piątek, 26 stycznia 2024

KRUCHO-DROŻDŻOWE GRZEBIENIE

 

Składniki: (na 12-14 szt)

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki  śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • marmolada do nadzienia
  • 1 jajko do posmarowania 
  • cukier  do posypania grzebieni
Wykonanie:


Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy ją sobie na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm. Na brzegu ciasta, wzdłuż wykładamy małą łyżeczką marmoladę. Zwijamy w rulon, do połowy ciasta, odcinamy. Rulon dzielimy na 3 równe części. Każdą z części  nacinamy do połowy.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginając każde ciasto w łuk. Identycznie postępujemy z resztą ciasta. Ułożone na blaszce grzebienie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut. 





1 komentarz: