Puszysty jak chmurka, nie przesłodzony, delikatny w smaku, no i te jagody (którymi obdarowała mnie hojnie koleżanka ) jako dopełnienie smaku! ❤
Składniki: (na blaszkę 21cm x 31 cm)
- 400 g mąki
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 1 mały cukier waniliowy (16g)
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne owoce ( u mnie jagody)
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy ubijając jeszcze jakiś czas. Następnie dodajemy do masy po jednym żółtku, ubijając cały czas mikserem na małych obrotach, a na końcu olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszaj całość łyżką. Przelewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypana bułką tartą lub mąką. Na ciasto wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Takie przepisy kojarzą mi się zawsze z późną jesienią, ze zbiorami :) Mam zamrożone jagody, więc może zrobię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńjesli mrozone. aronia?? rozmrozic? mrozone??
OdpowiedzUsuńMrożone spokojnie można. Posyp je lekko mąką przed wyłożeniem na ciasto.
UsuńBlaszka o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuń21cm x 31cm :-)
Usuń