niedziela, 7 listopada 2021

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA KEFIRZE

Dziś coś dla miłośników pszenno-żytniego pieczywa. 
 



Składniki: (u mnie keksówka o dł. 30 cm)
  • 300 g mąki żytniej 720
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 op suchych drożdży (7g)
  • 280 ml letniego kefiru
  • 180 ml letniej wody
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:


Obie mąki łączymy z suchymi drożdżami solą i cukrem. Dodajemy olej, wodę i letni kefir. Wyrabiamy  mikserem z hakiem chwilę - do połączenia się składników. Następnie wykładamy masę chlebową na blat stołu, dodajemy nasiona, prażoną cebulkę i zagniatamy całość. Masa jest gęsta. Następnie odstawiamy ją w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno widocznie nam podrosnąć. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne  30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 50 minut. 




5 komentarzy:

  1. Czy zamiast kefiru można użyć jogurt?
    Pozdrawiam KK

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Piekłam dotychczas z dodatkiem kefiru, jak i maślanki. Ale myślę, że jogurt też może być 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Na kefirze jeszcze nie piekłam, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy musi być prażona cebulką? Co zamiast jej dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie mówi być 😃 Możesz pominąć, i upiec bez niej, albo przesmażyć 1 cebulę na maśle/oleju na złoty kolor i dodać.

      Usuń