pi膮tek, 30 wrze艣nia 2022

CIASTO "CZARNY SALCESON" Z WI艢NIAMI

Pyszne i mega proste ciasto, a przepis na nie pochodzi chyba z lat ... 90-tych 馃槑
Zawsze si臋 udaje, wi臋c poradz膮 sobie z nim tak偶e pocz膮tkuj膮cy w wypiekach domowych 馃槈 Dodatkow膮 zalet膮 jest to, 偶e ciasto d艂ugo zachowuje swoj膮 艣wie偶o艣膰 i wilgotno艣膰. Pysznie smakuje z agrestem (z kompotu) lub z czarn膮 porzeczk膮 (tak偶e z kompotu). Dzi艣 zapraszam na wersj臋 z wydrylowanymi wi艣niami 馃槏



Sk艂adniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - je艣li macie mniejsz膮 ciasto wyjdzie wy偶sze)

  • 1 szklanka zsiad艂ego mleka lub kefiru
  • 3 ca艂e jaja
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 1 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • 3 艂y偶ki kakao
  • 3 艂y偶eczki d偶emu lub powide艂
Wszystkie sk艂adniki po艂膮czy膰, wymiesza膰 dok艂adnie przy u偶yciu 艂y偶ki.

Kruszonka: sk艂adniki i przepis wykonania TUTAJ

Do tego ciasta robi臋 j膮 z podw贸jnej ilo艣ci sk艂adnik贸w.


Dodatkowo:

1 szkl wydrylowanych wi艣ni



Wykonanie:


Wszystkie sk艂adniki na ciasto wymiesza膰 w misce r贸zg膮 lub 艂y偶k膮. Do masy  doda膰 wyrobion膮 kruszonk臋 i owoce. Wymiesza膰 ca艂o艣膰. Wyla膰 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 45 minut.











Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz