sobota, 10 sierpnia 2024

SEROWE MINI FAWORKI

Na serowe drobne wypieki, znajdziecie na moim blogu już sporo przepisów. Kocham serowe ciasto z wielu względów. Przede wszystkim super się z nim pracuje, jest ekspresowe do wykonania, zawsze wychodzi, no i uwielbiam jego smak i konsystencję po upieczeniu. Jest mięciutkie, puszyste, delikatne ... Jedynym minusem wypieków z ciasta serowego jest to, że niestety są pyszne w dniu upieczenia. Nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Na blogu znajdziecie przepis na serowe ciasteczkaciasteczka z cukremrogaliki podwójnie seroweciasteczka serowe z prażonymi jabłkamiekspresowe rogaliki serowe i jeszcze kilka innych 😉 Jak widać po ilości przepisów jestem prawdziwą fanką wypieków z ciasta serowego 😍 
Dziś zapraszam na ... serowe faworki. 




Składniki:  (ilość na jedną blachę piekarnikową)
  • 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru (do obtoczenia ciastek)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Wykonanie:


Schłodzone masło możemy posiekać przy użyciu siekaczki czy zwykłego noża na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach (ja zazwyczaj tak robię).  Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser, cukier, aromat oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.  Po tym czasie przekładamy je na oprószoną mąką stolnice, chwilę zagniatamy, a następnie wałkujemy na prostokąt. Wycinamy długie paski, które następnie dzielimy na mniejsze części krojąc pod skosem. Na każdym kawałku robimy nacięcie, i przewijamy formując identycznie jak tradycyjne faworki. 


Każde ciasteczko obtaczamy delikatnie w cukrze. 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut - do lekkiego zrumienienia brzegów. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz