czwartek, 28 stycznia 2021

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻACH. Z SIEMIENIEM I PRAŻONĄ CEBULKĄ

Prosty w wykonaniu i bardzo przyjemny w jedzeniu 😁 chleb.  Wykonany z mąki mieszanej. Ma fajną strukturę i nie kruszy się zupełnie, nawet po kilku dniach. Oczywiście możemy wzbogacić go dowolnie o ulubione dodatki: ziarno słonecznika, dyni, suszone pomidory ... Polecam bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas super zdolności w wypiekaniu pieczywa 😉😍



Składniki: (u mnie keksówka 30cmx11cm)
  • 250 g mąki pszennej typ 750
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody

Wykonanie: 


Do miseczki wlewamy 250 ml ciepłej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy siemię lniane oraz prażoną cebulkę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wykłądamy na posypany mąką blat stołu i krótko wyrabiamy. Następnie przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą foremki. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika możemy chleb naciąć lub posypać dowolnymi ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st około 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.  







wtorek, 26 stycznia 2021

LANY CHRUST

Jeśli ktoś nie wie, o czym mowa, to już biegnę z wyjaśnieniem 😉 
Lany chrust to coś podobnego do chruścików ... tylko mega, mega bardziej proste i szybsze do przygotowania 😎 Takie smażone zawijasy. Im bardziej wymyślne, tym fajniejsze 😉 Absolutnie nie ma tu reguły, że wszystkie muszą mieć identyczną wielkość i taki sam wygląd. Wszystko w sumie zależy od otworu w woreczku, którego użyjemy do tych pysznych, smażonych wypieków. Im dziurka większa, tym chrust będzie obfitszy i grubszy. Ja osobiście wolę chrusty cieńsze, więc nigdy nie wycinam zbyt dużej dziurki. 
Chrusty - jak to bywa z tego typu słodkościami, są najlepsze w dzień smażenia. Polecam gorąco zwłaszcza osobom, któr nie czują się zbyt dobrze w wypieku tradycyjnych pączków lub chrustów, bo przepis jest bardzo prosty 😍



Składniki:
  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl mleka
  • kilka kropli aromatu cytrynowego lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 łyżki spirytusu (lub czystej wódki)
  • smalec (lub olej do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

Wykonanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy rózgą do połączenia się składników. Smalec rozgrzewamy na głebokiej patelni lub w szerokim, a niskim garnku. Ja użyłam 4 kostek smalcu, ale wszystko zależy od naczynia jakiego użyjemy do smażenia chrustów. Do worka cukierniczego (lub mocnego woreczka foliowego) nakładamy przygotowane ciasto. Odcinamy nożyczkami narożnik. Na rozgrzany olej wyciskamy esy floresy z ciasta. Smażymy do zezłocenia z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniczku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.








poniedziałek, 25 stycznia 2021

MIĘSNE SMAROWIDŁO (Z KARKÓWKI) DO CHLEBA

Pyszne, aromatyczne smarowidło do chleba. Mięsne ... mało w nim smalcu, a dużo mięcha 😎 Jeśli lubimy więcej smalcu w takich smarowidłach, zwiększmy poprostu ilość słoniny. 
Kroma domowego chleba z takim mięsnym smalcem i ogórkiem zapewni nam energii na długie godziny 😉




Składniki:
  • 1/2 kg karkowki
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 1/2 kg słoniny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka

Wykonanie:


Karkówkę, boczek i słoninę mielimy przez maszynkę. Przekładamy do garnka. Topimy na małym ogniu około 3h, mieszając od czasu do czasu. Możemy podlać odrobiną wody, gdyby zaczęło nam się "przyklejać" do dna. Na koniec dodajemy dowolne przyprawy. Ja nie dodaję do takiego smarowidła cebuli, gdyż dodanie jej skraca nam ewentualny czas przechowywania (szybciej pleśnieje). 
Otrzymane smarowidło przelewamy do miseczek lub słoiczków i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. 






poniedziałek, 18 stycznia 2021

MINI PĄCZKI Z DODATKIEM RICOTTY. EXPRESOWE.

