艣roda, 24 kwietnia 2024

EXPRESOWE ROGALIKI PODW脫JNIE SEROWE

Uwielbiam je 馃槏 Pyszne, delikatne, mi臋ciutkie rogaliki z ciasta serowego, wzbogacone o ... serowe nadzienie 馃構 
Robi si臋 je naprawd臋 szybko z prostych sk艂adnik贸w, kt贸re praktycznie zawsze mamy dostepne w kuchni. Rogaliki nie s膮 mocno s艂odkie, dlatego polukrowa艂am je. Cytrynowy lukier wzbogaci艂 ich smak. 
Polecam gor膮co! 



Sk艂adniki: (na ok 20 szt)
  • 400 g m膮ki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g cukru (je艣li lubicie mocno s艂odkie wypieki dodajcie odrobin臋 wi臋cej) 
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 350 g zmielonego twarogu (lub poduszonego widelcem) 
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • 200 g twarogu
  • 2 艂y偶ki cukru
  • 艂y偶eczka cukru waniliowego
  • 1 偶贸艂tko
Wszystkie sk艂adniki wymiesza膰 ze sob膮. 

Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Wykonanie: 


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i d艂o艅mi wyrabiamy g艂adkie ciasto. Nie martwmy si臋, 偶e drobinki sera s膮 widoczne w cie艣cie, one rozpuszcz膮 si臋 w trakcie pieczenia. Ciasto rozwa艂kowujemy i wycinamy 艣redniej wielko艣ci tr贸jk膮ty. Na 艣rodek ka偶dego, nak艂adamy niewielka ilo艣膰 masy serowej, Zwijamy rozpoczynaj膮c od podstawy. Zwini臋te uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania z艂otego koloru: oko艂o 17 minut (do lekkiego zez艂ocenia brzeg贸w).Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 









Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz