poniedziałek, 22 stycznia 2024

KRUCHE SŁONE PALUSZKI

 Kruche, słone paluszki to pyszna, domowa przekąska od której ciężko się oderwać 😎 Robi się je bardzo szybko i zawsze się udają 😋 Są o niebo zdrowsze od tych sklepowych, i fajnie sprawdzają się np. jako imprezowa przekąska.



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania paluszków
  • ulubione dodatki do posypania (u mnie tym razem gruba sól i kminek)

Wykonanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy do połączenia się. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Wycinamy długie paski - na szerokość naszej blaszki. Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka do ciasta smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy ulubionymi dodatkami. Może to być mak, sól, czarnuszka czy kminek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-18 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz