poniedziałek, 15 kwietnia 2013

KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI


Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa. Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki. 
Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić... 😊



Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 litry rosołu lub bulionu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyż. masła
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 suszone grzybki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 wędzona metka


Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać natką pietruszki.
Smacznego! :)
Poniżej wersja zupy bez śmietany...


i wersja zabielona śmietaną ...



CHARAKTERYSTYKA KUCHNI KUJAWSKIEJ




Chciałabym przybliżyć wszystkim czytającym kuchnię kujawską, kuchnię na której się wychowałam 💗
Wszystkie przytoczone informacje pochodzą z różnych źródeł internetu.


Podstawą kujawskiej kuchni są produkty zbożowe i warzywa – przede wszystkim ziemniaki i fasola, oraz owoce – śliwki i jabłka. Istotnym składnikiem w diecie Kujawian był drób – gęsi i kaczki oraz ryby. Większość znanych, kujawskich przepisów opiera się na tej grupie składników.
Chyba najbardziej popularna jest zupa z kaczej krwi – tzw. czernina z golcami – z dominującą słodko-kwaśną nutą i wyczuwalnym aromatem ziół (majerankiem i cząbrem). Można ją podawać z tradycyjnymi kluskami ziemniaczanymi, które na Kujawach robiono z surowych ziemniaków i mąki żytniej. Takie kluski można także podawać jako samodzielne danie, okraszone np. słoniną.
Mówiąc o kuchni kujawskiej nie można zapominać o codziennych zupach – kujawskim białym barszczu z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, krupniku z wyraźnie wyczuwalnym aromatem grzybów leśnych czy żurku kujawskim na bazie wywaru z białej kiełbasy i gotowanej szynki. Pyszną kujawską zupą jest też zupa klopsikowa zwana "kwaśnym klopsem" delikatna w smaku, zabielona kremówką...
Kuchnia kujawska jest bogata w dania rybne. Z wielu przytaczanych receptur wyróżnia się ryba po toruńsku – z ciemnym piwem, przyprawami korzennymi i oczywiście... piernikiem. Przygotowywano także ryby w soli z kujawskich złóż – np. szczupaka. Ale trzeba zauważyć także obecność śledzi na stołach: w postaci smażonej – tzw. śledzie po kujawsku nadziewane cebulką z jajkiem i bułką tartą, czy na zimno – znany przepis na śledzia z jabłkami i cebulą w śmietanie.
Wiele kujawskich dań przyrządzanych na słodko sprawia, że nie ma wielu deserów kojarzonych tylko z tym regionem. Oczywiście najbardziej znane są toruńskie pierniki pachnące miodem, cynamonem, anyżem i goździkami. Na uwagę zasługują jednak także rogaliki barcińskie – z ciastem drożdżowym o wyraźnym maślanym posmaku, nadziewanym masą migdałową, oraz kujawska legumina makowa z migdałami, miodem, śmietaną i rzecz jasna – makiem.
Wśród warzyw zdecydowanie dominują ziemniaki. Dania z kartofli, zarówno te z dodatkiem różnego rodzaju mięsa jak i te łączone z innymi warzywami, niejednokrotnie decydują o dobrym wspomnieniu prawdziwie kujawskiego, domowego posiłku.
                                                                             ↭↭↭
Na moim blogu w zakładce:regionalne czyli co jadamy na Kujawach będę starała się zamieszczać przepisy kuchni kujawskiej... tej dawnej i tej współczesnej... przepisy na potrawy, które gotowało się w moim rodzinnym domu, w domu mojej mamy i mojej babci. Oczywiście jeśli znajdzie się jakaś Kujawianka (Kujawiak), która udostępni mi przepisy ze swojego rodzinnego domu - bardzo chętnie tu zamieszczę 😊
Pozdrawiam

DWA SŁOWA O KUCHNI REGIONALNEJ

Wertuję sobie codziennie wszelakie blogi i stronki kulinarne... uczę się, podglądam, szukam inspiracji, ciekawych przepisów i takie różne refleksje mnie nachodzą. Naprawdę mało jest blogów z prostymi, niewyszukanymi, polskimi, regionalnymi przepisami. Czasami muszę wręcz odwoływać się do szukania w internecie co kryje się pod nazwą potrawy na jakimś blogu, bo zwyczajnie nie wiem. Nie mówię wcale, że jest to złe, absolutnie! Fajnie jest poznawać nowe smaki, przygotowywać wyszukane potrawy, inspirować się np.kuchnią wietnamską tylko... każdy z nas pochodzi z jakiegoś pięknego regionu w Polsce, który charakteryzuje się określoną kuchnią. Szkoda, że tak mało blogerek (blogerów) zamieszcza je na swoich blogach...czyżbyśmy wstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. 
Bo cytując za Jachowiczem 
"Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie..." :))


Tylko na moim ulubionym blogu "Kuchenne szaleństwa Margarytki" znalazłam zakładkę:potrawy wielkopolskie. Brawo Asiu, jesteś dla mnie NUMBER 1!

SAŁATKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM

Lubię tego typu sałatki: dużo zieleninki i chude mięsko. 
Wczoraj zobaczyłam na dwóch blogach przepisy na sałatkę z kurczakiem i dziś musiałam zadziałać.
sałatka wyszła bardzo apetyczna, jak na razie chłodzi się w lodówce i czeka na ... kolację 😋


Składniki


  • 2 filety z piersi kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • mix kruchych sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 jajka
  • pół małej puszki kukurydzy
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • koperek
  • mała cebulka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego+1 łyżka majonezu
Dodatkowo - potrzebujemy 2 kawałki pergaminu lub papieru do pieczenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do gyrosa, kładziemy między papier do pieczenia  i smażymy na patelni z obu stron. Studzimy i kroimy w paski. Jajka gotujemy, kroimy na ósemki, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, jeśli są niezbyt dojrzałe w środku (co się często zdarza) wykrawamy środki nasienne. Kukurydzę odsączamy na sicie, cebulkę drobniutko kroimy. Sałaty myjemy, rwiemy na kawałki i łączymy z wszystkimi pozostałymi składnikami. Teraz wystarczy tylko całość delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem. Opcjonalnie na wierzchu sałatki robimy kleksiki z jogurtu połączonego z majonezem.
Chłodzimy w lodówce.