poniedziałek, 29 czerwca 2020

MAŚLANA OGÓRKOWA NA DROBIU. BEZ ZABIELANIA

Delikatna, lekko kwaskowa i mocno maślana. Chyba najlepsza ze wszystkich, które dotąd gotowałam. A wszystko to, dzięki dobrej jakości ogórkom kiszonym przesmażonym na klarowanym maśle. To właśnie proces smażenia wydobywa z warzyw wszystkie walory smakowe i zapachowe. Taka zupa nabiera wtedy zdecydowanie bogatszego smaku 😉


Składniki:
 4-5 drobiowych skrzydełek
 2 marchewki
 1 pietruszka
 kawałek selera
 kawałek pora
 4 średniej wielkości ziemniaki
 6-7 ogórków kiszonych
 2-3 ząbki  czosnku 
 liść laurowy
 ziele angielskie
 sól
 masło klarowane
 posiekany koperek

Wykonanie:

Ogórki kiszone kroimy dowolnie lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy,  razem z posiekanym czosnkiem  na klarowanym maśle (około 10 minut).

Do garnka z wodą wkładamy kilka skrzydełek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz obrane i pokrojone warzywa. 

Gotujemy przez 15 minut. Następnie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodajemy uduszone na maśle ogórki. Gotujemy całość chwilę, doprawiamy do smaku, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

 




piątek, 26 czerwca 2020

BITKI Z ŁOPATKI W SOSIE WĘGIERSKIM

         Pyszne, mięciutkie kawałki wieprzowiny zatopione w pikantnym,      węgierskim sosie. Sos zrobiłam na bazie passaty pomidorowej i oczywiście    jak na sos węgierski przystało: wszelakich papryk 😎  świeżych i sproszkowanych. I powiem nieskromnie, że dawno nie jadłam tak dobrego sosu ... nawet mięso nie było w nim konieczne 😂.
           Do zrobienia dania użyłam pięknego kawałka łopatki wieprzowej, ale
                      super sprawdzi się tutaj też  wieprzowa szynka .




Składniki:
  • ok 600 g łopatki/szynki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 200 g pieczarek
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • wędzona papryka w proszku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej 
  • 1/3 szkl śmietany 18%
  • koperek lub natka
  • olej

Wykonanie: 


Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy paprykami. Obsmażamy na patelni, na oleju z obu stron. Przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą (lub bulionem) tak, aby przykryła mięso. Gotujemy ok 30 minut. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki. Warzywa posypujemy paprykami, solą i pieprzem i smażymy całość około 10 minut, po czym przekładamy wszystko do garnka z mięsem i zalewamy  passatą pomidorową.  Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu (do miękkości mięsa). Jeśli lubimy bardziej gęsty sos możemy zaciągnąć go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie.  Na koniec wlewamy śmietanę, ew. doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.







wtorek, 23 czerwca 2020

KAKAOWE CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ. NA SMALCU

  • Takie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu są rewelacyjne! 😍  Właśnie ten składnik nadaje ciastkom niesamowitej kruchości, dlatego nie zamieniajcie go na masło, ani broń Boże na margarynę 😉, bo efekt będzie już nie ten sam. 
  • Jeśli pominiecie kakao (nie każdy lubi) ciasteczka wyjdą równie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze.


Składniki:
  • 0.5 kg mąki
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 100 g smalcu o temp. pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wykonanie:


Masło i smalec kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, skórką cytrynową i śmietaną. Wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników. Kiedy wszystkie składniki połącza się, dosypujemy kakao i zagniatamy jeszcze chwilę, nie za długo, tyle, aby uzyskać marmurkową jasno-ciemną strukturę.  Wyrobione ciasto zawijamy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Oczywiście można na dłużej. Ja zazwyczaj ciasto przygotowuję wieczorem, a formuję i  piekę ciastka następnego dnia. Z gotowego ciasta wycinamy dowolne kształty foremkami lub przy wykorzystaniu maszynki do mięsa i nakładek wyciskamy ciastka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, i pieczemy około 13-15 minut.





piątek, 19 czerwca 2020

KOLOROWA ZAPIEKANKA GYROS

Pyszna zapiekanka z ryżu, filetów z kurczaka i warzyw. Ja przedstawiam moją propozycję, ale tak naprawdę to taką zapiekankę można zawsze dowolnie modyfikować, dodając nasze ulubione składniki. Ja dodałam ostatnio np. pieczarki, które smażyłam wraz z mięsem, a zamiast papryki konserwowej świeżą: żółtą i pomarańczową. Podobnie jest z sosem majonezowo-ketchupowym. Możemy zrobić pikantną wersję dodając ostrej papryki lub czosnku. Możemy zrobić go więcej i przełożyć mi zapiekankę nie raz, ale  2x ... Pełna dowolność 😋
Polecam! Bo to fajny sposób na szybkie i smaczne jedzonko 👍




Składniki:
  • 2 woreczki ryżu po 100g każdy
  • 400 g oczyszczonych filetów z kurczaka 
  • 150 g sera żółtego (u mnie mozzarella)
  • 1 cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1/2 papryki czerwonej konserwowej
  • mała puszka kukurydzy (100g)
  • przyprawa  do gyrosa
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki majonezu

Wykonanie:



Ryż gotujemy do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy dowolnie. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Majonez mieszamy z ketchupem.
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros, obiema paprykami i smażymy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy całość. Ja dodałam jeszcze posiekany koperek.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno: warstwę ryżu z mięsem, sos majonezowo-ketchupowy, połowę startego na oczkach sera, kukurydzę, ogórek konserwowy i paprykę i jeszcze jedna warstwę ryżu z mięsem.
Wierzch zapiekanki posypujemy obficie pozostałym serem żółtym. 



Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.

No i jak to z zapiekankami bywa ... trudno im zrobić "ładne ujęcie" 😕 za to ich smak rekompensuje wszystko ...








poniedziałek, 15 czerwca 2020

KOTLECIKI PIECZARKOWO-JAJECZNE

Bardzo lubię takie lekkie, bezmięsne kotleciki . 
Dziś kolejna ich wersja z dodatkiem  pieczarek oraz kolorowej papryki.
Takie kotleciki mogą być fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco.





Składniki: (na 11 niewielkich kotlecików)
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka (surowe)
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kawałek papryki czerwonej, żółtej, pomarańczowej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypiorek
  • olej

Wykonanie:


Jajka ścieramy na tarce, na oczkach.  Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy posiekany czosnek i pokrojone drobno papryki. Smażymy całość chwilę po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy podsmażamy, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy. Studzimy. W dużej misce mieszamy starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką i papryką, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. 







niedziela, 14 czerwca 2020

PĄCZKI Z MASZYNKI NA SERKU HOMO

Kolejny mój przepis na pączki z maszynki. Pewnie już wiecie z jakiej maszynki 😉 Jeśli nie, na końcu postu wstawię jej zdjęcie. Moja maszynka ma 3 wymienne środki: do muffinek, donutów i małych pączusiów. Dziś wypróbowałam pączusie 😎 Miałam akurat w domu serek homogenizowany waniliowy, więc postanowiłam wypróbować taką trochę wersję fit pączusiów. Bez cukru (słodycz pochodzi jedynie z serka homo) i bez tłuszczu. I powiem tak: pączusie na świeżo są bardzo dobre, chociaż lekko "ścisłe". Uważam, że to dlatego, iż ciasto nie ma w sobie żadnego tłuszczu. Nie ukrywam, że odrobinę mi to przeszkadzało. Chociaż rodzinka zajadała się, aż im uszy się trzęsły 😋 W każdym razie, następnym razem dodam do ciasta trochę roztopionego masła i wtedy ocenię różnicę 👍



Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego ( u mnie waniliowy, z prawdziwą wanilią) 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny albo odrobina aromatu cytrynowego

Wykonanie:



Wszystkie składniki miksujemy do połączenia. Maszynkę nagrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i nakładamy w otwory małe porcje ciasta. Pieczemy do zezłocenia się. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.  










