Dziś mam coś dla miłośników białej kiełbasy czyli między innymi dla mnie 😎 Bo z dobrej białej kiełbasy można wyczarować bardzo fajne dania ... A ja mam żródło właśnie takiej przepysznej białej, od której dosłownie nie można się oderwać 😍 Więc jeśli kupię, jemy ją nie tylko sparzoną na ciepło, czy jako dodatek do żurku, ale kombinuję i tworzę inne pyszne rzeczy. Tym razem zrobiłam z niej bardzo smaczne klopsiki, które zatopiłam w warzywnym sosie. Podałam je z moją ulubioną kaszą kuskus perłowy oraz surówkami. Obiadek był pierwsza klasa 👌👌👌 Przepis można dowolnie modyfikować. Do klopsików można zrobić sos pieczarkowy, pomidorowy lub warzywny, wykorzystując gotowe mieszanki mrożonych warzyw. Ja mój sos zrobiłam dosłownie ze wszystkich zalegających w spiżarni świeżych warzyw. Wyszło bardzo aromatycznie!
Składniki:
- 5 szt surowej białej kiełbasy
- 6-7 pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 3 łodygi selera naciowego
- kawałek selera korzeniowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 18%
- 1 całe jajko (do klopsików)
- pieprz
- sól
- 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu)
- posiekany koperek lub natka
Wykonanie:
Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy do niej jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę pieprzu i soli . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę soli oraz wszystkie pokrojone (lub starte na tarce) warzywa i gotujemy około 25 minut. Na koniec musimy nasz sos odrobinę zagęścić, więc zaciągamy go 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Zaciagnięty sos zabielamy odrobiną śmietany, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem lub natką.
Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy do niej jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę pieprzu i soli . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę soli oraz wszystkie pokrojone (lub starte na tarce) warzywa i gotujemy około 25 minut. Na koniec musimy nasz sos odrobinę zagęścić, więc zaciągamy go 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Zaciagnięty sos zabielamy odrobiną śmietany, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem lub natką.
Fajnie! A gdzie podzialy sie pieczarki ?
OdpowiedzUsuńTzn? 🙂 Pieczarki dodajemy pokrojone do gotujących się klopsów wraz z wszxystkimi pozostałymi warzywami.
UsuńTaki obiadek to pychotka.
OdpowiedzUsuń