Szybkie ... dosłownie expresowe 😃 , a do tego mięciutkie i bardzo smaczne. Tak w wielkim skrócie można opisać moje mini pączusie. Musicie koniecznie wypróbować przepis. Jeśli nie macie ricotty - sprawdzi się tutaj dobrze każdy inny bezsmakowy twarożek. 



Składniki:
  • 250 g serka ricotta
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny (lub kilka kropli aromatu cytrynowego)
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder lub cukier zwykły do posypania

Wykonanie:


Jaja ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek i sodę, skórkę cytrynową (lub aromat cytrynowy) oraz serek ricotta. Całość mieszamy rózgą lub mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Smalec rozgrzewamy. Małą łyżeczką nabierany masę na pączki, a drugą małą łyżeczką zgarniamy ją na rozgrzany tłuszcz. Smażyny na średnim ogniu do zezłocenia. Po usmażeniu odsączamy pączki na ręczniczku jednorazowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 









wtorek, 12 stycznia 2021

KASZA MANNA Z JEŻYNAMI

Uwielbiamy albo ... mamy uraz z dzieciństwa 😂 
Taak ... kasza manna chyba wywołuje takie skrajne emocje.
Osobiście ja bardzo lubię - pod wszelką postacią. 
Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie kasza manna ugotowana na mleku + owoce. Dowolne. Ale wg mnie jeżyny, maliny lub jagody do kaszki pasują wyśmienicie. 
U mnie dziś właśnie jeżyny jako pyszny dodatek do kaszki.



Składniki:


  • pół litra mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • jeżyny (u mnie ze słoiczka)
  • 2 płaskie łyżki cukru ( do kaszki)


Wykonanie:


Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy w garnku. Do gotującego się  mleka dodajemy dwie łyżki cukru. Do mleka w szklance - wsypujemy 10 łyżek kaszy i mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy kaszę ze szklanki i mieszamy. Gotujemy mieszając około 3 do 5 minut, aż kaszka będzie gęsta. Następnie wykładamy kaszkę do salaterek i polewamy sokiem lub owocami. 




A poniżej wersja budyniu śmietankowego z jeżynami: 



wtorek, 5 stycznia 2021

ZIEMNIAKI HASSELBACK Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

"Pieczone ziemniaki Hasselback po raz pierwszy podano ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken w Szwecji. Od tamtego czasu ziemniaki nacięte w "harmonijkę" zrobiły wielką światową karierę.* 
No i wcale mnie to nie dziwi, bo ziemniaki zrobione w ten sposób są nie tylko pyszne, ale i fantazyjnie wyglądają 😍 Podstawową wersję ziemniaków Hasselback wzbogaciłam tym razem pieczarkami, cebulką i startą mozzarellą. To było syte i bardzo smaczne danie 😎

*Żródło opisu: beszamel.se.pl



Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 50 g startej mozzarelli

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy chwilę posiekaną cebulę oraz pokrojone drobno pieczarki. Studzimy lekko i dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.  
Do miseczki z olejem (2-3 łyżki) dodajemy sól, pieprz oraz obie papryki. Mieszamy. Ziemniaki myjemy. Za pomocą ostrego nożna, ostrożnie nacinamy każdy ziemniak, co 2 mm, na głębokość ok. 3/4 ziemniaka. Należy uważać, żeby nie przeciąć go całkowicie. 



Nacięte ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Przyprawionym olejem smarujemy ziemniaki z zewnątrz oraz w miarę możliwości wewnątrz (ja robiłam to przy użyciu silikonowego pędzelka). Na pocięte ziemniaki nakładamy pieczarki wymieszane ze startym serem, wpychając lekko farsz pomiędzy plasterki ziemniaków.



  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 30 minut. Jeśli pieczarki zaczną nam się zbyt rumienić, naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy jako dodatek do mięs, lub samodzielne danie.