piątek, 30 kwietnia 2021

SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH. W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM

Mimo, że w wielu krajach podroby robią wielką furorę, przez nas bardzo często są wciąż niedoceniane z niewiadomych przyczyn. Może wynika to z naszych uprzedzeń i niewiedzy? 
A szkoda, bo podroby mają wiele zalet. 
Nie tylko niską cenę. Są też bogatym źródłem witamin  i składników mineralnych - szczególnie cynku i żelaza. Dostarczają nam także wartościowego białka. A przyrządzone w odpowiedni sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków. Gęsty, aromatyczny, pikantny ... podałam go z komosą ryżową. 
 Pycholec!



Składniki:
  • 1.5 kg żołądków z indyka 
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • czubata łyżeczka mąki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • bazylia
  • koperek
Wykonanie:


Żołądki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Oczyszczone wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy około  10 minut, po czym wodę odlewamy, a żołądki kroimy na mniejsze kawałki usuwając przy tym bardzo twarde błony. Pokrojone żołądki zalewamy ponownie gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotujemy na małym ogniu około godziny, po czym dodajemy nasze pokrojone warzywa (oprócz pieczarek) i zalewamy całość passatą pomidorową. Dodajemy sól, pieprz, obie papryki, bazylię i gotujemy do miękkości żołądków. W tym czasie na łyżce klarowanego masła podsmażamy chwilę pokrojoną cebulę, czosnek oraz pieczarki. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki i całą zawartość patelni przekładamy do garnka z podrobami. Gulasz zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. 





piątek, 23 kwietnia 2021

PYSZNE FIT NALEŚNIKI BEZ MĄKI. Z BUDYNIU

Bardzo prosty przepis na cieniutkie, smaczne i niskokaloryczne naleśniki (1 szt to tylko około 60 - 65 kcal ). Czyli przepis dla tych liczących kalorie. No bo wiadomo ... naleśniki lubimy chyba wszyscy, ale to danie niestety dość kaloryczne 😕 A tu proszę - okazuje się, że jest sposób, aby je "odchudzić" 😉 Wystarczy użyć dowolnego proszku budyniowego zamiast mąki, a mleko tłuste zamienić np na mleko o zawartości 1.5% lub 0.5% tłuszczu. Z podanej porcji wychodzą 3 - 4 szt (o ile nie mamy wielkiej patelni), więc proponuję zwiększyć znacznie proporcje. Do przygotowania naleśników możemy użyć dowolnego budyniu np. czekoladowego czy malinowego. Wtedy nasze naleśniki uzyskają fajny kolor 😍



Składniki:
  • 1 dowolny budyń o wadze 40 g (czy z cukrem czy bez cukru - zależy to od nas, ja użyłam śmietankowego bez cukru)
  • 1 jajko
  • 120 ml  mleka
  • opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia

Wykonanie:

Składniki mieszamy rózgą lub blendujemy. Odstawiamy na 10-15 min. Ciasto jest rzadkie, ale nie przejmujmy się tym, tak ma być. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną tłuszczu, najlepiej wg mnie klarowanym masłem (ale bez tłuszczu też wychodzą jeśli mamy dobrą, nieprzywierającą patelnię). Wlewamy łyżką cienką warstwę ciasta. Smażymy z obu stron po ok 1-2 minuty.






środa, 21 kwietnia 2021

NUGGETSY Z GOTOWANYCH ĆWIARTEK KURCZAKA

 No cóż, wiem z rozmów ze znajomymi, że w wielu domach nie ma amatorów na gotowane mięso z rosołu lub innej zupy. U mnie akurat nie ma tego problemu, ponieważ bardzo lubię gotowane mięso, a im mniej mięsa, a więcej kości - tym dla mnie smaczniej 😁 Dlatego ulubionym moim przysmakiem są np gotowane skrzydełka. Mniej lubię już ćwiartki, bo tam tego mięska jest sporo. Właśnie z takich gotowanych w rosole ćwiartek kurczaka zrobiłam ostatnio bardzo smaczne nuggetsy. Polecam przepis, opanierowane i podsmażone w ten sposób kawałki kurczaka wyszły rewelacyjnie! 😍

 



 Składniki:

  • 2-3 ugotowane ćwiartki kurczaka
  • słodka i ostra papryka
  • pieprz
  • sól
  • 2-3 roztrzepane jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia (ew.olej) 

Wykonanie:


Z ugotowanych ćwiartek kurczaka (starajmy się, aby mięso było leciuteńko twarde, ponieważ nie będzie się rozpadało i  łatwiej będzie nam je kroić) wyjmujemy kości i ewentualne chrząstki. Kroimy na kawałki. Każdy kawałek posypujemy pieprzem i obiema paprykami. Maczamy w rozkłóconym, lekko osolonym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zezłocenia najlepiej na klarowanym maśle.





piątek, 16 kwietnia 2021

NAJPROSTSZY SERNIK NA ZIMNO. Z TWAROGU I GALARETEK

Lekki, puszysty i nieprzesłodzony. 
Taki jest właśnie ten sernik 😎 , bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej.
 Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważną 😉




Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 1kg zmielonego twarogu
  • 3 galaretki (u mnie wiśniowa, brzoskwiniowa,cytrynowa - ale proponuję wybrać bardziej wyraziste kolory, ponieważ między brzoskwiniową a cytrynową jest mała różnica kolorystyczna)
  • 900 ml wody 
  • 150 g masła 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • rodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie jeśli lubimy)
Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szkl wody
  • dowolne owoce
Wykonanie:


 Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać stopniowo do masy zmielony ser i wszystko dokładnie ucierać do połączenia się składników. Podzielić na trzy części. I galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki (ok 300 ml) wody i ostudzić. Bardzo zimną, już tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Tortownicę, wyłożyć folią aluminiową, aby zapobiec ew.wycieknięciu masy. Serową masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić i wylać na wierzch sernika, wykładając uprzednio pokrojone owoce. Wstawić do lodówki na co najmniej 3h.






czwartek, 15 kwietnia 2021

MIĘCIUTKIE MUFFINKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

 Nutella to coś co moje wnuczki uwielbiają 😍, aby im więc dogodzić upiekłam szybkościowe, ale bardzo smaczne muffinki z nutellą w środku i kruszonką. Przepis jest klasyczny, korzystam z niego często zmieniając tylko nadzienie (nie ukrywam, że ja osobiście wolę w środku owoce) i prawie zawsze posypuję górę maślaną kruszonką. Muffinki z tego przepisu są mięciutkie nawet po 2 dniach.

Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • nutella
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki, na nie nakładamy po łyżeczce nutelli, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 20-25 minut.







środa, 14 kwietnia 2021

FASZEROWANE PORTOBELLO

 Portobello to odmiana naszej popularnej pieczarki. Różni się od białej pieczarki przede wszystkim wielkością, kolorem (jest ciemniejszy) i bardziej wyrazistym smakiem.  Ten duży, mięsisty grzyb wspaniale nadaje się do faszerowania. Postanowiłam to wykorzystać , zwłaszcza, że od faszerowanej papryki zostało mi sporo pysznego farszu. Oczywiście jak to bywa z każdym przepisem możemy go dowolnie modyfikować. Jeśli nie mamy możliwości kupić portobello wykorzystajmy do tego dania większe pieczarki. Modyfikować można także farsz, chociaż powiem Wam, że ten mój był pyszny i aromatyczny 😎


Składniki:

pieczarki portobello

Na farsz:

  • ok 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 80 g ugotowanego ryżu
  • koncentrat pomidorowy
  • starta mozarella


Wykonanie:



Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone ogonki grzybów, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Do oczyszczonych portobello nakładamy nasz farsz.
Układamy w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 30 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy, grzyby posypujemy sporą ilością startego sera i wstawiamy jeszcze na 10 minut. 





piątek, 9 kwietnia 2021

KRUCHE KOPERTY Z BRZOSKWINIAMI.PROSTE, SZYBKIE I BARDZO SMACZNE.

  • Lubię wypiekać różnego rodzaju ciasteczka 😍 Pewnie dlatego, że mało przy nich "zabawy" 😉 , zawsze się udają , są wypiekiem prostym, a bardzo pysznym. Na blogu jest już sporo przepisów na wszelaką "drobnicę" i między innymi kilka przepisów na kruche koperty. Piekę je z różnymi owocami, nutellą, powidłami śliwkowymi ... czasem posypuję maślaną kruszonką, a czasem lukruję. Tym razem wykorzystałam do ciastek odsączone dokładnie brzoskwinie z puszki. A pomysł wykorzystania brzoskwiń wraz z przepisem na te idealne ciasteczka znalazałam na stronie ... Idealneciasta.com 😍 (istna skarbnica super przepisów na słodkości). Przepis trochę zmodyfikowałam zamieniając "Kasię" na masło i dodając cukier waniliowy. 
  • Ciasteczka są przepyszne, zwłaszcza takie lekko przestudzone, ale na drugi dzień są równie smaczne. 


  • Składniki: (na 2 blaszki ciastek)
  • 1.5 szkl mąki pszennej
     125 g masła (u mnie do kruchego ciasta zawsze prawdziwe - 82% tłuszczu)
     3/4 szkl gęstej śmietany 18% 
     1 cukier waniliowy

Wykonanie: 


Do miski (lub misy miksera) wrzucić wszystkie składniki. Posiekać nożem (lub hakiem jeśli używamy miksera), a następnie zagnieść rękoma, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 1-2h do lodówki (lub dłużej). Następnie, po wyjęciu rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 6×6 cm. Na każdy nakładać plasterek brzoskwini, i sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi. Ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.