Prosta, klasyczna babka piaskowa.
Sypka dzięki dodaniu do niej mąki ziemniaczanej.
Im więcej jest tej mąki (w stosunku do pszennej) tym babka jest bardziej ... sucha. Długo zachowuje świeżość, śmiem twierdzić, że im starsza tym lepsza 😉👍
Sypka dzięki dodaniu do niej mąki ziemniaczanej.
Im więcej jest tej mąki (w stosunku do pszennej) tym babka jest bardziej ... sucha. Długo zachowuje świeżość, śmiem twierdzić, że im starsza tym lepsza 😉👍
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Zaleca się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek - białka ubić na sztywno.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sól oraz skórkę z cytryny. Ubijać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać całość łyżką. Foremkę tzw. keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 - 50 minut.
Klasyczną babkę piaskową lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń