poniedziałek, 21 marca 2022

KURCZAK Z WARZYWAMI I RYŻEM. PROSTE DANIE Z PIEKARNIKA

Pyszne danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo 👍 Pracy przy nim minimum, a jedzonko naprawdę przesmaczne ... szczególnie ten ryż, który w połączeniu z warzywami, bulionem i smakiem duszonego kurczaka jest rewelacyjny! Danie możemy dowolnie modyfikować, np dodać inne warzywa, czy inne części kurczaka... Jeśli nie mamy dużego naczynia żaroodpornego bądź do zapiekania, proponuję użyć 2 mniejsze, bo porcja jest dość duża (albo zmniejszyć składniki proporcjonalnie do potrzeb).



Składniki: na duże naczynie żaroodporne
  • kilka udek, ćwiartek lub podudzi z kurczaka 
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • trochę oleju
Części kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy obficie ulubionymi przyprawami do drobiu. Mogą to być gotowe mieszanki przypraw do kurczaka, albo tak jak ja - możemy wykorzystać pojedyńcze przyprawy. Odkładamy na miskę, przykrywamy, i odstawiamy w chłodne miejsce na min 2 h. 
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy części naszego drobiu z obu stron. Jeśli na kurczaku mamy sporo przypraw, nie przejmujmy się, że trochę zrumienia się nam one podczas smażenia. 

Pozostałe składniki:
  • 300 g suchego ryżu (ja miałam 3 saszetki po 100 g kolorowego ryżu, ale każdy inny też się sprawdzi)
  • 2 op po 350 g dowolnych mrożonych warzyw (u mnie 1 op fasolki szparagowej + 1 op włoszczyzny), oczywiście jeśli tylko mamy możemy wykorzystać świeże, ulubione warzywa, pokrojone na kawałki
  • 400 ml bulionu o intensywnym smaku (może być domowy bulion warzywny lub drobiowy, a jeśli nie mamy, a używamy to zwyczajny bulion z kostki porządnie przyprawiony solą i pieprzem. 

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy suchy ryż i nasze warzywa. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy ryż z warzywami. Zalewamy go przygotowanym, gorącym bulionem. Na górę układamy podsmażone wcześniej części kurczaka. Tłuszcz na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy na mięso. 



Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 70- 80 minut. Po tym czasie mięso będzie już miękkie, a ryż pięknie wchłonie nam bulion. 




2 komentarze: