poniedziałek, 22 stycznia 2018

BISZKOPTOWY PLACEK Z JAGODAMI

Puszysty jak chmurka, nie przesłodzony, delikatny w smaku, no i te jagody (którymi obdarowała mnie hojnie koleżanka ) jako dopełnienie smaku! ❤



Składniki: (na blaszkę 21cm x 31 cm)
  • 400 g mąki 
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (16g)
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce ( u mnie jagody)
Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania  dodajemy cukier i cukier waniliowy ubijając jeszcze jakiś czas. Następnie dodajemy do masy po jednym żółtku, ubijając cały czas mikserem na małych obrotach, a na końcu  olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszaj całość łyżką. Przelewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypana bułką tartą lub mąką. Na ciasto wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. Takie przepisy kojarzą mi się zawsze z późną jesienią, ze zbiorami :) Mam zamrożone jagody, więc może zrobię to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesli mrozone. aronia?? rozmrozic? mrozone??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone spokojnie można. Posyp je lekko mąką przed wyłożeniem na ciasto.

      Usuń
  3. Blaszka o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń