Dziś coś dla miłośników pszenno-żytniego pieczywa.
Składniki: (u mnie keksówka o dł. 30 cm)
- 300 g mąki żytniej 720
- 200 g mąki pszennej
- 1 op suchych drożdży (7g)
- 280 ml letniego kefiru
- 180 ml letniej wody
- 1 łyżka prażonej cebulki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Obie mąki łączymy z suchymi drożdżami solą i cukrem. Dodajemy olej, wodę i letni kefir. Wyrabiamy mikserem z hakiem chwilę - do połączenia się składników. Następnie wykładamy masę chlebową na blat stołu, dodajemy nasiona, prażoną cebulkę i zagniatamy całość. Masa jest gęsta. Następnie odstawiamy ją w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno widocznie nam podrosnąć. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 50 minut.
Czy zamiast kefiru można użyć jogurt?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam KK
Witam. Piekłam dotychczas z dodatkiem kefiru, jak i maślanki. Ale myślę, że jogurt też może być 😉
OdpowiedzUsuńNa kefirze jeszcze nie piekłam, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy musi być prażona cebulką? Co zamiast jej dać?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie mówi być 😃 Możesz pominąć, i upiec bez niej, albo przesmażyć 1 cebulę na maśle/oleju na złoty kolor i dodać.
Usuń