wtorek, 6 lipca 2021

EXPRESOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

Proste, łatwe, tanie, szybkie do wykonania i oczywiście baaardzo smaczne. Myślę, że to wystarczy, aby zachęcić do ich wykonania tych, którzy nie znają jeszcze tego przepisu 😉



Składniki:
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder - do posypania
  • olej - do smażenia



Wykonanie: 

Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko, skórkę z cytryny i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz