Prosta cytrynowa babka nabiera innego wymiaru (i wygl膮du), kiedy wzbogacimy j膮 np. o bakalie 馃槉 Otrzymamy wtedy taki domowy keks, chocia偶 ciasto nie jest prze艂adowane tak jak keks bakaliami, a jedynie podkr臋caj膮 one jego smak. Ja zazwyczaj dodaj臋 do tej babki domow膮 sk贸rk臋 pomara艅czow膮 lub dla lepszego efektu wizualnego gotow膮, kolorow膮 mieszank臋 kandyzowanych sk贸rek. Babka d艂ugo zachowuje 艣wie偶o艣膰. Owini臋ta np. w lnian膮 艣ciereczk臋 b臋dzie nam "s艂u偶y艂a" do kawy spokojnie przez kilka dni 馃槈
Sk艂adniki:
- 25 dkg m膮ki pszennej
- 5 ca艂ych jaj (bia艂ka ubijamy)
- 20 dkg cukru pudru
- 25 dkg t艂uszczu o temp. pokojowej
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 2-3 艂y偶ki mleka
- dowolne bakalie
Wykonanie:
Mas艂o i cukier utrze膰. Dodawa膰 kolejno po jednym 偶贸艂tku oraz przesian膮 m膮k臋 po艂膮czon膮 z proszkiem do pieczenia. Ci膮gle ubijaj膮c doda膰 sok i sk贸rk臋 cytrynow膮 oraz mleko. Na koniec doda膰 ubit膮 na sztywno pian臋 z bia艂ek i ca艂o艣膰 dok艂adnie, ale delikatnie wymiesza膰. Ciasto jest bardzo g臋ste, ale spokojnie da si臋 je wymiesza膰 艂y偶k膮 (ja zazwyczaj mieszam drewnian膮). Na koniec doda膰 bakalie wcze艣niej obtoczone w odrobinie m膮ki. Piec 1 godzin臋 w temp.185st. ale po up艂ywie 50 minut sprawdzi膰 patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Je艣li g贸ra zacznie nam si臋 zbytnio rumieni膰, przykrywamy j膮 foli膮 aluminiow膮. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie: cytrynowym lukrem lub cukrem pudrem.
jaka 艣liczna , wiosenna. A przy tym wida膰 偶e delikatna i wigotna
OdpowiedzUsu艅Lubi臋 takie ciasta. S膮 pyszne i bardzo 艂atwe w przygotowaniu. A znikaj膮 w oka mgnieniu ;)
OdpowiedzUsu艅W wolnej chwilii zapraszam Ci臋 na m贸j blog kulinarny ;)
https://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam <3
Wspania艂y blog a to ciasto rewelacja zapraszam na blog
OdpowiedzUsu艅Dzi臋ki za mi艂e s艂owa, ch臋tnie do Ciebie wpadn臋 ;-)
Usu艅Pychota.
OdpowiedzUsu艅