- 1 kg mięsa mielonego (u mnie zazwyczaj mieszane np. karkówka + łopatka lub szynka)
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- 1 szkl bulionu/ew. mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 cebule
- 50 ml zimnej wody
- łyżka masła (do podsmażenia cebuli)
- bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
- olej lub smalec (do smażenia)
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
wtorek, 27 lipca 2021
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE. WIEPRZOWE.NAJLEPSZE
środa, 21 lipca 2021
SZCZAWIOWA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM
- 1 skrzydło z indyka
- wędzona kość od schabu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łodygi selera naciowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 słoiku szczawiu konserwowego
- śmietana 18%
- 1 płaska łyżka mąki
- sól
- pieprz
wtorek, 20 lipca 2021
RURKI Z PIECZARKAMI, KAPUSTĄ KISZONĄ I BOCZKIEM
Dziś zapraszam na danie, które przypomina klasyczne łazanki z kapustą. Zmieniłam tylko gatunek makaronu (osobiście nie przepadam za łazankami) i wzbogaciłam je o boczek i odrobinę czosnku.
Prosto, szybko, tanio i oczywiście smacznie 😎
Składniki:
- op. makaronu rurki
- 200 g pieczarek
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g chudego wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy, aż ew. woda z pieczarek odparuje. W dużym garnku mieszamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną oraz zawartość naszej patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
czwartek, 15 lipca 2021
PYRY Z GZIKIEM PO MOJEMU
- 250 g twarogu (ja miałam półtłusty mielony)
- śmietana (u mnie ukwaszona 18%)
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
- koperek/szczypiorek
wtorek, 13 lipca 2021
WIŚNIOWA Z MAKARONEM
Nie lubię zup na słodko, wyjątek jednak stanowi zupa z wiśni. Gotuję ją zazwyczaj jeden raz w sezonie letnim, i przywołuje ona wtedy wspomnienie domu rodzinnego. Zupa jest u mnie bez śmietany, lekko zaciągnięta odrobiną kisielu wiśniowego. Do tego makaron i lekki, letni obiad gotowy 😉
Składniki:
- ok 600-800 g wydrylowanych wiśni, u mnie razem z sokiem własnym
- 1 kisiel wiśniowy z cukrem
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- woda
- ugotowany makaron
Wykonanie:
Wiśnie wraz z sokiem wkładamy do garnka. Dolewamy wody, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Kisiel rozrabiamy w szklance wody. Wlewamy na wrzątek. Mieszamy do zagotowania. Zupę doprawiamy dowolnie wg smaku i uznania np cukrem, jogurtem czy śmietaną. My lubimy bez śmietany, lekko zagęszczoną kisielem, ale oczywiście kisiel można pominąć, a dodać do zupy to co lubimy 😋
poniedziałek, 12 lipca 2021
WARZYWNE CURRY Z MINI GNOCCHI
Pyszne, aromatyczne, pikantne ... Oczywiście składniki dania można modyfikować wg uznania i własnych upodobań smakowych. Dobrze smakuje np z dodatkiem kalafiora czy fasolki szparagowej (w sezonie letnim). Taka potrawa to fajny sposób na przemycenie dużej ilości warzyw dla naszych dzieci, oczywiście zadbajmy wtedy, aby danie nie było zbyt pikantne 😎 Moje warzywne curry podałam z mini gnocchi, które bardzo lubimy, ale pysznie smakuje także z pajdą świeżego chleba 😀
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czerwona
- 3 łodygi selera naciowego
- biała część pora
- 1 cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów w sosie własnym
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- curry
- olej
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone obie cebule wraz z porem i czosnkiem. Smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojone papryki, pieczarki oraz cukinię. warzywa posypujemy papryką słodką i ostrą, solą oraz curry. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je blenduję). Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki. Podajemy z ryżem, pieczywem, kaszą ... a ja podałam z mini gnocchi.
czwartek, 8 lipca 2021
LETNIA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW. Z PULPETAMI
- 400 g zmielonej szynki/łopatki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie
- pęczek młodej marchewki
- 1 młody seler
- pęczek młodej pietruszki
- 1 młody por
- mały kalafior
- żółta fasolka szparagowa
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ziemniaki
- śmietanka 18%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk
wtorek, 6 lipca 2021
EXPRESOWE RACUCHY Z JABŁKAMI
- 2 małe jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1 duże jabłko
- cukier puder - do posypania
- olej - do smażenia
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).
czwartek, 1 lipca 2021
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z BUDYNIEM I MORELAMI
- 1/ 2 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 cukier waniliowy 16g
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki cukru
- 100 g masła
- 3/4 szkl mleka