Szybkie ... dos艂ownie expresowe 馃槂 , a do tego mi臋ciutkie i bardzo smaczne. Tak w wielkim skr贸cie mo偶na opisa膰 moje mini p膮czusie. Musicie koniecznie wypr贸bowa膰 przepis. Je艣li nie macie ricotty - sprawdzi si臋 tutaj dobrze ka偶dy inny bezsmakowy twaro偶ek.
Sk艂adniki:
- 250 g serka ricotta
- 150 g m膮ki pszennej
- 3 jajka
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy 16g
- 3/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1/4 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny (lub kilka kropli aromatu cytrynowego)
- szczypta soli
- smalec do sma偶enia
- cukier puder lub cukier zwyk艂y do posypania
Jaja ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta mas臋. Nast臋pnie do masy jajecznej dodajemy m膮k臋, proszek i sod臋, sk贸rk臋 cytrynow膮 (lub aromat cytrynowy) oraz serek ricotta. Ca艂o艣膰 mieszamy r贸zg膮 lub mikserem na niskich obrotach tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Smalec rozgrzewamy. Ma艂膮 艂y偶eczk膮 nabierany mas臋 na p膮czki, a drug膮 ma艂膮 艂y偶eczk膮 zgarniamy j膮 na rozgrzany t艂uszcz. Sma偶yny na 艣rednim ogniu do zez艂ocenia. Po usma偶eniu ods膮czamy p膮czki na r臋czniczku jednorazowym, a nast臋pnie posypujemy cukrem pudrem.
Super p膮czusie. Z ch臋ci膮 zjad艂bym ci臋 ;)
OdpowiedzUsu艅Zrobi艂am dzi艣, ale nie wychodzi mi to k艂adzenie cia艂a 艂y偶eczkami, wychodz膮 mi takie robale z odn贸偶ami馃馃馃槣he...he... Te na zdj臋ciu s膮 takie zgrabne. Jednak w smaku bardzo dobre, i szybciutkie w wykonaniu. Pozdrawiam serdecznie 馃檪
OdpowiedzUsu艅