wtorek, 30 sierpnia 2022

GULASZ MEKSYKAŃSKI NA OSTRO. Z MIĘSEM MIELONYM

Ten pyszny gulasz to, taka trochę modyfikacja chili con carne. Smaczny, aromatyczny, prosty do zrobienia. Jest odpowiednio pikantny ... pasuje do ryżu (u mnie ryż z curry i odrobiną kurkumy), makaronu albo zwyczajnie do pajdy chleba. Nabiera "mocy" podczas ogrzewania, i staje się jeszcze bardziej aromatyczny, kiedy wszystkie smaki wzajemnie przenikną. 

Polecam - pyszne, syte danie jednogarnkowe 😎



Składniki: (na dużą porcję)

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, ale może być tylko wieprzowe)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczow
  • 2 małe papryczki chili
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku (jeśli lubimy)
  • olej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym (zblendowanych)
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • mielony kminek
  • tymianek
  • cząber

Wykonanie:


Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Po chwili dodać zmielone mięso. Smażyć do momentu, kiedy mięso zmieni kolor, po czym dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę papryki (pamiętajmy, aby z papryczek chili usunąć pestki i pokroić je drobniej). Wymieszać i dodać wszystkie przyprawy. Całość zalać zblendowanymi pomidorami w sosie własnym (lub passatą pomidorową). Dusić, mieszając od czasu do czasu około 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodać odcedzoną fasolę z puszki. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. 




środa, 24 sierpnia 2022

SZNEKI. BEZ GLANCU, ZA TO Z MORELAMI

Szneki ... określenie dla niektórych jak z kosmosu 😂 A to dziwne określenie oznacza nic innego jak ... drożdżówki w gwarze Wielkopolskiej. Szneki z glancem - do dziś pamiętam określenie, którego używała moja Babcia na fajnie skręcone, polukrowane drożdżówki (glanc-lukier). A, że jestem już w wieku, kiedy z sentymentem powraca się do przeszłości, i do starych, sprawdzonych, rodzinnych przepisów postanowiłam zrobić szneki 😍 Ponieważ od momentu jak skorzystałam z przepisu Krystyny na pyszne drożdżowe jagodzianki zachwycam się tym ciastem, do zrobienia tych pysznych drożdżówek skorzystałam właśnie w tego, sprawdzonego przepisu. 
Drożdżówki w wersji oryginalnej powinny być bez owoców ... skręcone w formie ślimaka i porządnie polukrowane. U mnie mała modyfikacja - dorzuciłam kilka pokrojonych moreli, i nie lukrowałam ich, bo zwyczajnie nie lubię lukru 😉
Mimo małych zmian szneki wyszły ... zarąbiaste! Z czystym sumieniem więc polecam! 




Składniki: U mnie na 18 szt średniej wielkości szneków

  •  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu) 
  •  200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)
  •  150 g ciepłego mleka
  •  25 g drożdży świeżych
  •  150 g miękkiego bardzo masła, pokrojonego w małe kosteczki
  •  1 całe jajko + 5 żółtek
  •  cukier - ile kto lubi, u mnie niewiele wiecej jak pół szklanki
  •  szczypta soli
  • kilka moreli (lub innych owoców)

Dodatkowo kruszonka - z tego przepisu


Wykonanie:


Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać i zrobić dołek w mące. Ciepłe mleko, 50 g mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże, wymieszać razem. Kiedy zacznie wyrastać, wlać w dołek w mące, przysypać mąką z brzegów i odczekać, aż dobrze wyrośnie.  Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Ciasto nie będzie zbyt luźne, ale nie będzie się też kleić. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Wyrośnięte wyjąć na blat i lekko wyrobić, a następnie podzielić na małe kawałki (ok. 70 g każdy). Z każdego kawałka uformować kulkę. Z każdej kulki ciasta formować wałeczek, i skęcić go z obu stron. Z wałeczka formujemy ślimaka. Na nim układamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 18-20 minut, do zezłocenia. 





czwartek, 18 sierpnia 2022

BABKA SEROWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Prosta i pysznie wilgotna (ale nie ciężka) babka serowa, z dodatkiem czarnej porzeczki zachwyci niejednego z Was 😉 Oczywiście możemy ją upiec bez owoców, i tak będzie bardzo smaczna.

Niestety, dodatek owoców czasem powoduje powstawanie zakalca przy tego typu wypiekach ...  



Składniki: (u mnie foremka keksówka 20cmx12cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej

  • 2 i 1/2  szkl maki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 140 g zmielonego twarogu (w miarę suchego)
  • 3 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 
  • 3/4 szkl dowolnych owoców: u mnie dokładnie odsączona z kompotu czarna porzeczka

Wykonanie:


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nastepnie dodawać po jednym jajku, po 2-3 łyżki mąki połączonej z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Ubijac krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Owoce odsączyć na sicie, i dodatkowo na ręczniku papierowym. Posypać delikatnie odrobiną mąki. Dodać wraz z skórką cytrynową do gotowego ciasta. Wymieszać, przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut (piec do tzw. suchego patyczka).  







wtorek, 16 sierpnia 2022

KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWYM.PYSZNA KLASYKA OBIADOWA

Kotlety mielone w pysznym sosie pomidorowym to klasyczny, prosty i tani obiad. Zazwyczaj, w sosie pomidorowym podaję ugotowane pulpety, tym razem jednak do sosu trafiły usmażone wcześniej kotlety.



Składniki na kotlety:
  • ok 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka wczesniej namoczona
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • bułka tarta lub mąka do obtaczania mielonych 
  • olej do podsmażenia kotletów

Na sos:

  • dowolny bulion (ilość zależy od tego, ile sosu chcemy uzyskać)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok 1/2 szkl pomidowej passaty 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • trochę oregano
  • sól 
  • pieprz
  • olej
  • posiekany koperek
  • śmietana 18%
  • ew. szczypta cukru, jeśli przecier jest zbyt kwaśny

Wykonanie:

Do miski z mięsem mielonym wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (ja wcześniej podsmażam ją na klarowanym maśle), przyprawy i namoczoną bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej lub mące. Smażamy z obu stron na oleju. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami  czosnku. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory w innej postaci (w sosie własnym, przecier z puszki lub kartonika - co lubimy najbardziej), przyprawy oraz bulion. Gotujemy całość chwilę. Na koniec zaciągamy sos niewielką ilością mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietanę, posypujemy koperkiem. Do gorącego sosu przekładamy usmażone wcześniej kotlety. 





sobota, 6 sierpnia 2022

PYSZNA I MEGA SZYBKA SAŁATKA Z SZYNKĄ, SEREM I SELEREM NACIOWYM

Od dłuższego czasu miałam ochotę na jakąś sałatkę. Oczywiście z moim ukochanych selerem naciowym 😍, który jest (wraz z marchewką) podstawowym warzywem w mojej kuchni. Uwielbiam go za jego aromat i chrupkość... 
Ale wracając do sałatki 😉 Był w domu seler, był majonez, był słoik selera konserwowego, więc dokupiłam tylko żółty ser i szynkę. I migusiem powstała pyszna sałatka! Tak to ja lubię 😂 Prosto, szybko i smacznie.


Składniki:
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
  • 200 g sera żółtego pokrojonego w krótkie paski
  • 200 g szynki pokrojonej w paski
  • 1 słoik selera naciowego, odcisnięty z zalewy i pokrojony
  • 1 mała pokrojona papryka pomarańczowa
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśniety przez praskę (pomijamy jeśli nie lubimy)
  • majonez
  • pieprz
  • 2 łyżeczki pikantnego ketchupu
  • posiekany koperek

Wykonanie:


Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Doprawiamy wg uznania. U mnie tylko pieprz, ponieważ dość słony był ser, a ostatnio bardzo przeszkadza mi nadmiar soli, więc solę bardzo mało. Dodałam też trochę pikantnego ketchupu, który nie jest widoczny, ale fajnie podkręca smak sałatki. Po wymieszaniu sałatka obowiązkowo musi poleżeć chwilkę w lodówce, aby smaki wzajemnie przeszły.




wtorek, 2 sierpnia 2022

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY, KALAREPY I CUKINII. NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE

 Kocham wszystko co jest z młodej kapusty 😍 i często gości ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, żeby się nie znudziła - improwizuję i zmieniam trochę standardowe, klasyczne przepisy 😎 Tym razem zupę ugotowałam na sparzonej, wiejskiej wędzonej kiełbasie, a jako dodatek do tradycyjnych składników dodałam młodą cukinię i kalarepę. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 😀



Składniki:

  • 2 kiełbasy polskie surowe 
  • 1 kiełbasa wiejska wędzona
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cukinia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • koperek

Wykonanie:


Kiełbasę zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeśli kiełbasa nam napęcznieje, bez wyrzutów sumienia przebijamy ją, aby wszystkie soki tym razem trafiły do zupy. Kapustę szatkujemy. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie w kostkę lub w słupki. Wkładamy do garnka z kiełbasą - oprócz ziemniaków i cukinii. Te, dodajemy po około 10 minutach.  Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy do miękkości warzyw. Nastepnie kiełbasę wyjmujemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Dodajemy też do niej sporo posiekanego koperku.