Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa. Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki.
Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić... 😊
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 litry rosołu lub bulionu
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 łyż. masła
- 150 ml śmietany 18%
- 3 suszone grzybki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 wędzona metka
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać natką pietruszki.
Smacznego! :)
Poniżej wersja zupy bez śmietany...
i wersja zabielona śmietaną ...
Witaj, bardzo często gotuję twoją zupę :)
OdpowiedzUsuńkartoflanka mojej rodzinie przypadła do smaku :)
dziękuję za przepis i pozdrawiam Ewa:))
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał ;-) Pozdrawiam.
Usuń