Kocham wszystko co jest z m艂odej kapusty 馃槏 i cz臋sto go艣ci ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, 偶eby si臋 nie znudzi艂a - improwizuj臋 i zmieniam troch臋 standardowe, klasyczne przepisy 馃槑 Tym razem zup臋 ugotowa艂am na sparzonej, wiejskiej w臋dzonej kie艂basie, a jako dodatek do tradycyjnych sk艂adnik贸w doda艂am m艂od膮 cukini臋 i kalarep臋. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 馃榾
Sk艂adniki:
- 2 kie艂basy polskie surowe
- 1 kie艂basa wiejska w臋dzona
- 1/2 g艂贸wki bia艂ej kapusty
- 2 marchewki
- 1 ma艂y seler
- 2 艂odygi selera naciowego
- 1 por
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 1 ma艂a cukinia
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- s贸l
- pieprz zio艂owy
- koperek
Wykonanie:
Kie艂bas臋 zalewamy wod膮. Dodajemy li艣膰 laurowy, ziele angielskie i gotujemy na ma艂ym ogniu 20 minut. Je艣li kie艂basa nam nap臋cznieje, bez wyrzut贸w sumienia przebijamy j膮, aby wszystkie soki tym razem trafi艂y do zupy. Kapust臋 szatkujemy. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie w kostk臋 lub w s艂upki. Wk艂adamy do garnka z kie艂bas膮 - opr贸cz ziemniak贸w i cukinii. Te, dodajemy po oko艂o 10 minutach. Doprawiamy sol膮 i pieprzem zio艂owym. Gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw. Nastepnie kie艂bas臋 wyjmujemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Dodajemy te偶 do niej sporo posiekanego koperku.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz