piątek, 26 stycznia 2024

KRUCHO-DROŻDŻOWE GRZEBIENIE

 

Składniki: (na 12-14 szt)

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki  śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • marmolada do nadzienia
  • 1 jajko do posmarowania 
  • cukier  do posypania grzebieni
Wykonanie:


Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy ją sobie na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm. Na brzegu ciasta, wzdłuż wykładamy małą łyżeczką marmoladę. Zwijamy w rulon, do połowy ciasta, odcinamy. Rulon dzielimy na 3 równe części. Każdą z części  nacinamy do połowy.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginając każde ciasto w łuk. Identycznie postępujemy z resztą ciasta. Ułożone na blaszce grzebienie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut. 





poniedziałek, 22 stycznia 2024

KRUCHE SŁONE PALUSZKI

 Kruche, słone paluszki to pyszna, domowa przekąska od której ciężko się oderwać 😎 Robi się je bardzo szybko i zawsze się udają 😋 Są o niebo zdrowsze od tych sklepowych, i fajnie sprawdzają się np. jako imprezowa przekąska.



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania paluszków
  • ulubione dodatki do posypania (u mnie tym razem gruba sól i kminek)

Wykonanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy do połączenia się. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Wycinamy długie paski - na szerokość naszej blaszki. Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka do ciasta smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy ulubionymi dodatkami. Może to być mak, sól, czarnuszka czy kminek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-18 minut. 






czwartek, 18 stycznia 2024

KLOPSY RYBNE Z DORSZA. Z WARZYWAMI

Miał być na obiad dorsz w panierce (miałam zamrożone filety), ale okazało się po rozmrożeniu, że ten dorsz to jakaś ściema 😕 Fileciki beznadziejnie płaskie, ok. 2 cm grubości. Niestety kupując nie widziałam co jest w środku, bo paczka była szara, nieprzezroczysta, i tym sposobem kupiłam "kota w worku". No trudno, musiałam cos z tym faktem zrobić. Postanowiłam zmielić rybę, uświetnić ją warzywami i zrobić klopsy 😊 
Pomysł trafiony, obiad w tej wersji był przepyszny!



Składniki:
  • 1 kg filetów z dorsza (ja miałam mrożone, wcześniej odmrażamy je)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • olej
  • natka
  • koperek
  • bułka tarta

Wykonanie:

Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone cebule, po chwili dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy całość.
Kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie. W maszynce mielimy filety rybne i odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko, zawartość patelni, zieleninę (koperek i natkę) oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Następnie formujemy średniej wielkości klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.







środa, 17 stycznia 2024

ZIELONA SURÓWKA OBIADOWA

Ta surówka zawiera wszystko co lubię 😎 A mianowicie:



Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • mała puszka groszku konserwowego (200 g)
  • biała część pora (1 większego lub 2 małych)
  • 1 łyżka majonezu
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • pieprz ziołowy

Wykonanie:

Pekinkę, por, seler naciowy kroimy. Dodajemy odsączony groszek, posiekaną zieleninę, majonez oraz pieprz ziołowy. Sól jest dla mnie w tej surówce zbędna. 




wtorek, 16 stycznia 2024

ŚMIETANOWIEC STRACCIATELLA

Śmietanowiec - to taki prosty, delikatny deser, który możemy dowolnie modyfikować, co ja często czynię 😊 A na czym polega owa modyfikacja? Polega na łączeniu masy śmietanowej za każdym razem z innymi dodatkami. Czasami są to tylko pokrojone owoce (polecam te bardziej twarde), czasami bakalie, a czasami tylko kolorowe galaretki. Pomysłów jest tutaj co niemiara 😎 Tym razem do mojego śmietanowca wykorzystałam orzeźwiającą żurawinę, czekoladowe wiórki i 3 różne smaki galaretek. 




Składniki na masę śmietanową:
  • 500 ml śmietany 30% mocno schłodzonej 
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Wykonanie:


Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzone i lekko ściągnięte obie galaretki. Mieszamy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy nasze dodatki: pokrojone w kostkę galaretki, żurawinę i wiórki czekoladowe. Mieszamy. Dowolną foremkę/miseczkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Moje dodatki do śmietanowca:
  • dowolne galaretki (u mnie 3 kolory), każda rozpuszczona w 250 ml gorącej wody, pozostawione do zastygnięcia. Po ściągnięciu się galaretki kroimy w dowolną kostkę.
  • czekoladowe wiórki
  • 100 g żurawiny namoczonej w gorącej wodzie i dokładnie odciśniętej 








piątek, 12 stycznia 2024

KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Bardzo smaczne ciacho. Dlatego dzielę się z Wami przepisem 😉😋 
W sumie to nie ma tu nic odkrywczego: kruchutki spód na krupczatce, mięciutka, ale fajnie trzymająca się warstwa jabłek i maślana kruszonka. Wszystko klasyczne ... i może właśnie dlatego wychodzi tak pysznie? Tym razem w moim przepisie zrobiłam małą zmianę. Kruche ciasto podzieliłam na 2 części, na spód blaszki wyłożyłam jedną część, drugą sobie zamroziłam, a na warstwę jabłek zrobiłam tradycyjną kruszonkę.




Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 28 cm x 28 cm)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 100 g smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnego mleka lub 2 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kisiele cytrynowy (proszek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa (proszek)
  • piana z ubitych 3 białek, które pozostały od kruchego ciasta
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru i ta ilość była wystarczająca. Wszystko zależy jednak od smaku jabłek i naszych upodobań. Więc proponuję masę jabłkową spróbować i ew. doprawić wg własnego uznania. Jabłka smażymy mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy zaczną się delikatnie rozpadać. Odstawiamy do bok do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy kisiele (proszek), galaretkę (proszek) mieszamy całość do połączenia się. Do całkowicie wystudzonej masy jabłkowej dodajemy ubitą na sztywno pianę z 3 białek. Mieszamy masę łyżką.

Wykonanie: 


Podane składniki na ciasto łączymy ze sobą. Najpierw siekając wszystko nożem, a potem wyrabiając ręcznie do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 części. Jedną rozwałkowujemy, i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut. 
Następnie na podpieczony spód  (lekko wystudzony) wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy całość i na wyłożone jabłka ścieramy na tarce na oczkach drugą część naszego ciasta. Oczywiście możemy tę drugą część ciasta zamrozić, a na masę jabłkową wyłożyć kruszonkę z tego przepisu. Wersja z kruszonką smakuje mi chyba jeszcze bardziej 😍
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Ja pominęłam cukier puder, ponieważ dla mnie ciasto jest idealnie słodkie bez niego. 







wtorek, 9 stycznia 2024

ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE WARZYWNO-PIECZARKOWYM




Składniki:
  • ok 1 - 1.20 kg żołądków (z kurczaka lub z indyka)
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • śmietana 18%
  • czubata łyżeczka mąki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
Wykonanie:



Żołądki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Oczyszczone wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy około  10 minut, po czym wodę odlewamy, a żołądki kroimy na mniejsze kawałki usuwając przy tym bardzo twarde błony. Pokrojone żołądki zalewamy ponownie gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotujemy na małym ogniu około godziny, po czym dodajemy nasze pokrojone warzywa (oprócz pieczarek), sól, pieprz i gotujemy do miękkości żołądków. Jednocześnie na łyżce klarowanego masła podsmażamy chwilę pokrojone cebule, czosnek oraz pieczarki. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki i całą zawartość patelni przekładamy do garnka z podrobami. Gulasz zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę 18% (lub jeśli lubimy 30%). Posypujemy koperkiem lub posiekaną natką.