poniedziałek, 15 kwietnia 2013

KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI


Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa. Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki. 
Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić... 😊



Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 litry rosołu lub bulionu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyż. masła
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 suszone grzybki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 wędzona metka


Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać natką pietruszki.
Smacznego! :)
Poniżej wersja zupy bez śmietany...


i wersja zabielona śmietaną ...



2 komentarze:

  1. Witaj, bardzo często gotuję twoją zupę :)
    kartoflanka mojej rodzinie przypadła do smaku :)
    dziękuję za przepis i pozdrawiam Ewa:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał ;-) Pozdrawiam.

      Usuń