Wszystkie przytoczone informacje pochodzą z różnych źródeł internetu.
Podstawą kujawskiej kuchni są produkty zbożowe i warzywa – przede wszystkim ziemniaki i fasola, oraz owoce – śliwki i jabłka. Istotnym składnikiem w diecie Kujawian był drób – gęsi i kaczki oraz ryby. Większość znanych, kujawskich przepisów opiera się na tej grupie składników.
Chyba najbardziej popularna jest zupa z kaczej krwi – tzw. czernina z golcami – z dominującą słodko-kwaśną nutą i wyczuwalnym aromatem ziół (majerankiem i cząbrem). Można ją podawać z tradycyjnymi kluskami ziemniaczanymi, które na Kujawach robiono z surowych ziemniaków i mąki żytniej. Takie kluski można także podawać jako samodzielne danie, okraszone np. słoniną.
Mówiąc o kuchni kujawskiej nie można zapominać o codziennych zupach – kujawskim białym barszczu z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, krupniku z wyraźnie wyczuwalnym aromatem grzybów leśnych czy żurku kujawskim na bazie wywaru z białej kiełbasy i gotowanej szynki. Pyszną kujawską zupą jest też zupa klopsikowa zwana "kwaśnym klopsem" delikatna w smaku, zabielona kremówką...
Kuchnia kujawska jest bogata w dania rybne. Z wielu przytaczanych receptur wyróżnia się ryba po toruńsku – z ciemnym piwem, przyprawami korzennymi i oczywiście... piernikiem. Przygotowywano także ryby w soli z kujawskich złóż – np. szczupaka. Ale trzeba zauważyć także obecność śledzi na stołach: w postaci smażonej – tzw. śledzie po kujawsku nadziewane cebulką z jajkiem i bułką tartą, czy na zimno – znany przepis na śledzia z jabłkami i cebulą w śmietanie.
Wiele kujawskich dań przyrządzanych na słodko sprawia, że nie ma wielu deserów kojarzonych tylko z tym regionem. Oczywiście najbardziej znane są toruńskie pierniki pachnące miodem, cynamonem, anyżem i goździkami. Na uwagę zasługują jednak także rogaliki barcińskie – z ciastem drożdżowym o wyraźnym maślanym posmaku, nadziewanym masą migdałową, oraz kujawska legumina makowa z migdałami, miodem, śmietaną i rzecz jasna – makiem.
Wśród warzyw zdecydowanie dominują ziemniaki. Dania z kartofli, zarówno te z dodatkiem różnego rodzaju mięsa jak i te łączone z innymi warzywami, niejednokrotnie decydują o dobrym wspomnieniu prawdziwie kujawskiego, domowego posiłku.
↭↭↭
Na moim blogu w zakładce:regionalne czyli co jadamy na Kujawach będę starała się zamieszczać przepisy kuchni kujawskiej... tej dawnej i tej współczesnej... przepisy na potrawy, które gotowało się w moim rodzinnym domu, w domu mojej mamy i mojej babci. Oczywiście jeśli znajdzie się jakaś Kujawianka (Kujawiak), która udostępni mi przepisy ze swojego rodzinnego domu - bardzo chętnie tu zamieszczę 😊
Pozdrawiam
Droga Helenko. U nas w okolicach Aleksandrowa Kujawskiego na niedzielne śniadania jadało się drożdzówke i pyszne kakao na krowim mleku .
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko :))
UsuńPrawda, prawda na Rożnie-Parcele w latach 60-70 tych to był rytuał było to pychotka
Usuńi jeszcze fajnie było w piątki zupa jarzynowa i placki ziemniaczane czaszami z cukrem -oczywiście okolice Aleksandrowa
Usuńu nas (Krajna i Pałuki) często przyrządzamy ZAKLEPUSY http://tradycjazesmakiem.pl/2016/07/29/zaklepusy/
OdpowiedzUsuńNa Kujawach Borowych, czyli najdali na południe od Włocławka, okolice Brdowa - jednóm z tradycyjnych dómowych potraw w moim dómu sóm prażuchy, robióne z kartofli z okrasóm, do tego kwaśne mliko. Poza tym dość charakterystycznym elemyntym kuchni kujawski sóm kluski przecirane, bóndź kluski lane do rosołu. Z zupów to wcześni wspómniane: czornina, krupnik, kapuśniok. Ale robióno tyż zupe śledziowóm z cubulóm; czy przepyszny boszcz z grzybami suszunymi, do tego osobno gotowane kartofle do wzincio w rynke. Znane tyż sóm takie dania jak: kapusta z grochym, pazicha (zupa kapuściano), a na deser np. drożdżowiec z rodzynkami.
OdpowiedzUsuńCzytam ... czytam ..., a moje kubki smakowe już czują te wszystkie potrawy :-))). Pozdrawiam.
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń