środa, 18 października 2023

PROSTE BUŁKI CEBULOWE

Bardzo prosty przepis na pyszne bułeczki śniadaniowe z dodatkiem podsmażonej cebulki. Oczywiście cebula nie jest tutaj obowiązkowym dodatkiem, bo takich cebulowych bułek nie będziemy już mogli jeść na słodko np z dżemem czy miodem 😉😅  Można więc ten dodatek pominąć albo zwyczajnie zamienić na ulubione ziarenka typu: słonecznik, sezam, dynia czy czarnuszka. Przepis jest łatwy i poradzą sobie z nim nawet początkujący w drożdżowych wypiekach. 



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 gramów świeżych drożdży
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 cebula podsmażona na maśle

dodatkowo: jajko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułek

Wykonanie:

W mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do podrośnięcia.  Mąkę mieszamy z solą, masłem, wodą i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy także podsmażoną cebulkę. Wyrabiamy dobrze całość. Ja używam do tego celu haka miksera. Po wyrobieniu, miskę przykrywamy ściereczką i  ostawiamy najlepiej w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy ciasto podrośnie wykładamy je na stolnicę/blat stołu, lekko podsypujemy mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulkę, Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę nacinamy lub odciskamy formą do kajzerek. Smarujemy rozkłóconym jajkiem połączonym z mlekiem i odstawiamy na 10-15 minut. 


Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 20 minut (do lekkiego zezłocenia). 









środa, 4 października 2023

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ŚMIETANOWĄ ZALEWĄ

Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho z dodatkiem śliwek. Uwielbiam ... dosłownie uwielbiam ciasta ze śliwkami! 😍 Uwielbiam ich zapach podczas pieczenia, no i oczywiście smak. W tym cieście śliwki węgierki zatopione są w pysznej, śmietanowej masie. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i baaardzo smaczne. Gorąco polecam! 



Składniki na kruche ciasto: (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g masła śmietankowego
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim spód formy, łącznie z bokami do połowy wysokości. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu nakłóć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut.


Składniki na warstwę śmietanową:
  • 350 ml śmietany ukwaszonej 18% 
  • 150 g cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40g
Wszystkie składniki wymieszać rózgą w misce. 
Podpieczony spód posypać łyżką bułki tartej. Na to wyłożyć pokrojone w ósemki śliwki. Następnie zalać je przygotowaną wcześniej masą śmietanową. 



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. 





wtorek, 3 października 2023

SCHABOWE ROLADKI Z PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI. W PIKANTNYM SOSIE Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ



Składniki na roladki:
  • 8 plastrów schabu
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g startego sera żółtego
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • musztarda (dowolna jaką lubimy)
  • olej lub smalec - do smażenia
  • mąka pszenna - do obtoczenia roladek
  • koperek lub natka
Zaczynamy od przygotowania farszu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, i pokrojone drobno pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Studzimy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy starty ser, pokrojone suszone pomidory i posiekaną zieleninę. Odstawiamy. 
Plastry schabu rozbijamy cienko. Smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Nakładamy obficie pieczarkowego farszu i zwijamy zgrabne roladki. Każdą obtaczamy lekko w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do przyrumienienia mięsa. Następnie przekładamy je na talerz, a na tłuszczu po smażeniu mięsa przygotowujemy sos.

Na sos:
  • mrożona mieszanka chińska
  • 1/2 czerwonej papryki (zalegała w lodówce)
  • 2 łodygi selera naciowego (zalegały w lodówce)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra sproszkowana
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy - do smaku
  • 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
  • zielenina
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę, po czym dodajemy posiekany czosnek, pokrojone drobno łodygi selera naciowego oraz pokrojoną paprykę. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość bulionem lub gorącą wodą. Przekładamy roladki i dusimy całość ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę chińską i koncentrat pomidorowy,  dusimy całość do miękkości mięsa. Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody i dodajemy posiekaną zieleninę.