- 700 g m膮ki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu)
- 200 g 艣mietanki krem贸wki 30% (temperatura pokojowa)
- 150 g ciep艂ego mleka
- 25 g dro偶d偶y 艣wie偶ych
- 150 g mi臋kkiego bardzo mas艂a, pokrojonego w ma艂e kosteczki
- 1 ca艂e jajko + 5 偶贸艂tek
- cukier - ile kto lubi, u mnie niewiele wiecej jak p贸艂 szklanki
- szczypta soli
- kilka moreli (lub innych owoc贸w)
Dodatkowo kruszonka - z tego przepisu
Wykonanie:
M膮k臋 przesia膰 do miski, doda膰 s贸l. Wymiesza膰 i zrobi膰 do艂ek w m膮ce. Ciep艂e mleko, 50 g m膮ki, 艂y偶eczk臋 cukru oraz dro偶d偶e, wymiesza膰 razem. Kiedy zacznie wyrasta膰, wla膰 w do艂ek w m膮ce, przysypa膰 m膮k膮 z brzeg贸w i odczeka膰, a偶 dobrze wyro艣nie. Kiedy zaczyn b臋dzie wyrasta艂, ubi膰 na puch jajko i 偶贸艂tka, razem z cukrem. Doda膰 do m膮ki. Wla膰 r贸wnie偶 艣mietank臋 krem贸wk臋. Wyrabia膰, a偶 ciasto stanie si臋 g艂adkie i jednolite. (Ja robi艂am to przy u偶yciu hak贸w miksera). Wtedy zaczynamy dodawa膰 stopniowo kosteczki mas艂a, ci膮gle przy tym wyrabiaj膮c. Ciasto nie b臋dzie zbyt lu藕ne, ale nie b臋dzie si臋 te偶 klei膰. Wyrobione - odstawi膰 do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰. U mnie trwa艂o to oko艂o 1h. Wyro艣ni臋te wyj膮膰 na blat i lekko wyrobi膰, a nast臋pnie podzieli膰 na ma艂e kawa艂ki (ok. 70 g ka偶dy). Z ka偶dego kawa艂ka uformowa膰 kulk臋. Z ka偶dej kulki ciasta formowa膰 wa艂eczek, i sk臋ci膰 go z obu stron. Z wa艂eczka formujemy 艣limaka. Na nim uk艂adamy owoce i posypujemy kruszonk膮. Odstawiamy w ciep艂e miejsce na 10-15 min. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy oko艂o 18-20 minut, do zez艂ocenia.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz