Nutella to coś co moje wnuczki uwielbiają 😍, aby im więc dogodzić upiekłam szybkościowe, ale bardzo smaczne muffinki z nutellą w środku i kruszonką. Przepis jest klasyczny, korzystam z niego często zmieniając tylko nadzienie (nie ukrywam, że ja osobiście wolę w środku owoce) i prawie zawsze posypuję górę maślaną kruszonką. Muffinki z tego przepisu są mięciutkie nawet po 2 dniach.
Składniki: (na 18 szt)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy 16g
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
- nutella
Kruszonka: z tego przepisu
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą
wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier
waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie
mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub
aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki, na nie
nakładamy po łyżeczce nutelli, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej
muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do
175 stopni, na około 20-25 minut.
Zrobione. Przepyszne.Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały 😍
UsuńWitam.Czy mogę zamiast nutelli dodać kostkę czekolady?.
OdpowiedzUsuńOczywiście 😀
UsuńIdealne do kawki ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, z małą czarną zestaw idealny 😉
UsuńRewelacja! Muffinki są naprawdę pyszne:) W dodatku to moje pierwsze muffinki z kruszonką:D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały 😉 Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń