czwartek, 31 marca 2022

DROŻDŻOWY CHLEBEK ZIOŁOWO-CZOSNKOWY. ODRYWANY

Aromatyczny, wilgotny ... Pyszny nie tylko ciepły, ale i na zimno. Wg mnie nie potrzebuje żadnych innych dodatków ... Fajnie sprawdza się jako dodatek do grilla. Mój nie wygląda może idealnie (jesli chodzi o jego złożenie), ale ... chyba taki jego urok 😉 Jeśli nie lubimy smaku i zapachu czosnku, spokojnie możemy go w przepisie pominąć, wykorzystując same zioła. 


Składniki na ciasto:
  • 550 g mąki pszennej 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Składniki na nadzienie ziołowo-czosnkowe:
  • 150 g miękkiego masła
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • mały pęczek posiekanego koperku (lub bazylii)
  • 2-3 ząbki posiekane ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka  soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
Miękkie masło połączyć z posiekanymi, ulubionymi ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Wykonanie:


Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy połowę przewidzianej w przepisie ciepłej wody i cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną nam pracować czyli rosnąć. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, olej roślinny, pozostałą wodę i wyrośniety rozczyn z drożdzy. Wyrabiamy ciasto około 10 minut ręcznie, lub przy użyciu miksera z hakiem. Ciasto będzie wyrobione, jeśli będzie odchodzić od ścianek miksera lub od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt. Całą powierzchnię ciasta smarujemy nadzieniem czosnkowo-ziołowym, a następnie tniemy na paski o szerokości około 4-5 cm. Paski składamy w "harmonijkę" i układamy w wysmarowanej i posypanej mąką foremce/tortownicy/naczyniu żaroodpornym. 
Ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. Jeśli nie mamy bardzo szczelnej foremki proponuję wstawić ją na blachę, ponieważ podczas pieczenia lubi wyciekać z niej masełko ... 




wtorek, 29 marca 2022

GOTOWANE KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE WARZYWNYM

Dziś mam coś dla miłośników białej kiełbasy czyli między innymi dla mnie 😎 Bo z dobrej białej kiełbasy można wyczarować bardzo fajne dania ... A ja mam żródło właśnie takiej przepysznej białej, od której dosłownie nie można się oderwać 😍 Więc jeśli kupię, jemy ją nie tylko sparzoną na ciepło, czy jako dodatek do żurku, ale kombinuję i tworzę inne pyszne rzeczy. Tym razem zrobiłam z niej bardzo smaczne klopsiki, które zatopiłam w warzywnym sosie. Podałam je z moją ulubioną kaszą kuskus perłowy oraz surówkami. Obiadek był pierwsza klasa 👌👌👌 Przepis można dowolnie modyfikować. Do klopsików można zrobić sos pieczarkowy, pomidorowy lub warzywny, wykorzystując gotowe mieszanki mrożonych warzyw. Ja mój sos zrobiłam dosłownie ze wszystkich zalegających w spiżarni świeżych warzyw. Wyszło bardzo aromatycznie! 


Składniki:
  • 5 szt surowej białej kiełbasy
  • 6-7 pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • 1 całe jajko (do klopsików)
  • pieprz
  • sól
  • 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu)
  • posiekany koperek lub natka

Wykonanie:


Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy do niej jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz  szczyptę pieprzu i soli . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę soli oraz wszystkie pokrojone (lub starte na tarce) warzywa i gotujemy około 25 minut.  Na koniec musimy nasz sos odrobinę zagęścić, więc zaciągamy go 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Zaciagnięty sos zabielamy odrobiną śmietany, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem lub natką. 






piątek, 25 marca 2022

ZAWIJAŃCE Z TORTILLI. PRZEKĄSKA IMPREZOWA

 Bardzo fajna przekąska imprezowa. Szybka do przygotowania, prosta, tania i bardzo smaczna 😎 Możemy dowolnie modyfikować ten przepis, co jest jego kolejną zaletą. 


Składniki:

  • kilka placków tortilli
  • serek śmietankowy o dowolnym smaku
  • kilka liści sałaty
  • kilka cienkich plasterków szynki konserwowej
  • kilka cienkich plasterków żółtego sera
  • paski świeżej papryki
  • kilka cienkich kabanosów
  • pieprz ziołowy

Wykonanie: 

Każdy placek tortilli smarujemy dokładnie serkiem. Posypujemy pieprzem ziołowym, na to układamy liście sałaty, które znowu możemy posmarować niewielką ilością serka. Na to układamy na całym placku plasterki szynki i sera.Na brzegu placka układamy wzdłuż pocięte kawałki papryki oraz cienkie kabanosy. Tortillę zwijamy dość mocno, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po schłodzeniu ściągamy folię, a tortillę kroimy na 2 cm kawałki. 




