Bardzo lubię drobiowe mięso. Szczególnie to z kością, odpowiednio zamarynowane wcześniej ma rewelacyjny smak. Tym razem moje drobiowe ćwiartki upiekłam w piekarniku razem z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. O raaany jakie to było dobre! 👌 Mięso zrobione w ten sposób jest soczyste i ma ciemną, chrupiącą skórkę, no i do tego te pyszne ziemniaczki! Robiąc w ten sposób oszczędzamy także czas, bo nie musimy stać przy garach, kiedy mięso piecze się w piekarniku 😉
Składniki:
- ćwiartki z kurczaka (ilość zależy od ilości osób, które chcemy nakarmić)
- 2-3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- tymianek
- przyprawa do ziemniaków
- słodka papryka
- olej
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ćwiartki myjemy. Osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (ja zrobiłam marynatę: olej+papryka+sól+pieprz+tymianek i tą marynatą natarłam mięso). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce zabezpieczonej folią aluminiową. Pomiędzy mięso układamy plastry cebuli oraz całe ząbki czosnku.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki kroimy w ósemki. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy. Mniej więcej po godzinie wyjmujemy nasze udka z piekarnika dorzucamy ziemniaki i pomidorki koktajlowe i wstawiamy ponownie na 30 minut.
Lubię bardzo takie dania. Tylko jak tu zrobic dla jednej tylko osoby ?
OdpowiedzUsuńHeleno czy te 30 minut wystarczy ziemniakom ?
Oj z tym gotowanie dla jednej osoby to jest problem :-( Wiem coś na ten temat, bo często robię co innego dla siebie, i co innego dla męża. Niestety to co gotuję tylko dla siebie jem potem ... 3 dni, bo inaczej się nie ma. Co do ziemniaków to miałam małe "babe", więc im w zupełności wystarczyło te 30 minut, jeśli ziemniaki będą spore to pewnie trzeba kilka minut dołożyć do pieczenia.
UsuńDziękuję Helenko za odpowiedź
OdpowiedzUsuń