Do zrobienia delikatnej koperkowej z pysznymi pulpecikami potrzebujesz zaledwie 30 minut! Ponieważ zupka jest delikatna w smaku i samą raczej moja płeć męska by się nie najadła, ugotowałam ją na mięsnych pulpetach.
Zdecydowanie bardziej wolę gotowane w zupie pulpety niż sztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany.
Taka zupka jest i zdrowa i pożywna 😎 no i oczywiście ... baaardzo smaczna. Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie.
Taka zupka jest i zdrowa i pożywna 😎 no i oczywiście ... baaardzo smaczna. Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie.
Składniki:
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 500 g mięsa mielonego dowolnego (u mnie z szynki)
- 1-2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
Warzywa myjemy, obieramy i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną, sól i pieprz i majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie dość sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody. Z wyrobionej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki.
Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz, a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną (do pojemnika ze śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy, mieszamy i przelewamy do zupy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwieńczeniem zupy jest sporo posiekanego koperku.
Wieki nie jadłam takiej zupy.
OdpowiedzUsuń