środa, 23 marca 2022

PROSTE I PYSZNE MUFFINKI Z BORÓWKAMI



Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • borówki
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka borówek, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.







poniedziałek, 21 marca 2022

KURCZAK Z WARZYWAMI I RYŻEM. PROSTE DANIE Z PIEKARNIKA

Pyszne danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo 👍 Pracy przy nim minimum, a jedzonko naprawdę przesmaczne ... szczególnie ten ryż, który w połączeniu z warzywami, bulionem i smakiem duszonego kurczaka jest rewelacyjny! Danie możemy dowolnie modyfikować, np dodać inne warzywa, czy inne części kurczaka... Jeśli nie mamy dużego naczynia żaroodpornego bądź do zapiekania, proponuję użyć 2 mniejsze, bo porcja jest dość duża (albo zmniejszyć składniki proporcjonalnie do potrzeb).



Składniki: na duże naczynie żaroodporne
  • kilka udek, ćwiartek lub podudzi z kurczaka 
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • trochę oleju
Części kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy obficie ulubionymi przyprawami do drobiu. Mogą to być gotowe mieszanki przypraw do kurczaka, albo tak jak ja - możemy wykorzystać pojedyńcze przyprawy. Odkładamy na miskę, przykrywamy, i odstawiamy w chłodne miejsce na min 2 h. 
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy części naszego drobiu z obu stron. Jeśli na kurczaku mamy sporo przypraw, nie przejmujmy się, że trochę zrumienia się nam one podczas smażenia. 

Pozostałe składniki:
  • 300 g suchego ryżu (ja miałam 3 saszetki po 100 g kolorowego ryżu, ale każdy inny też się sprawdzi)
  • 2 op po 350 g dowolnych mrożonych warzyw (u mnie 1 op fasolki szparagowej + 1 op włoszczyzny), oczywiście jeśli tylko mamy możemy wykorzystać świeże, ulubione warzywa, pokrojone na kawałki
  • 400 ml bulionu o intensywnym smaku (może być domowy bulion warzywny lub drobiowy, a jeśli nie mamy, a używamy to zwyczajny bulion z kostki porządnie przyprawiony solą i pieprzem. 

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy suchy ryż i nasze warzywa. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy ryż z warzywami. Zalewamy go przygotowanym, gorącym bulionem. Na górę układamy podsmażone wcześniej części kurczaka. Tłuszcz na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy na mięso. 



Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 70- 80 minut. Po tym czasie mięso będzie już miękkie, a ryż pięknie wchłonie nam bulion. 




wtorek, 15 marca 2022

CIASTO CZESKA WIŚNIA

Bardzo proste ciasto bez pieczenia. Mimo użytej w przepisie śmietany kremówki jest lekkie, delikatne, i nie przesłodzone. Możemy zrobić je w prostokątnej foremce lub np w tortownicy. 



Składniki na warstwę śmietanową: (u mnie blaszka 24cm x 24 cm)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml wody
dodatkowo: herbatniki ciemne lub jasne  ( na moją blaszkę uzyłam 15 sztuk)

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy wlewając wolnym strumieniem zimną galaretkę, najlepiej już odrobinę stężoną, i mieszamy całość rózgą lub moment mikserem, tylko do połączenia się śmietanki z galaretką. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki, na nie wylewamy śmietanową masę. Wyrównujemy i  wkładamy do lodówki, aby masa zastygła, a w tym czasie przygotowujemy:

Warstwę wiśniową:
  • 700 ml wiśni z kompotu+sok (u mnie 2 słoiki drylowanych wiśni po 700ml każdy)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru
Wiśnie odcedzamy z soku. Soku powinniśmy mieć około 800 ml, jesli więc mamy mniej uzupełniamy go wodą. Przelewamy go do garnuszka, podgrzewamy dość mocno, i wsypujemy do niego 2 galaretki wiśniowe.  Mieszamy do rozpuszczenia galaretek i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczynają lekko tężeć dodajemy do nich wiśnie. Lekko stężałą galaretkę z wiśniami przekładamy na śmietanową warstwę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.







sobota, 12 marca 2022

CIABATTA. DOMOWA. JESZCZE NIE IDEALNA

Ciabatta. Włoski biały chleb, robiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek ciabbatty jest wydłużony, szeroki i płaski. Po włosku, słowo ciabatta oznacza nic innego jak ...  „kapeć”. Z ciasta na ciabattę możemy robić długie chlebki lub mniejsze bułki. Tu panuje całkowita dowolność. Do ciasta zaleca się użycie mąki chlebowej 750 lub mąki Manitoba, zwanej inaczej mąką amerykańską (Farina d'America), która jest odmianą mąki o najwyższej zawartości glutenu. Ja do pierwszej mojej ciabatty użyłam zwykłej mąki pszennej 500, dlatego mój wypiek nie jest spektakularny. Ale ... małymi kroczkami do celu, a trening czyni mistrza! Następnym razem pójdę krok do przodu, i mam nadzieję, że moja ciabatta będzie w końcu miała piękne, wielkie dziurki 😍 W każdym razie, jak na pierwszy raz jestem zadowolona, bo moja ciabatta jest baaaardzo smaczna, a w połączeniu z domowym smażonym serkiem to dosłownie rarytas dla moich kubków smakowych 😎



Składniki  na zaczyn (tzw. biga):
  • 7 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 175 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i letnią wodę. Wymieszać, a następnie, dodać mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 7 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 30 ml letniego mleka
  • 120 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • 340 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać mleko oraz 12-godzinny zaczyn, następnie wodę, oliwę/olej oraz sól. Miksować mikserem z hakami dodając mąkę. Ciasto będzie luźne, ale tak powinno być. Miksować około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Następnie wyłożyć je na blat stołu lekko posypanego mąką. Dokładnie wyrobić, aż będzie gładkie, sprężyste i nie klejące się do rąk. Najlepiej zastosować tu metodę Bertineta (zerknij tutaj) przez około 10 minut. Chodzi o rozciąganie ciasta, a nie zagniatanie go, jak np przy klasycznej drożdżówce. Wyrobione ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny do podwojenia objętości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i obficie oprószyć mąką. Ciasto delikatnie przełożyć z miski na blachę i ostrym nożem delikatnie podzielić na 2 części. Delikatnie uformować dwa podłużne bochenki, rozciągając ciasto na długość blaszki.  Następnie obsypać je mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na kolejne 15 minut. Piec około 25-30 minut w temperaturze 220ºC. Upieczone chlebki powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od spodu wydawać głuchy odgłos. 








środa, 9 marca 2022

PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ

Miałam już kiedyś na blogu przepis na babkę z kremówką, ale przyznam szczerze, że zmodyfikowałam poprzednie proporcje, bo nie do końca byłam z nich zadowolona 😉. 
Babka jest mega puszysta, lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jej wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanascie minut.
 
Zawsze staram sie, aby składniki do wszelkich ciast ucieranych nie były prosto z lodówki (jajka czy śmietana) tylko miały temperaturę pokojową, polecam przestrzegać tej zasady.



Składniki: (na dużą foremkę z kominkiem)
  • 7 jaj
  • 370 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe)
  • 1,5  szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie:


Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości. Do masy jajecznej  wlewamy śmietankę i  stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.







sobota, 5 marca 2022

PROSTE CIASTECZKA SEROWE Z CUKREM

Ponieważ w  lodówce zalegała mi kostka twarogu,  postanowiłam wykorzystać ją, i upiec serowe ciasteczka. 
Bardzo lubię takie zwykłe, proste przepisy, uwielbiam ciasta posypane tylko cukrem lub cukrem waniliowym... dlatego serowe ciasteczka są moimi ulubionymi - ze względu właśnie na swoją prostotę, szybkość wykonywania, no... i oczywiście walory smakowe 😊




Składniki: (na 2 blaszki) 
  • 200 g masła 
  • 200 g twarogu (nie musi być mielony)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ szklanki cukru + odrobina cukru wanilinowego - do obtoczenia ciasteczek

Wykonanie:

Schłodzone z lodówce masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony lub poduszony widelcem twaróg i przesianą mąkę . Następnie dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki i chłodzić  minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować cienko. Wykrywać koła za pomocą szklanki lub wiekszej literatki. 


Do miseczki wsypać cukier, obtoczyć każdy wycięty krążek ciasta w cukrze,


następnie złożyć na pół i ponownie obtoczyć w cukrze,


i jeszcze raz złożyć na pół i obtoczyć w cukrze.


Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec około 18 - 20 minut w temperaturze 175 st.