śmietanką 18% (lub jeśli wolimy śmietaną ukwaszoną) i posypujemy posiekanymi ziołami natką pietruszki, koperkiem lub lubczykiem. 






wtorek, 6 lipca 2021

EXPRESOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

Proste, łatwe, tanie, szybkie do wykonania i oczywiście baaardzo smaczne. Myślę, że to wystarczy, aby zachęcić do ich wykonania tych, którzy nie znają jeszcze tego przepisu 😉



Składniki:
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder - do posypania
  • olej - do smażenia



Wykonanie: 

Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko, skórkę z cytryny i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).






czwartek, 1 lipca 2021

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z BUDYNIEM I MORELAMI

To, że jestem wielką miłośniczką wypieków drożdżowych mówiłam (a raczej pisałam) o tym wielokrotnie 😉 Lubię jeść wszystko co drożdżowe, ale i przygotowywać. Do dzisiejszego wypieku inspirację znalazłam na stronie Doradcy Smaku (a dokładnie tutaj). Od razu wiedziałam, że muszę upiec te pięknie wyglądające drożdżowe ślimaczki. Miękkie, bardzo delikatne ciasto, wzbogacone o warstwę budyniu + owoce były pysznym dodatkiem do kawy i wszystkim bardzo smakowały. Będę wracała chętnie do przepisu. 



Składniki:
  • 1/ 2 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki cukru 
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl mleka
Dodatkowo:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy 
dowolne owoce
1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek
Lukier :cukier puder + mleko + odrobina soku z cytryny

Wykonanie:


Gotujemy budyń, w odrobinie mniej mleka niż przewidziano na opakowaniu. Studzimy.
Przygotowujemy rozczyn: do połowy ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, mąkę i rozpuszczone, letnie masło. Ubijamy całość około 10 minut. Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0.7 cm. Na rozwałkowany placek nakładamy wystudzony budyń, a na niego pokrojone owoce. Zwijamy jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Następnie kroimy na plastry o grubości 1.5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18 minut (do lekkiego zezłocenia). Po wystudzeniu lukrujemy.