czwartek, 29 marca 2018

OBIADOWA SURÓWKA Z PIECZONYCH BURAKÓW

To, że buraki są zdrowe nie będę Was uświadamiać, bo to oczywiste 😉 
Są one dla mnie jednym ze smaczniejszych warzyw i uwielbiam wszystko co "buraczane". Nigdy nie znudzi mi się barszcz ... gotuję go w tysiącach odmian. Domowe zasmażane buraczki są też moim ukochanym dodatkiem do obiadu. A dziś wersja buraczków na zimno, w formie surówki. Buraki wcześniej upiekłam w piekarniku, aby nie wypłukiwać ich wartości i smaku. Zrobione w ten sposób są smaczniejsze i zdrowsze, więc zachęcam do pieczenia zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie. 



Składniki:

  • kilka małych buraków
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • olej
  • musztarda
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • szczypta cukru (jeśli gatunek buraków jest mało słodki)


Wykonanie:

Buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych buraków, ja wybieram jak najmniejsze, aby go skrócić). Po upieczeniu i wystudzeniu buraki obieramy i kroimy w paseczki, podobnie jak ogórki konserwowe. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki wraz z przyprawami: solą, pieprzem, olejem i musztardą. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.





wtorek, 27 marca 2018

KLASYCZNA BABKA PIASKOWA

Prosta, klasyczna babka piaskowa. 
Sypka dzięki dodaniu do niej mąki ziemniaczanej. 
Im więcej jest tej mąki (w stosunku do pszennej) tym babka jest bardziej ... sucha. Długo zachowuje świeżość, śmiem twierdzić, że im starsza tym lepsza 😉👍




Składniki:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej 
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie:

Zaleca się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek - białka ubić na sztywno. 
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sól oraz skórkę z cytryny. Ubijać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać całość łyżką.  Foremkę tzw. keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 - 50 minut.




poniedziałek, 26 marca 2018

DOMOWY ROSOŁEK. TYM RAZEM Z RYŻEM

Smak dzieciństwa ... rosół z ryżem ❤❤❤ 
Sto lat nie jadłam takiej wersji, a przecież jest taka pyszna! 
Koniecznie muszę gotować ją częściej ... 



Składniki:
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 gałązka selera naciowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mała cebulka

Wykonanie:


Części kurczaka i indyka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence na średnim ogniu, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Po chwili gotowania zbieramy powstałe na powierzchni wody szumowiny. Mniej więcej po pół godziny gotowania się rosołu (na jak najmniejszym ogniu, ma tylko pyrkać jak to mówią) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie obrane warzywka oraz trochę soli. Cebule obieramy przekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki (włączonym oczywiście) opiekając ją w ten sposób. Po obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno w miseczce a nie w rosole, gdyż przyśpieszy to kwaśnienie rosołu. Duża ilość posiekanej natki pietruszki stanowi uwieńczenie smaku tej pysznej i zdrowej zupy.
Ryż gotujemy na sypko. Nakładamy na talerze i  zalewamy gorącą zupą.


piątek, 23 marca 2018

WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z KRUSZONKĄ


Pyszna, lekko wilgotna i bardzo puszysta. 
Lekkiej chrupkości dodają jej płatki migdałów dodane do ciasta, mimo, że nie są one mocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki. 
Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉



Składniki: (na tortownicę 24 cm)


  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu migdałowego
  • 100 g płatków migdałów


Kruszonka: z tego przepisu


Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem  i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek  oraz aromat. Mąkę  przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. W 3 częściach dodajemy ją do masy jajecznej, nie przerywając ubijania. Do gotowej masy dodajemy płatki migdałów. Mieszamy całość łyżką.

Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). 









środa, 21 marca 2018

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Drożdżówki, bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤  i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej.
Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊






Składniki (na około 10 -12 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Składniki na nadzienie:

  • ok 500 g zmielonego białego sera
  • cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
  • 1 żółtko
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej



Wykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. i pieczemy ok 20 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy.





sobota, 17 marca 2018

BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE

Barszcz biały często mylony jest z żurkiem, ze względu na bardzo podobny wygląd obu zup. Jaka jest więc zasadnicza różnica między barszczem a żurem?  Zakwas na barszcz biały przygotowuje się z dodatkiem mąki pszennej, natomiast na żur - z mąki żytniej. Generalnie sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak i podobne są dodatki z którymi podaje się obie zupy: ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa, boczek, czosnek ... Obie zupy są wg mnie pyszne więc nie ma sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉




Składniki:

  • kawałek boczku wędzonego lub żeberek
  • ok. 500-600g surowej białej kiełbasy
  • 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. zakwasu na barszcz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki dobrego chrzanu
  • majeranek
  • śmietana ukwaszona 18%
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Żeberka (lub boczek) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz białą kiełbasę. Gotujemy kolejne 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy z garnka całą zawartość a na wrzący bulion wlewamy zakwas. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku: chrzanem, roztartym w dłoniach majerankiem, zahartowaną śmietaną, ew. solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki wrzucamy do zupy.
Podajemy czysty lub z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka. 







niedziela, 11 marca 2018

BABKA Z DODATKIEM GOTOWANYCH CYTRYN

Im starsza ... tym ... smaczniejsza 😊 
Lekko ścisła, mocno wilgotna, a jeszcze mocniej cytrynowa. Dodatek zblendowanych (wcześniej ugotowanych cytryn) nadaje jej nieziemski aromat. Do tej babki wybierzmy małe cytryny o nie grubej skórce. Niestety cytryna - cytrynie nie równa i zdarzyło mi się, że przez grubą skórkę babka miała leciutko gorzkawy posmak. Dlatego dobór małych cytryn jest w tym przepisie dość ważny. Jeśli trafią nam się bardzo duże - zużyjmy tylko 1 szt.
Polecam gorąco przepis na to mega smaczne ciacho 😉👌




Składniki: (na dużą formę z kominem)
  • 2 małe cytryny + sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 8 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła


Wykonanie:


Cytryny szorujemy, wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Następnie je blendujemy na gładkie purre, które po zblendowaniu przekładamy do misy miksera (wyjmując wcześniej ew.pestki). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, kawałki masła, po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy  mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sok cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do masy cytrynowej i przy użyciu łyżki delikatnie mieszamy je z ciastem. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut (do tzw. suchego patyczka).





czwartek, 8 marca 2018

GOTOWANE PULPETY W SOSIE KURKOWYM

Jedno z moich ulubionych dań obiadowych  ... 💚
Mięciutkie  pulpety zrobione z mielonej w domu łopatki, sos śmietanowy i odkopane w zamrażalniku kurki stworzyły na prawdę pyszny obiadek. 
Jak dobrze, że jesienią zamroziłam sobie kilka małych paczuszek tych pysznych grzybów 😉
Oczywiście kurki można pominąć lub zastąpić pieczarkami. 



Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • masło klarowane
  • śmietana 18%
  • garść kurek


Wykonanie:


Do zmielonego mięsa dodać połowę drobno pokrojonej cebuli ,majeranek, bułkę tartą, czosnek, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Formować nie duże kulki. W garnku zagotować wodę z marchewką, pietruszką, zielem i liściem laurowym. Lekko ją posolić. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz, a wywar zostawiamy do przygotowania sosu. 
Połowę cebuli drobno kroimy i podsmażamy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy kurki i smażymy je do  miękkości podlewając wywarem od pulpetów. Gdy kurki są miękkie sos zagęszczamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Na koniec do sosu przekładamy ugotowane wcześniej pulpety, i całość posypujemy posiekanym koperkiem. 






wtorek, 6 marca 2018

PYSZNIE CYTRYNOWA BABKA Z BAKALIAMI

Prosta cytrynowa babka nabiera innego wymiaru (i wyglądu), kiedy wzbogacimy ją np. o bakalie 😊  Otrzymamy wtedy taki domowy keks, chociaż ciasto nie jest przeładowane tak jak keks bakaliami, a jedynie podkręcają one jego smak. Ja zazwyczaj dodaję do tej babki domową skórkę pomarańczową lub dla lepszego efektu wizualnego gotową, kolorową mieszankę kandyzowanych skórek. Babka długo zachowuje świeżość. Owinięta np. w lnianą ściereczkę będzie nam "służyła" do kawy spokojnie przez kilka dni 😉




Składniki:
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 całych jaj (białka ubijamy)
  • 20 dkg cukru pudru
  • 25 dkg tłuszczu o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki mleka
  • dowolne bakalie



Wykonanie:


Masło i cukier utrzeć. Dodawać kolejno po jednym żółtku  oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ubijając dodać sok i skórkę cytrynową oraz mleko. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste, ale spokojnie da się je wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam drewnianą). Na koniec dodać bakalie wcześniej obtoczone w odrobinie mąki. Piec 1 godzinę w temp.185st. ale po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jeśli góra zacznie nam się zbytnio rumienić, przykrywamy ją folią aluminiową. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie: cytrynowym lukrem  lub cukrem pudrem.