wtorek, 13 sierpnia 2024

MIĘCIUTKIE MUFFINY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Że muffinki są pyszne - nie muszę nikogo o tym przekonywać 😍

Do tego proste i szybkie do zrobienia, no i zawsze się udają 😎 co jest ich dodatkową zaletą. 
U mnie dziś z pysznymi jagodami. Muffinki z tego przepisu są wyjątkowo puszyste i delikatne. 
Zachęcam do zrobienia 😋



Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki, na nie nakładamy po łyżeczce jagód, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.
















2 komentarze:

  1. Witam, czy mogą być jagody mrozone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Może puszczą trochę więcej soku (ja bym ich wcześniej nie rozmrażała), ale i tak będzie pysznie 😀

      Usuń