czwartek, 25 listopada 2021

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZENIOWYM

Prosty przepis na bardzo smaczny obiad 😊  Oczywiście (jak to bywa z przepisami) można go dowolnie modyfikować, faszerując wszystkim tym co lubimy, albo co zalega nam w lodówce 😉 Możemy także zrobić wersję bez sosu. Wtedy po podsmażeniu roladek układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Będziemy mieć wtedy gwarancję, że są dopieczone w środku. 
Ja osobiście mało kiedy robię sos do mielonych ... bo zazwyczaj mam pojemnik zamrożonego np od karkówki czy wołowiny. Wtedy wystarczy mielone usmażyć, odmrozić sos i voila - klopsiki z pięknym, ciemnym sosem gotowe! 



Składniki:
  • mięso mielone (u mnie karkówka - ok 800 g)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kilka plasterków chudego boczku 
  • 2 cebule (1 do środka roladek, 1 do sosu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • musztarda
  • olej lub smalec do smażenia
  • mąka do obtoczenia roladek i zaciągnięcia sosu 
Wykonanie:


Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem,  2 łyżkami bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Nakładać na dłoń 2 łyżki masy, spłaszczyć, posmarować musztardą i nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, formując zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w mące.
Na mocno rozgrzanym oleju/smalcu obsmażyć roladki z każdej strony do bardzo mocnego zrumienienia. Dorzucić posiekaną drobno cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i smażyć całość jeszcze chwilę. Następnie wlać ok 300 ml wody, dodać trochę soli i pieprzu i dusić pod przykryciem przez ok 25 minut. Na koniec do sosu dodać mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody i sos zagotować. 
Podawać z ziemniakami ,buraczkami lub innym ulubionym dodatkiem obiadowym 😍

U mnie wersja z sosem i mizerią - dla Męża, dla mnie bez sosu, z białą, zasmażaną kapustą.





wtorek, 23 listopada 2021

WILGOTNE BABECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne, szybkie, łatwe ... 😍 Cóż chcieć więcej? Takie pulchne babeczki możemy oczywiście upiec z dowolnymi owocami, posypać kruszonką (tak jak ja), albo zostawić bez kruszonki ... Jak zwykle panuje tu zupełna dowolność. Ja wykorzystałam do nich resztę prażonych jabłek ze słoika i to był dosłownie strzał w "10"! Niestety przedobrzyłam nakładając ich do papilotek zbyt dużo, i trochę wypłynęły mi górą, co nie ukrywam, że wpłynęło na ich wygląd. Na szczęście na smak nie ma to wpływu, i muffinki wyszły pyszne! Nie za słodkie, wilgotne nawet na 3 dzień. Tak więc jeśli macie ochotę upichcić szybko coś do kawusi, a nie macie ochoty długo stać przy kuchni - polecam przepis! 


Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • owoce (u mnie prażone jabłka)
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 2/3 papilotki. Na nie nakładamy łyżeczką prażone jabłka. Na wierzch każdej babeczki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.






poniedziałek, 15 listopada 2021

FUCZKI + SOS ŚMIETANOWY Z PIECZARKAMI

Fuczki dla mnie osoby pochodzącej z Kujaw zarówno i danie i nazwa długo, długo była abstrakcją 😉 Ale po kolejnym zetknięciu się z przepisem na fuczki  wiedziałam, że przyjdzie na nie czas 😀 Uwielbiam kiszoną kapustę, uwielbiam proste jedzenie, szybkie przepisy, więc przypuszczałam, że i to danie trafi w moje kubki smakowe. No i wcale się nie myliłam! Nie będę rozpisywała się tutaj o genezie tych pysznych placków. Od tego jest "wujek google" 😉 Wspomnę tylko, że fuczki to placki z kiszonej kapusty (w niektórych regionach z lekko obgotowanej, w innych z surowej). Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych.  Danie proste, tanie, szybkie, i wierzcie mi na słowo baaardzo smaczne. Możemy je zajadać z czym tylko nasza dusza (a raczej kubki smakowe) zapragnie. Ja zaserwowałam w sosem pieczarkowym, a może bardziej z pieczarkami w śmietanie i bardzo nam ten zestaw pasował.



Składniki:

  • ok 1/2 kg  kiszonej kapusty
  • 1  szklanka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Kapustę lekko odciskamy i kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę (jeśli nam się chce możemy ją podsmażyć na odrobinie masła), mleko, jajka, przyprawy i mąkę. Mieszamy całość. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z każdej strony przez ok. 3 minuty, do lekkiego zrumienienia. Podajemy dowolnie: z surówką, sosem czosnkowym, jogurtem, śmietaną albo podobnie jak ja - z sosem pieczarkowym. 




środa, 10 listopada 2021

KLOPSIKI W JARZYNACH

 Proste, smaczne i szybkie do wykonania danie jednogarnkowe. Przygotowuję je często na umówione spotkanie ze znajomymi, bo spokojnie można je przygotować poprzedniego dnia 😃 Ja korzystam z mrożonych warzyw tylko, aby skrócić czas wykonania dania. Oczywiście mrożonki możemy zastąpić pokrojonymi świeżymi warzywami.



Składniki:

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1  posiekana cebula
2 łyżki bułki tartej
ok 50 ml wody 
sól
pieprz
majeranek
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki mąki/bułki tartej do obtoczenia klopsików
smalec do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrabiamy zwartą masę, formujemy klopsiki. Obtaczamy je delikatnie w mące lub bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Sos warzywny:

1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
żółta papryka
1 cebula
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy całość chwilę i dodajemy mrożonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości warzyw. Jeśli trzeba podlewamy danie odrobiną wody. Do gotowego sosu przekładamy gotowe klopsiki. 





poniedziałek, 8 listopada 2021

SMAŻONY SER HALLOUMI. W PANIERCE

Halloumi to rodzaj cypryjskiego sera. Kto jeszcze go nie próbował - polecam gorąco! Jest bardzo smaczny, nie tłusty, o zwartej konsystencji i lekko słonym smaku. Fajnie nadaje się do smażenia i grillowania, ale sprawdza się także jako dodatek do sałatek. U mnie dziś w trochę bardziej kalorycznej wersji, a mianowicie panierowany. Powiem Wam, że nie mogliśmy się najeść ... 
Taki ciepły, prosto z patelni jest przepyszny!



Składniki:
  • kostka sera hallumi (250 g)
  • 2 jajka
  • słodka i ostra papryka
  • bułka tarta
  • olej
Wykonanie:

Ser kroimy na podłużne słupki. W miseczce roztrzepujemy 2 jajka razem ze słodką i ostrą paprykę. Słupki sera maczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Bułkę tartą delikatnie dociskamy do sera. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.





niedziela, 7 listopada 2021

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA KEFIRZE

Dziś coś dla miłośników pszenno-żytniego pieczywa. 
 



Składniki: (u mnie keksówka o dł. 30 cm)
  • 300 g mąki żytniej 720
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 op suchych drożdży (7g)
  • 280 ml letniego kefiru
  • 180 ml letniej wody
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:


Obie mąki łączymy z suchymi drożdżami solą i cukrem. Dodajemy olej, wodę i letni kefir. Wyrabiamy  mikserem z hakiem chwilę - do połączenia się składników. Następnie wykładamy masę chlebową na blat stołu, dodajemy nasiona, prażoną cebulkę i zagniatamy całość. Masa jest gęsta. Następnie odstawiamy ją w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno widocznie nam podrosnąć. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne  30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 50 minut. 




czwartek, 4 listopada 2021

SEROWE ROGALIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Proste, mięciutkie rogaliki serowe, które często nadziewam prażonymi jabłkami są jednymi z moich ulubionych rogalików. Delikatnie słodkie, puszyste, mniej kłopotliwe niż te tradycyjne na drożdżach, które muszą wyrastać i wymagają jednak od nas zdecydowanie więcej czasu, aby je zrobić. Możemy dodawać do środka dowolne nadzienie: marmoladę, powidła, owoce czy tak jak ja - prażone jabłka. Polecam gorąco! 




 Składniki: (na ok 20 szt)

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zmielonego twarogu
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • dowolne nadzienie

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie.  U mnie dziś do środka powędrowały prażone jabłka. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 15-17 minut. Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.