- Lubi臋 wypieka膰 r贸偶nego rodzaju ciasteczka 馃槏 Pewnie dlatego, 偶e ma艂o przy nich "zabawy" 馃槈 , zawsze si臋 udaj膮 , s膮 wypiekiem prostym, a bardzo pysznym. Na blogu jest ju偶 sporo przepis贸w na wszelak膮 "drobnic臋" i mi臋dzy innymi kilka przepis贸w na kruche koperty. Piek臋 je z r贸偶nymi owocami, nutell膮, powid艂ami 艣liwkowymi ... czasem posypuj臋 ma艣lan膮 kruszonk膮, a czasem lukruj臋. Tym razem wykorzysta艂am do ciastek ods膮czone dok艂adnie brzoskwinie z puszki. A pomys艂 wykorzystania brzoskwi艅 wraz z przepisem na te idealne ciasteczka znalaza艂am na stronie ... Idealneciasta.com 馃槏 (istna skarbnica super przepis贸w na s艂odko艣ci). Przepis troch臋 zmodyfikowa艂am zamieniaj膮c "Kasi臋" na mas艂o i dodaj膮c cukier waniliowy.
- Ciasteczka s膮 przepyszne, zw艂aszcza takie lekko przestudzone, ale na drugi dzie艅 s膮 r贸wnie smaczne.
- Sk艂adniki: (na 2 blaszki ciastek)
- 1.5 szkl m膮ki pszennej
3/4 szkl g臋stej 艣mietany 18%
1 cukier waniliowy
Do miski (lub misy miksera) wrzuci膰 wszystkie sk艂adniki. Posieka膰 no偶em (lub hakiem je艣li u偶ywamy miksera), a nast臋pnie zagnie艣膰 r臋koma, uformowa膰 kul臋 i zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮. W艂o偶y膰 na 1-2h do lod贸wki (lub d艂u偶ej). Nast臋pnie, po wyj臋ciu rozwa艂kowa膰 ciasto i wycina膰 kwadraty 6×6 cm. Na ka偶dy nak艂ada膰 plasterek brzoskwini, i skleja膰 ze sob膮 dwa przeciwleg艂e rogi. U艂ozy膰 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 20 minut (do lekkiego zez艂ocenia). Po upieczeniu wystudzi膰 i posypa膰 cukrem pudrem.
Bardzo 艂adnie wygl膮daj膮 :).
OdpowiedzUsu艅Dzi臋ki! 馃槏
Usu艅Wygl膮daj膮 wy艣mienicie ;)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋, bardzo mi mi艂o 馃槏
Usu艅