środa, 24 kwietnia 2024

EXPRESOWE ROGALIKI PODWÓJNIE SEROWE

Uwielbiam je 😍 Pyszne, delikatne, mięciutkie rogaliki z ciasta serowego, wzbogacone o ... serowe nadzienie 😋 
Robi się je naprawdę szybko z prostych składników, które praktycznie zawsze mamy dostepne w kuchni. Rogaliki nie są mocno słodkie, dlatego polukrowałam je. Cytrynowy lukier wzbogacił ich smak. 
Polecam gorąco! 



Składniki: (na ok 20 szt)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g cukru (jeśli lubicie mocno słodkie wypieki dodajcie odrobinę więcej) 
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g zmielonego twarogu (lub poduszonego widelcem) 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 

Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Wykonanie: 


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Nie martwmy się, że drobinki sera są widoczne w cieście, one rozpuszczą się w trakcie pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości trójkąty. Na środek każdego, nakładamy niewielka ilość masy serowej, Zwijamy rozpoczynając od podstawy. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 17 minut (do lekkiego zezłocenia brzegów).Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 









sobota, 20 kwietnia 2024

KOLOROWE MINI DESERKI

Zapraszam dziś na kolejny, expresowy deser, którego przepis zamyka się praktycznie w 2 składnikach: serek homogenizowany waniliowy + galaretka. Nie ma nic bardziej prostego! A, żeby uświetnić ten prosty, ale pyszny deserek pobawcie się, i zróbcie go w niestandardowych foremkach 😉 Albo wylejcie kolorowe warstwy na płaski talerz, a potem wycinajcie (fajnie zaangażować mu małe pociechy) z nich jakieś fikusne kształty. Pomysłów jest mnóstwo! 
A baza do tego deseru zawsze taka sama:



200 g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka rozpuszczona w 200 ml gorącej wody

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy. odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, i zacznie nam delikatnie gęstnieć dodajemy ją do serka i mieszamy dokładnie całość rózgą. Wylewamy do przygotowanych kokilek/foremek/pucharków/słoiczków. W ten sam sposób przygotowujemy kolejną wartwę i innym kolorem galaretki. 






poniedziałek, 15 kwietnia 2024

KOLOROWE KANAPKI NA CIEPŁO

Bo kto nie lubi takich przekąsek? 😉😋 



Składniki:
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • mała cebula
  • 200 g pieczarek
  • szczypiorek
  • majonez
  • chleb tostowy
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • olej
  • starty żółty ser
  • zielenina (natka, koperek, szczypiorek)
  • kanapki chleba tostowego

Wykonanie: 


Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie pokrojone drobno obie papryki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy całość ok. 5 minut. Na koniec dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę. 
Kanapki chleba tostowego smarujemy cienko majonezem. Następnie nakładamy na każdą farsz, i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na około 8 minut.






piątek, 12 kwietnia 2024

DELIKATNY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Pyszny, delikatny (pieczony w kąpieli wodnej), nie mocno słodki sernik z dodatkiem białej czekolady i kontrastowych w smaku, kwaskowych malin. Pyszne zestawienie smakowe. Ten sernik możemy upiec na kruchym spodzie, na spodzie z ciasteczek, albo tak jak ja - pominąć spód. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np rodzynki, czy ozdobić górę polewą z białej czekolady ... tak jak lubimy 😀
Przepis jest bardzo prosty, i nie wymaga od nas jakiś super umiejętności 😉


Składniki na masę serową: (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
  • 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 5 całych jajek
  • 120 g serka mascarpone
  • 120 g cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru o wadze 40 g.
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • dodatkowo: ok 150 g malin

Wykonanie:


Śmietankę wlewamy do małego garnuszka, podgrzewamy. Zestawiamy z palnika i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do wystygnięcia. W misie miksera umieszczamy twaróg i serek mascarpone. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, budyń. Ubijamy chwilę po czym dodajemy jajka, rozpuszczoną w kremówce czekoladę, skórkę z cytryny. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie za długo, aby nie napowietrzyć zbytnio masy serowej. 
Wyrównujemy i układamy maliny. Na dolną półkę piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie  wypełnione wodą.
Sernik wkładamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 st, po czym obniżamy temperaturę do 130st i pieczemy jeszcze 60 minut.
Po upieczeniu studzimy sernik w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin.