Bardzo dobra, wilgotna babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku.
- 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g)
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g)
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 6 szt odsączonych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki
- 1 łyżka kaszy manny do obtoczenia brzoskwiń
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Podajemy po łyżce majonez oraz obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Ubijamy na niedużych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu oraz brzoskwinie obtoczone delikatnie w kaszy manny. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 35 minut.
Witam, czy zamiast kaszy mannej może być coś innego -i co :) ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam. Można delikatnie oprószyć je mąką.
UsuńA o co chodzi z tym majonezem??
OdpowiedzUsuńMajonez o neutralnym smaku nadaje wypiekom delikatności i aksamitnej konsystencji. Ciasto staje się bardziej mięsiste, wilgotne, miękkie, mniej kruszące się, a to jest w wielu wypiekach cechą pożądaną.
UsuńWitam ale 35 min to chyba za mało na ciasto z owocami.
OdpowiedzUsuńBabka jest stosunkowo niska (w sumie pieczemy ją tylko z 1 szkl mąki) i po 35 minutach, sprawdzam patyczkiem. Zawsze tyle jest wystarcza, co zreszta widać na zdjęciu 😉 Pozdrawiam.
UsuńJaki to JEST majonez o neutralnym smaku?
OdpowiedzUsuńMajonez bez soli i przypraw. Sprawdza się tutaj majonez Winiary, a nie pasuje np. Kielecki, gdyż jest w smaku lekko ostrzejszy.
Usuń