poniedziałek, 29 stycznia 2018

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ





Składniki: (na ok. 12-15szt)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • u mnie dodatkowo: mus jabłkowy


Kruszonka - przepis tutaj

Wykonanie:



W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko.  Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), a ponieważ zostało mi trochę musu jabłkowego od szarlotki, na każdą muffinkę nałożyłam po łyżeczce przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 25 minut.






piątek, 26 stycznia 2018

PYSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Nie mogłam się oprzeć, aby przy nazwie ciastek nie napisać "pyszne" ❤ 
Bo te ciastka są rewelacyjne! Pierwszy raz postanowiłam upiec ciastka z dodatkiem mąki kukurydzianej i bardzo żałuję, że stało się to tak późno 😉 Ciastka są bardzo proste do zrobienia, a smak ? Moocno kruche, moocno maślane, a co za tym idzie baaardzo smaczne. Nie zawierają proszku do pieczenia, ani jajek. Przygotowane ciasto jest bardzo kruche, nie daje się wałkować, ale "obeszłam" z powodzeniem etap wałkowania, co opiszę dokładnie w sposobie wykonania ciastek.
Z czystym sumieniem polecam ! 👌👌👌




Składniki: (na 2 blachy ciastek)

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 180 g prawdziwego masła (82% tłuszczu)
  • 50 g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (16 g)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli


Wykonanie:


Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby miało miękką konsystencję. Ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce wymieszane wcześniej obie mąki, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Ubijamy do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo sypkie, więc jeśli tylko składniki się połączą przekładamy je na stolnicę (blat kuchenny) i zagniatamy kulę. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały dokładnie tę samą wielkość możemy każde ciasteczko docinać małym kieliszkiem od wódki. Widelcem na wierzchu każdego ciastka wyciskamy delikatną kratkę. Ciasteczka są bardzo kruche, więc ja przenosiłam je na blachę przy użyciu noża - udało się to bez problemu. Pieczemy je w 175 st około 12 minut (powinny być blade, z lekko złotymi brzegami).







czwartek, 25 stycznia 2018

GULASZ Z SZYNKI. Z PIEKARNIKA

Gulasz z piekarnika to idealne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Wystarczy jedynie zamarynować mięso wieczorem, a następnego dnia podsmażyć je , aby zamknąć w środku każdego kawałka to co najlepsze - czyli smak, i dusić w piekarniku do miękkości. Do dzisiejszego gulaszu użyłam pięknego kawałka szynki. Chude mięsko pokroiłam w spora kostkę, bo wiedziałam, że po odpowiednio długim duszeniu będzie wręcz rozchodziło się pod naporem noża i widelca. 😊
Mój gulasz tym razem wzbogaciłam o kilka małych brązowych pieczarek, 
bo bardzo lubię ich smak, ale nie jest to konieczne.
I bez nich smakuje pysznie! 💚



Składniki:
  • 1-1.5 kg szynki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ew. mąka do zaciągnięcia sosu


Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę: olej+musztarda+słodka papryka+majeranek+sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę wkładamy do marynaty na około 1h (u mnie leżało w niej całą noc). Następnie rozgrzewamy olej i podsmażamy dość mocno kawałki mięsa. Podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na olej po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Całość smażymy chwilę, po czym podlewamy bulionem jeśli mamy, a jeśli nie - przegotowaną wodą i całą zawartość patelni przelewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 1-1.5 h. Czas duszenia uzależniony jest od tego, jak dużą porcję gulaszu przygotowujemy. 



Kiedy mięso jest już miękkie sos możemy przelać do garnka i zaciągnąć łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody, chociaż nie jest to konieczne.







środa, 24 stycznia 2018

BUŁKI - BEZGLUTENOWE I NISKOWĘGLOWODANOWE NA SERKU WIEJSKIM

Proste i szybkie do wykonania. Ich zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut 😊
Bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów. Lekko wilgotne w środku, niestety miękkie także z zewnątrz, i właśnie nad brakiem chrupiącej skórki w takich wypiekach ubolewam 😡 najbardziej. 
Ale mimo tego, jak się kilka tygodni nie je pieczywa, kanapka z takiej bułki smakuje rewelacyjnie 😉



Składniki:
  • 200 g serka wiejskiego
  • 12 g roztopionego masła
  • 40 g łupin babki jajowatej
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 całe jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie: 
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego napęcznienia. Z masy, lekko zwilżonymi dłońmi formujemy 4 bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na około 35 minut.





Wartość makroskładników dla jednej bułki:
B: 9,0
T: 18,0
W: 2,25
Kcal: 205





poniedziałek, 22 stycznia 2018

BISZKOPTOWY PLACEK Z JAGODAMI

Puszysty jak chmurka, nie przesłodzony, delikatny w smaku, no i te jagody (którymi obdarowała mnie hojnie koleżanka ) jako dopełnienie smaku! ❤



Składniki: (na blaszkę 21cm x 31 cm)
  • 400 g mąki 
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (16g)
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce ( u mnie jagody)
Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania  dodajemy cukier i cukier waniliowy ubijając jeszcze jakiś czas. Następnie dodajemy do masy po jednym żółtku, ubijając cały czas mikserem na małych obrotach, a na końcu  olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszaj całość łyżką. Przelewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypana bułką tartą lub mąką. Na ciasto wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





piątek, 19 stycznia 2018

TRENDY LUNCH Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Na moim blogu jak pewnie stali bywalcy zauważyli nie reklamuję ani testuję żadnych produktów. Nie współpracuję też z żadną firmą. Najzwyczajniej w świecie - nie mam na to czasu. Ale absolutnie nie neguję takich działań, mało tego zawsze z uwagą czytam posty moich koleżanek blogerek dotyczące testowania produktów bądź sprzętu kuchennego. 
Ale dziś będzie małe odstępstwo 😉  i polecę Wam nowość firmy Melvit, a mianowicie ich Trendy Lunch. Są to gotowe mieszanki zdrowych, naturalnych składników (orkiszu, bulguru, ryżu basmati, pęczaku) połączone smakowo w 5 zestawów.
U mnie "pod nóż" poszedł zestaw Trendy Lunch z orkiszem, moim kochanym makaronem vermicelli oraz suszonymi pomidorami. 
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, prostu i zdrowy obiad - koniecznie wypróbujcie te mieszanki 😊




A potrzebujemy:
  • 2 woreczki po 100 g Trendy Lunch z suszonymi pomidorami
  • 1 podwójnej piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • słodką i ostrą paprykę
  • sól
  • natkę pietruszki


Wykonanie:

Mieszanki gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Pierś kroimy na małe kawałki, posypujemy ulubionymi przyprawami, smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z ugotowaną mieszanką, posypujemy posiekaną natką i ... zjadamy ze smakiem 😉





środa, 17 stycznia 2018

ZAPIEKANE W PIEKARNIKU ĆWIARTKI KURCZAKA. Z ZIEMNIAKAMI.

Bardzo lubię drobiowe mięso. Szczególnie to z kością, odpowiednio zamarynowane wcześniej ma rewelacyjny smak. Tym razem moje drobiowe ćwiartki upiekłam w piekarniku razem z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. O raaany jakie to było dobre! 👌 Mięso zrobione w ten sposób jest soczyste i ma ciemną, chrupiącą skórkę, no i do tego te pyszne ziemniaczki! Robiąc w ten sposób oszczędzamy także czas, bo nie musimy stać przy garach, kiedy mięso piecze się w piekarniku 😉



Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka (ilość zależy od ilości osób, które chcemy nakarmić)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • przyprawa do ziemniaków
  • słodka papryka
  • olej
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)


Wykonanie:

Ćwiartki myjemy. Osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (ja zrobiłam marynatę: olej+papryka+sól+pieprz+tymianek i tą marynatą natarłam mięso). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce zabezpieczonej folią aluminiową. Pomiędzy mięso układamy plastry cebuli oraz całe ząbki czosnku. 



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki kroimy w ósemki. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy. Mniej więcej po godzinie wyjmujemy nasze udka z piekarnika dorzucamy ziemniaki i pomidorki koktajlowe i wstawiamy ponownie na 30 minut. 





piątek, 12 stycznia 2018

DOMOWE KRÓWKI. NAJLEPSZE!

Domowe - najlepsze 💗 
Chyba nie muszę o tym nikogo przekonywać 😉 Domowe cukierki a'la krówki są przepyszne. Mocno słodkie i mocno śmietankowe. No i co najważniejsze nie zawierają żadnych dziwnych dodatków ... , które niestety możemy odnaleźć na etykietach nawet tych renomowanych słodyczy.
Takie cukierki to dla mnie taki trochę powrót do dzieciństwa... wspomnienie domu rodzinnego... 
Do takiej dawki słodkości - "mała czarna" będzie idealnym dodatkiem 😊



Składniki: (na dość dużą porcję)
  • 400 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 ml śmietany kremówki


Wykonanie:
Śmietanę mieszamy z cukrem. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odrobinę zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta i kleista. Ponieważ ja robiłam dużą porcję trwało to niestety aż 2 godziny. Jeśli zrobimy z połowy porcji musimy masę gotować około 1 godziny. Jeśli nie jesteśmy pewni czy masa jest już odpowiednio gęsta, nakładamy na talerzyk kilka kropli - jeśli po chwili są zastygnięte to znak, że masa jest gotowa. Gotową masę krówkową przekładamy  do naczynia wysmarowanego olejem lub dowolnych silikonowych foremek (tych nie musimy smarować olejem) zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.





czwartek, 11 stycznia 2018

PUSZYSTE PLACUSZKI NA SERKU HOMO Z JAGODOWYM SOSEM

Prosty, szybki , nieskomplikowany przepis gwarantujący nam 💗💗💗  uuuucztę dla podniebienia! Puszyste, lekko waniliowe placuszki zachwycą małych i dużych. Możemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku! 



Składniki:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 czubata  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

+ dowolne dodatki: u mnie mus zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder.




Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i  smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.




poniedziałek, 8 stycznia 2018

KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU

Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich. 



Składniki:


  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1 szkl. śmietany 18% (ja dałam jogurt grecki i rogale nic nie straciły na smaku)
  • 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) o wadze 200 g
  • 1 roztrzepane białko (do posmarowania rogali)
  • 1 cukier waniliowy (do posypania rogali) 16 g
  • trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali)
Wykonanie: 



Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem waniliowym oraz posiekanymi orzechami włoskimi. 





czwartek, 4 stycznia 2018

JARZYNOWA Z BURAKAMI ZABIELANA JOGURTEM

Ta zupa to mnóstwo warzyw, a co za tym idzie mnóstwo witamin. 
Jest zdrowa i pożywna. Super smakuje zwłaszcza, jeśli wpadamy do domu zziębnięci czy przemoczeni. Ugotowałam ją na indyczym skrzydle i zabieliłam jogurtem (lubię zabielane zupy), aby zmniejszyć kaloryczność, a ... nie tracić na smaku 😊
Lekko wędzonego posmaku dodaje zupie polska surowa kiełbasa, która po ugotowaniu zupy została pokrojone w plastry i trafiły na mężowski talerz 😉



Składniki:

  • dowolny bulion (u mnie drobiowy ugotowany na skrzydle indyka)
  • 2 polskie surowe kiełbaski
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 średnie buraki
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ocet jabłkowy
  • jogurt grecki


Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy dowolnie: w kostkę lub w paski. Bulion zagotowujemy, wkładamy kiełbaski, ziele angielskie, liść laurowy oraz wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, które gotują się najkrócej. Solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dorzucamy ziemniaki, przepuszczony przez praskę czosnek i roztarty majeranek. Gotujemy całość około 10-15 minut, doprawiamy do smaku (octem, ew. szczyptą cukru, jeśli gatunek buraków jest mało słodki) i zahartowanym wcześniej jogurtem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.