czwartek, 11 czerwca 2020

WIEPRZOWINA W SOSIE CHIŃSKIM

 Pyszne kawałki chudej wieprzowiny zatopione w aromatycznym sosie. Mniam, mniam jakie to było dooobre 😍
Gorąco polecam przepis 👍






Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (schab, chuda łopatka, szynka)
  • 1 op mieszanki chińskiej (u mnie mrożona)
  • 200g małych pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • curry (jeśli lubimy)
  • papryka słodka i ostra
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu)
  • olej 

Wykonanie:


Mięso kroimy na dowolne kawałki. Każdy posypujemy obficie przyprawami. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek, ziele angielskie i podlewamy wodą lub bulionem tak, aby zakrył nam mięso. Dusimy około 30-40 minut, po czym dorzucamy oczyszczone pieczarki (małe - w całości, większe kroimy) oraz mieszankę chińską. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy potrawa jest gotowa zaciągamy nasz warzywny sos odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie.





poniedziałek, 8 czerwca 2020

CIASTECZKA BUDYNIOWE Z NUTELLĄ

Pyszne ciasteczka budyniowe 😍
Delikatne, kruche i mocno maślane. 
Nic więcej nie powiem .... idę robić kawę ☕ i zajadać ciastka 😉




Składniki: (na 2 blaszki ciastek)
  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g miękkiego masła (82%)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 op. budyniu śmietankowego  lub waniliowego bez cukru (40g każdy)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz mleko. Do ubitej masy dodajemy mąkę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h  (lub dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość  ok. 3 mm i dowolną foremką wykrawamy ciasteczka. Jeśli ciasto po wyjęciu z lodówki będzie mocno twarde (duża zawartość masła) odczekajmy trochę, albo lekko oceplny je dłońmi. Wykrojone ciastka układamy   na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na ok. 10-12 minut, aż krawędzie ciasteczek ładnie się zarumienią. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Następnie ciastka sklejamy nutellą po 2. 


Na wierzchu dekorujemy dowolnie, lub zostawiamy bez dekoracji - też jest pysznie .







czwartek, 4 czerwca 2020

KARKÓWKA PO ZBÓJNICKU.ZAPIEKANA. Z JEDNEGO GARNKA.

Pyszne, mięciutkie kawałki karkówki w pikantnej, pomidorowej zalewie. Do tego mięciutkie warzywa i fajny, jednogarnkowy obiad gotowy! 
Będzie smakował wszystkim mięsożercom, gwarantuję 😉



Składniki:
  • karkówka (ilość dowolna u mnie 1.30 kg)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 200 g małych pieczarek
  • 2 cebule
  • słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe
Zalewa:
  • 1 szkl przegotowanej wody
  • 1/2 szkl ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2  łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryka (ilość dowolna, zależy jaką ostrość lubimy)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą.

Wykonanie:


Plastry karkówki (ok 1 cm) dzielimy jeszcze na połowę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Jeśli lubimy posypujemy też czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone w piórka 2 cebule oraz pokrojona paprykę, papryczkę chili (usuwamy dokładnie pestki) i pieczarki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, następnie podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wrzucamy małe korniszony lub plasterki ogórków konserwowych. Całość zalewamy przygotowana zalewą. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę i 20-30 minut. 







środa, 3 czerwca 2020

PYSZNE CIASTECZKA MAŚLANE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

Uwielbiam kruche, maślane ciasteczka 😍 I robić, i jeść 😀 Tym razem wzbogaciłam ich smak otartą skórką z jednej (oczywiście sparzonej wcześniej) pomarańczy. Pomarańczowy smak tutaj jednak nie dominuje, a jedynie podkreśla aromat masła.


Składniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna!)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego
dodatkowo: 1 rozkłócone jajko + szczypta cukru - do posypania ciastek

Wykonanie: 

Obie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło i łączymy składniki dość szybko. Możemy to zrobić mikserem przy użyciu haka lub siekając zwykłym nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy na złoty kolor ( u mnie ok 12 minut).