piątek, 30 września 2022

CIASTO "CZARNY SALCESON" Z WIŚNIAMI

Pyszne i mega proste ciasto, a przepis na nie pochodzi chyba z lat ... 90-tych 😎
Zawsze się udaje, więc poradzą sobie z nim także początkujący w wypiekach domowych 😉 Dodatkową zaletą jest to, że ciasto długo zachowuje swoją świeżość i wilgotność. Pysznie smakuje z agrestem (z kompotu) lub z czarną porzeczką (także z kompotu). Dziś zapraszam na wersję z wydrylowanymi wiśniami 😍



Składniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - jeśli macie mniejszą ciasto wyjdzie wyższe)

  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
  • 3 całe jaja
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki dżemu lub powideł
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki.

Kruszonka: składniki i przepis wykonania TUTAJ

Do tego ciasta robię ją z podwójnej ilości składników.


Dodatkowo:

1 szkl wydrylowanych wiśni



Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce rózgą lub łyżką. Do masy  dodać wyrobioną kruszonkę i owoce. Wymieszać całość. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 45 minut.











poniedziałek, 26 września 2022

JAJECZNE PALUCHY Z PAPRYKĄ

 A u mnie kolejna odmiana znanych chyba przez wszystkich jajecznych kotletów. Przepisów na nie jest już na blogu sporo 😀 Są kotlety jajeczne z tuńczykiemkotlety jajeczne z cukiniąklopsy jajeczno-warzywne czy kotleciki jajeczne z pieczarkami . Tak więc jest w czym wybierać. Bo kotleciki z jajek to bardzo tani, szybki, i prosty sposób na bardzo smaczny obiad. Wystarczy podać je w ziemniakami i jakąś smaczną surówką. Zresztą smakują tak samo pysznie na ciepło, jak i na zimno. 


Składniki: (na 10 paluchów)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka (surowe)
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • koperek
  • olej

Wykonanie:


Ugotowane na twardo i przestudzone jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, podsmażoną cebulę z papryką,  posiekany koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.





piątek, 23 września 2022

PLACUSZKI - RACUSZKI Z JABŁKAMI

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne placuszki są moimi ulubionymi. Nie wymagają od nas ani wielkich nakładów finansowych, ani dużo czasu 😎 Po usmażeniu możemy je posypać cukrem pudrem lub podać z powidłami czy prażonymi jabłkami. Polecam ten prosty przepis! 



Składniki: na 12 szt
  • 1 szkl (ok 150-160g) mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka
  • olej - do smażenia
  • 2 starte na oczkach jabłka
  • skórka otarta z 1 małej sparzonej cytryny

Wykonanie:


Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy je z cukrem, mlekiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy dodajemy starte na oczkach jabłka, skórkę cytrynową i ubite na sztywno białka. Mieszamy delikatnie to połączenia składników. Smażymy średnie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z ew. nadmiaru tłuszczu. 





poniedziałek, 19 września 2022

PROSTY CHLEB Z GARNKA ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ

Ten pyszny chleb powinien nosić nazwę dla początkujących, bo od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekaniem chleba. Jest bardzo łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale ani trochę nie ujmuje mu to smaku. Ponieważ jesteśmy oboje z Mężem fanami prażonej/smażonej cebulki, zawsze dodaję ją do takiego chleba. Chrupiąca skórka i miękki środek pachnący cebulką ... do tego tylko jeszcze świeże masło i uczta dla naszego podniebienia gotowa 😍


 Składniki:
  • 700 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła

dodatkowo: 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na łyżeczce masła na złoty kolor oraz łyżeczka sezamu do posypania chleba

Wykonanie:


Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy hakiem miksera, po czym dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone masło. Całość ubijamy około 10 minut. Na koniec dodajemy przesmażoną cebulkę (wraz z masłem na którym smażyliśmy) i całość jeszcze chwilę wyrabiamy. Po tym czasie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Kiedy ciasto odpowiednio  podrośnie do piekarnika nagrzanego do 200 st wstawiamy pusty żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb. Naczynie nagrzewamy w tej temperaturze około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat stołu (uwaga - jest bardzo gorące) i przekładamy delikatnie nasze ciasto. Wierzch posypujemy ulubionymi nasionami ( u mnie sezam) przykrywamy pokrywką lub górą od naczynia żaroodpornego i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 minut. Po tym czasie chleb odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony wykładamy na kratkę i studzimy. 






piątek, 16 września 2022

WILGOTNA BABKA Z BRZOSKWINIAMI Z PUSZKI

Bardzo dobra, wilgotna babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku.


 

Składniki: (u mnie foremka typu keksówka 30cm x 12cm)
  • 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g)
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g)
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 6 szt odsączonych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki 
  • 1 łyżka kaszy manny do obtoczenia brzoskwiń

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Podajemy po łyżce majonez oraz obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Ubijamy na niedużych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu oraz brzoskwinie obtoczone delikatnie w kaszy manny. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 35 minut. 







niedziela, 11 września 2022

WYJĄTKOWO MIĘCIUTKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI

Puszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊



Składniki: (na 18-20 rogali)
  • 650 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 90 g cukru

dodatkowo: powidła śliwkowe do nadzienia
1 żółtko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania rogali

Wykonanie: 


Z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, skórkę z cytryny, szczyptę soli  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 h).  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę), chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 2 części. Każdą  rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżeczka mleka. Odstawić na około 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. 
Piec w temp 180 st ok 20 minut (do uzyskania lekko złotego koloru).





czwartek, 8 września 2022

ZUPA Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH

 Z podrobami jest zazwyczaj tak, że albo je kochamy, albo dziwimy się jak takie "coś" mozna jeść 😂 Ja zdecydowanie należę do ich zwolenników. Żołądki drobiowe kocham miłością wielką praktycznie od dziecka 😎 Uwielbiam dorzucać je do zupy (np. do krupniku) , gotować z nich gulasz albo treściwą, pożywną zupę, której są podstawą. Trochę to zajęcie czasochłonne, ponieważ żołądki muszą być ugotowane na mięciutko, co trochę trwa, szczególnie przy tych większych - indyczych. Ale co tam 😉 Poświęcam się raz na kilka m-cy i gotuję wielki gar takiej pysznej, aromatycznej, treściwej zupki. A potem raczę się nią przez 3 dni z rzędu ... 😋😂



Składniki:

  • ok. 1.5 kg żołądków indyczych
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 - 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:


Żołądki drobiowe czyścimy, zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wyjmujemy na deskę, kroimy drobniej usuwając ew. błonki i zgrubienia. Ponownie wkładamy je do garnka, dodajemy umyte udka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i  gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Po około 45 minutach wyjmujemy udka, a dodajemy pokrojoną włoszczyznę i pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku  solą, gałką muszkatołową, papryką i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek oraz pokrojone mięso z udek. 



piątek, 2 września 2022

POŻYWNA KOPERKOWA. Z PULPETAMI Z MIĘSA MIELONEGO

Do zrobienia delikatnej koperkowej z pysznymi pulpecikami potrzebujesz zaledwie 30 minut! Ponieważ zupka jest delikatna w smaku i samą raczej moja płeć męska by się nie najadła, ugotowałam ją na mięsnych pulpetach.
Zdecydowanie bardziej wolę gotowane w zupie pulpety niż sztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie  właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany. 
Taka zupka jest i zdrowa i pożywna 😎 no i oczywiście ... baaardzo smaczna.  Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie.




Składniki:
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 500 g  mięsa mielonego dowolnego (u mnie z szynki)
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
Wykonanie: 

Warzywa myjemy, obieramy i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną, sól i pieprz i majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie dość sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody. Z wyrobionej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki.
Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz, a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną (do pojemnika ze śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy, mieszamy i  przelewamy do zupy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwieńczeniem zupy jest sporo posiekanego koperku.