czwartek, 25 listopada 2021

ROLADKI Z MI臉SA MIELONEGO W SOSIE PIECZENIOWYM

Prosty przepis na bardzo smaczny obiad 馃槉  Oczywi艣cie (jak to bywa z przepisami) mo偶na go dowolnie modyfikowa膰, faszeruj膮c wszystkim tym co lubimy, albo co zalega nam w lod贸wce 馃槈 Mo偶emy tak偶e zrobi膰 wersj臋 bez sosu. Wtedy po podsma偶eniu roladek uk艂adamy je na blaszce lub w naczyniu 偶aroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na oko艂o 20 minut. B臋dziemy mie膰 wtedy gwarancj臋, 偶e s膮 dopieczone w 艣rodku. 
Ja osobi艣cie ma艂o kiedy robi臋 sos do mielonych ... bo zazwyczaj mam pojemnik zamro偶onego np od kark贸wki czy wo艂owiny. Wtedy wystarczy mielone usma偶y膰, odmrozi膰 sos i voila - klopsiki z pi臋knym, ciemnym sosem gotowe! 



Sk艂adniki:
  • mi臋so mielone (u mnie kark贸wka - ok 800 g)
  • 2-3 og贸rki kiszone
  • kilka plasterk贸w chudego boczku 
  • 2 cebule (1 do 艣rodka roladek, 1 do sosu)
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 jajko
  • s贸l
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • musztarda
  • olej lub smalec do sma偶enia
  • m膮ka do obtoczenia roladek i zaci膮gni臋cia sosu 
Wykonanie:


Zmielone mi臋so po艂膮czy膰 w misce z jajkiem,  2 艂y偶kami bu艂ki tartej, przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem, sol膮, pieprzem i majerankiem. Mas臋 dok艂adnie wyrobi膰. Nak艂ada膰 na d艂o艅 2 艂y偶ki masy, sp艂aszczy膰, posmarowa膰 musztard膮 i na艂o偶y膰 plasterek boczku, paseczek og贸rka kiszonego i troch臋 posiekanej cebuli. Ca艂o艣膰 ob艂o偶y膰 mi臋sem mielonym, formuj膮c zgrabn膮 roladk臋. Ka偶d膮 obtoczy膰 w m膮ce.
Na mocno rozgrzanym oleju/smalcu obsma偶y膰 roladki z ka偶dej strony do bardzo mocnego zrumienienia. Dorzuci膰 posiekan膮 drobno cebul臋, li艣膰 laurowy, ziele angielskie i sma偶y膰 ca艂o艣膰 jeszcze chwil臋. Nast臋pnie wla膰 ok 300 ml wody, doda膰 troch臋 soli i pieprzu i dusi膰 pod przykryciem przez ok 25 minut. Na koniec do sosu doda膰 m膮k臋 rozrobion膮 z odrobin膮 zimnej wody i sos zagotowa膰. 
Podawa膰 z ziemniakami ,buraczkami lub innym ulubionym dodatkiem obiadowym 馃槏

U mnie wersja z sosem i mizeri膮 - dla M臋偶a, dla mnie bez sosu, z bia艂膮, zasma偶an膮 kapust膮.





13 komentarzy:

  1. Super ! Takich roladek z mi臋sa mielonego nie pr贸bowa艂am a wygl膮daj膮 smacznie .

    OdpowiedzUsu艅
  2. Super. A do podania bez sosu to wystarczy to o sma偶enie w m膮ce? Czy jak?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy opanierowa膰 lekko w m膮ce lub bu艂ce tartej i sma偶y膰 na dosy膰 g艂臋bokim t艂uszczu, 偶eby w 艣rodku si臋 przesma偶y艂y 馃憤

      Usu艅
  3. Ju偶 doczyta艂am u g贸ry. Przepraszam. :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Roladki zawsze smakuj膮 fantastycznie. Oczywi艣cie dobrze zrobione! W tym wydaniu jestem spokojna o ich smak!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dzi臋kuj臋 馃槏 Pozdrawiam serdecznie!

      Usu艅
  5. Dzi臋kuj臋 za pomys艂,ju偶 wiem co b臋dzie na niedzielny obiad ��

    OdpowiedzUsu艅
  6. Dobry wiecz贸r. Dzi艣 przygotowa艂am te roladki na obiad. By艂y naprawd臋 pyszne. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dzi臋kuj臋 Aniu 馃槏 Ciesz臋 si臋,偶e smakowa艂o.

      Usu艅
  7. Hm, w sosie pieczarkowym tylko sosu brak w tym przpisie

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Pieczeniowym, nie pieczarkowym 馃槈 W przepisie jest podane jak zrobi艂am sos, wi臋c nie bardzo rozumiem o co chodzi.

      Usu艅
  8. Wygl膮daj膮 bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsu艅