wtorek, 13 lipca 2021

WIŚNIOWA Z MAKARONEM

Nie lubię zup na słodko, wyjątek jednak stanowi zupa z wiśni. Gotuję ją zazwyczaj jeden raz w sezonie letnim, i przywołuje ona wtedy wspomnienie domu rodzinnego. Zupa jest u mnie bez śmietany, lekko zaciągnięta odrobiną kisielu wiśniowego. Do tego makaron i lekki, letni obiad gotowy 😉


Składniki:

  • ok 600-800 g wydrylowanych wiśni, u mnie razem z sokiem własnym
  • 1 kisiel wiśniowy z cukrem
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • woda
  • ugotowany makaron

 Wykonanie:

Wiśnie wraz z sokiem wkładamy do garnka. Dolewamy wody, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Kisiel rozrabiamy w szklance wody. Wlewamy na wrzątek. Mieszamy do zagotowania. Zupę doprawiamy dowolnie wg smaku i uznania np cukrem, jogurtem czy śmietaną. My lubimy bez śmietany, lekko zagęszczoną kisielem, ale oczywiście kisiel można pominąć, a dodać do zupy to co lubimy 😋



2 komentarze:

  1. Lato to idealny czas na zupy owocowe. Z wiśni jeszcze nie robiłam, ale nadrobię to. :)

    OdpowiedzUsuń