czwartek, 11 czerwca 2020

WIEPRZOWINA W SOSIE CHI艃SKIM

 Pyszne kawa艂ki chudej wieprzowiny zatopione w aromatycznym sosie. Mniam, mniam jakie to by艂o dooobre 馃槏
Gor膮co polecam przepis 馃憤






Sk艂adniki:
  • 1 kg mi臋sa wieprzowego (schab, chuda 艂opatka, szynka)
  • 1 op mieszanki chi艅skiej (u mnie mro偶ona)
  • 200g ma艂ych pieczarek
  • s贸l
  • pieprz
  • curry (je艣li lubimy)
  • papryka s艂odka i ostra
  • 3-4 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 艂y偶ki m膮ki (do zag臋szczenia sosu)
  • olej 

Wykonanie:


Mi臋so kroimy na dowolne kawa艂ki. Ka偶dy posypujemy obficie przyprawami. Podsma偶amy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek, ziele angielskie i podlewamy wod膮 lub bulionem tak, aby zakry艂 nam mi臋so. Dusimy oko艂o 30-40 minut, po czym dorzucamy oczyszczone pieczarki (ma艂e - w ca艂o艣ci, wi臋ksze kroimy) oraz mieszank臋 chi艅sk膮. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dusimy ca艂o艣膰 do mi臋kko艣ci mi臋sa i warzyw. Kiedy potrawa jest gotowa zaci膮gamy nasz warzywny sos odrobin膮 m膮ki rozrobionej w zimnej wodzie.





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz