Że muffinki są pyszne - nie muszę nikogo o tym przekonywać 😍
Do tego proste i szybkie do zrobienia, no i zawsze się udają 😎 co jest ich dodatkową zaletą.
U mnie dziś z pysznymi jagodami. Muffinki z tego przepisu są wyjątkowo puszyste i delikatne.
Zachęcam do zrobienia 😋
Składniki: (na 18 szt)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szkl oleju
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonka: z tego przepisu
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki, na nie nakładamy po łyżeczce jagód, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.
Witam, czy mogą być jagody mrozone ?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Może puszczą trochę więcej soku (ja bym ich wcześniej nie rozmrażała), ale i tak będzie pysznie 😀
Usuń