Proste, mięciutkie rogaliki serowe, które często nadziewam prażonymi jabłkami są jednymi z moich ulubionych rogalików. Delikatnie słodkie, puszyste, mniej kłopotliwe niż te tradycyjne na drożdżach, które muszą wyrastać i wymagają jednak od nas zdecydowanie więcej czasu, aby je zrobić. Możemy dodawać do środka dowolne nadzienie: marmoladę, powidła, owoce czy tak jak ja - prażone jabłka. Polecam gorąco!
Składniki: (na ok 20 szt)
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 100 g cukru
- 1/2 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zmielonego twarogu
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- dowolne nadzienie
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie. U mnie dziś do środka powędrowały prażone jabłka. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 15-17 minut. Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Ależ apetyczne :)Takich rogalików nie miałam jeszcze okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńLekkie, mało słodkie ... bardzo smaczne 😊
UsuńTakie pamiętam z dzieciństwa. Już czuję ten zapach :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób, skoro przywołują takie piękne wspomnienia ... 😍
OdpowiedzUsuń