Jedno z moich ulubionych da艅 obiadowych ... 馃挌
Mi臋ciutkie pulpety zrobione z mielonej w domu 艂opatki, sos 艣mietanowy i odkopane w zamra偶alniku kurki stworzy艂y na prawd臋 pyszny obiadek.
Jak dobrze, 偶e jesieni膮 zamrozi艂am sobie kilka ma艂ych paczuszek tych pysznych grzyb贸w 馃槈
Oczywi艣cie kurki mo偶na pomin膮膰 lub zast膮pi膰 pieczarkami.
Oczywi艣cie kurki mo偶na pomin膮膰 lub zast膮pi膰 pieczarkami.
Sk艂adniki:
- 500 g mielonego mi臋sa
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 z膮bek czosnku
- 2 艂y偶ki bu艂ki tartej
- s贸l
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- 1 marchewka
- kawa艂ek selera
- mas艂o klarowane
- 艣mietana 18%
- gar艣膰 kurek
Wykonanie:
Do zmielonego mi臋sa doda膰 po艂ow臋 drobno pokrojonej cebuli ,majeranek, bu艂k臋 tart膮, czosnek, jajko, s贸l i pieprz. Mas臋 dok艂adnie wyrobi膰. Formowa膰 nie du偶e kulki. W garnku zagotowa膰 wod臋 z marchewk膮, pietruszk膮, zielem i li艣ciem laurowym. Lekko j膮 posoli膰. Na wrz膮tek wk艂adamy pulpety i gotujemy na ma艂ym ogniu oko艂o 30 minut. Nast臋pnie wyjmujemy je 艂y偶k膮 cedzakow膮 na talerz, a wywar zostawiamy do przygotowania sosu.
Po艂ow臋 cebuli drobno kroimy i podsma偶amy na klarowanym ma艣le. Nast臋pnie dodajemy kurki i sma偶ymy je do mi臋kko艣ci podlewaj膮c wywarem od pulpet贸w. Gdy kurki s膮 mi臋kkie sos zag臋szczamy 艣mietan膮 i doprawiamy do smaku. Na koniec do sosu przek艂adamy ugotowane wcze艣niej pulpety, i ca艂o艣膰 posypujemy posiekanym koperkiem.
Witaj Helenko. Ale艣 mi narobi艂a ochoty na te pulpeciki. Mam kurki w zamra偶arce, o kt贸rych zupe艂nie zapomnia艂am. Dobrze, 偶e jeste艣 Helenko bo bym je mia艂a i mia艂a...ha, ha. Na pewno zrobi臋 te pulpeciki w sobot臋. Dzi臋ki za inspiracj臋...serdecznie pozdrawiam i du偶o kwiatk贸w w tym naszym dniu :)
OdpowiedzUsu艅Zrobi艂am Helenko i si臋 objad艂am jak nied藕wied藕 miodu. Dzi臋kuj臋 za przypomnienie, 偶e s膮 takie grzybki co si臋 nazywaj膮 kurki. Pozdrawiam cieplutko, a jutro bior臋 si臋 za babk臋, nie czekam do soboty.
Usu艅A to na zdr贸wko Danusiu :-) Ja bardzo lubi臋 takie gotowane klopsiki pod ka偶d膮 postaci膮. Pozdrawiam cieplutko!
Usu艅