czwartek, 28 maja 2020

MIELONE ZAWIJASY A'LA ZRAZY

Fajny przepis na trochę inną wersję klasycznych mielonych. Wcześniej robiłam już takie mielone z białymi kiełbaskami w środku, a tym razem nafaszerowałam je podobnie jak zrazy: boczkiem, ogórkami i cebulką.
Wyszło pysznie! 



Składniki:
  • mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kilka plasterków chudego boczku 
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej
Wykonanie:

Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, z 2 łyżkami bułki tartej, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić.  Łyżką nakładać na dłoń , na  masę nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor.  Możemy również podlać je bulionem i dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką 😍













sobota, 23 maja 2020

MALINOWY JOGURTOWIEC.

 To proste, lekkie ciasto bez pieczenia powstało "z potrzeby chwili" 😊 Potrzebowałam  jakieś ciacho na następny dzień, a w sklepie mieliśmy akurat w promocji jogurty Jogobella ... więc postanowiłam coś z nich stworzyć 😎
Inspiracją było ciasto z pysznego bloga Ewy Z cukrem pudrem.
Wyszło bardzo smacznie 😍




Na masę malinową I: 
500 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy) 
100 g malin 
2 galaretki malinowe + 180 ml gorącej wody.

Warstwa malinowa przezroczysta:
2 galaretki malinowe
800 ml gorącej wody

Na masę malinową II:
500 g jogurtu malinowego 
100 g malin 
2 galaretki malinowe + 180 ml gorącej wody

Na wierzch: 
ok 300 g  malin 
2 galaretki malinowe + 900 ml gorącej wody

Wykonanie:


Galaretki  rozprowadzamy w 180 ml gorącej wody, studzimy. Wystudzone miksujemy z jogurtem, wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją do foremki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zaczną lekko tężeć wylewamy je na masę jogurtową i wstawiamy do lodówki. 
Następnie przygotowujemy kolejną warstwę jogurtową tak samo jak warstwę I. Wylewamy ją na stężoną galaretkę malinową i wstawiamy do lodówki. Kiedy II warstwa stężeje układamy na niej maliny.
Ostatnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na maliny.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.







piątek, 22 maja 2020

SZNYCELKI ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ

Czasami nie wiemy co zrobić z nadmiarem ziemniaków, które zostają nam z obiadu. Podsunę Wam dziś pomysł na zrobienie sznycelków ziemniaczanych z farszem z kaszanki z cebulką (jeśli oczywiście lubicie kaszankę 😉). To prosty i tani obiad. Moje sznycelki jedliśmy z surówką z ogórków małosolnych, ogórków gruntowych i młodej cebulki.  Fajnie smakują jako przekąska np z ketchupem albo sosem czosnkowym ... 
Ale najlepiej smakują mi jednak z ugotowaną kapustą kiszoną 😍




Składniki:
  • 6 krótkich kaszanek 
  • 3 cebule
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko - do masy ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • szczypiorek (lub koperek)
  • olej - do smażenia
  • 1 jajko - do panierki
  • bułka tarta - do panierki

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Połowę porcji dodajemy do przeciśniętych ziemniaków. Do drugiej połowy, która została na patelni wrzucamy pokrojoną kaszankę. Dodajemy przyprawy, smażymy, a podsmażoną studzimy. 
Do ziemniaków dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Nakładamy na dłoń łyżkę masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszamy, na nia nakładamy kaszankę. Sklejamy całość formując lekko podłużne sznycle.




Każdy obtaczamy w rozkłóconym jajku ,a nastepnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 









środa, 20 maja 2020

ZIOŁOWY LABNEH. DOMOWY SEREK Z JOGURTÓW GRECKICH

Pyszny, delikatny, o kremowej konsystencji serek, który powstaje dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu obciekania z serwatki) 😍 Potrzebujemy do niego minimum składników , jest tani w przygotowaniu, a przede wszystkim - o niebo lepszy i zdrowszy od twarożków ze sklepowej półki. Kiedy już zrobicie po raz pierwszy Wasz własny domowy labneh ... zakochacie się w jego aksamitnym, lekko kwaskowym smaku 😍 Wersję podstawową można urozmaicać dosłownie na tysiące sposobów! Do mojego serka dodałam przesmażoną na maśle klarowanym małą cebulkę, a w raz z nią posiekany koperek (tak, tak, przesmażony koperek podpatrzyłam u Andrzeja Polana, i to jest przysłowiowy strzał w 10-tkę). Ale w prostej wersji możecie dorzucić zioła (koperek, szczypiorek czy natkę) bezpośrednio do jogurtu i pominąć smażenie. 
Serek jest równie pyszny z dodatkiem papryki, czarnuszki, posiekanych drobno suszonych pomidorów, oliwek, awokado czy jakichkolwiek innych ulubionych przez nas dodatków.
Zachęcam gorąco do zrobienia! 





Składniki: (na  średnią miseczkę sera - około 300 g - 350 g)
  • 800 g jogurtu greckiego
  • sól wg uznania, u mnie 1/2 łyżeczki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • dowolna ilość posiekanych ziół (u mnie drobny szczypiorek i koperek)

Wykonanie: 


Na rozgrzanym maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę wraz z posiekanymi ziołami. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy zawartość patelni oraz sól. Mieszamy wszystko. Sitko wykładamy gazą wyjałowioną. Przekładamy jogurt i zawiązujemy od góry sznurkiem lub gumką. Odstawiamy do odcieknięcia na minimum dobę. Ja powiesiłam na kuchennym kranie na całą noc, a potem obciekał sobie jeszcze na sitku. Im dłużej będzie obciekał, tym jego konsystencja będzie bardziej zwarta. 







wtorek, 19 maja 2020

PROSTE ROGALIKI NA KRUPCZATCE Z POWIDŁAMI



Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g  zimnego masła 82% tłuszczu
  • 2 żółtka 
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% ukwaszonej  
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 op cukru wanilinowego (16g)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo: powidła śliwkowe 


Wykonanie: 
Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się lekko zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. 












piątek, 15 maja 2020

ZAPIEKANKA ZE SCHABU I KAPUSTY KISZONEJ. PYSZNA!

Zazwyczaj z kapusta kiszoną łączymy bardziej karkówkę niż schab. A szkoda. Bo schab w zestawieniu z dobrą kiszoną kapusta to według mnie strzał w smakową 10-tkę 💪  Pyszne, mięciutkie chude mięsko na pierzynce z kapusty kiszonej z dodatkiem cebulki i boczki robi się szybko i fajnie smakuje 😍 Polecam gorąco! 



Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • kawałek boczku (można pominąć) 
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej

Wykonanie:

Schab kroimy na ok. 1cm plastry. Każdy plaster (nie rozbity) solimy, pieprzymy, obsypujemy paprykami i majerankiem. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.
Ta tym samym tłuszczu smażymy chwilę pokrojoną cebulę, oraz pokrojony boczek. Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz (do smaku) i zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy) tak, aby przykryła kapustę. Mieszamy delikatnie i dusimy całość około 15 minut. Następnie połowę kapusty przekładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na nią wykładamy podsmażony schab, który przykrywamy resztą kapusty.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.











czwartek, 14 maja 2020

PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA

  • Drożdżowa chałka ... To chyba coś, co kocham jeszcze bardziej niż tradycyjną drożdżówkę 😍 Mięciutka, delikatna, puszysta, wystarczająco słodka, więc z reguły nie posypuję jej już kruszonką.
  • Jej splot (na 4) wciąż  pozostawia  u mnie wiele do życzenia.
  • Ale za to smak mnie nigdy nie rozczarował! 
  • Oczywiście ledwo przestygnie 
  • nigdy nie mogę oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić sobie jeszcze ciepłego kromala... 😋💗




Składniki:
  • 18 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 1/3 szkl szklanki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu 
  • 1/2 op. cukru waniliowego (o wadze 16 g)
  • szczypta soli
  • 3  szkl mąki pszennej + 2 łyżeczki do rozczynu
  • 1 całe jajko + 1 do posmarowania chałki
  • 70 g roztopionego, ciepłego masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 


Wykonanie:


Do miseczki rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Roztrzepujemy i  zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
Kiedy będą gotowe, dodajemy je do przesianej mąki. A potem w kolejności dorzucamy cukier , cukier waniliowy, sól, roztopione ciepłe masło, jajko i skórkę otartą z cytryny.
Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze hakiem - około 5-8 minut na średnich obrotach.  Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.
Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać ( około 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy chwilę. Nastepnie dzielimy je na 3 (lub więcej dla zaawansowanych 😉) części i zaplatamy tak jak zaplata się warkocz. Końce warkocza podwijamy pod spód chałki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 35 minut.










poniedziałek, 11 maja 2020

RUSTYKALNY PLACEK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI


Tym razem moja drożdżówka ma formę prostego, rustykalnego placka ... takiego jak u babci 😀 Dość słodkie, puszyste, wyrośniete ciasto, bakalie i dla odmiany -  brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕





Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 i 1/4 szkl mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 250 g bakalii (u mnie żurawina, rodzynki, kandyzowany ananas, skórka pomarańczowa)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego


dodatkowo: 1 żółtko+odrobina mleka do posmarowania  wierzchu ciasta

Wykonanie:


Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja  ubić z cukrem i cukrem waniliowym  do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać bakalie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy lub innej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placka posmarować rozkłóconym żółtkiem.  Piec ok.45 - 50 minut. w temp.175st (do tzw. suchego patyczka).









sobota, 9 maja 2020

BARSZCZ CZERWONY "CHŁOPSKI" NA ŻEBERKACH

Dlaczego "chłopski"? 😃 Bo bardzo gęsty, aromatyczny, rozgrzewający ... Ugotowany na porządnych, mięsnych żeberkach, z dużą ilością warzyw i zaciągnięty odrobiną śmietany. Taka pożywna zupa, wspaniale zastąpi nam 2-daniowy obiad.
Barszcz czerwony gości u mnie na stole bardzo często. I tak w zależności od poru roku gotuję wiosenną botwinkę, albo letni lekki  barszcz z makaronem, a kiedy robi się chłodniej na salony wjeżdża barszcz ukraiński i wszystkie inne bardziej syte odmiany tej pysznej zupy. Pysznej i zdrowej, bo przecież buraki to skarbnica wszelakich witamin!
Tak więc jedzmy buraki przez cały rok 😍




Składniki:
  • pasek mięsnych wędzonych żeberek
  • 2 wiejskie wędzone kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek pora 
  • 4-5 buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • koperek
  • śmietana 18%
  • odrobina oleju po podsmażenia kiełbasy
  • zakwas buraczany - do doprawienia
Dodatkowo:
  • kilka małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:


Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć żeberka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i  trochę soli. Zagotować, jeżeli na powierzchni zbiorą się szumowiny, zebrać je. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dodać pokrojone dowolnie (kostka, paski) warzywa. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. 
Kiełbasę pokroić w paski, przesmażyć na odrobinie oleju, aż się zrumieni. Dorzucić do gotującej się zupy. Na koniec dodać roztarty w dłoniach majeranek. 
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem lub (tak jak ja) zakwasem buraczanym i zabielić niewielką ilością śmietany. 
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem oraz ugotowanymi w całości małymi ziemniaczkami. Całość posypać koperkiem. 



poniedziałek, 4 maja 2020

MUFFINKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ. NA KEFIRZE

Kocham muffinki za prostotę ich wykonania ... 😍 Chyba nie ma równie łatwej i szybkiej do wykonania domowej słodkości  😎 Uwielbiam szczególnie te z owocami. A z rabarbarem to już kosmos! Słodkie, wilgotne ciasto + kwaskowe owoce i wierzch z maślanej kruszonki... Cóż chcieć więcej? 

Jeśli nie chce Wam sie robić kruszonki, pomińmy ją, i tak babeczki będą pyszne 😉



Składniki: 
  • 3 całe jajka
  • 1 szkl kefiru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl cukru 
  • 2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone drobno

kruszonka: z tego przepisu 



Wykonanie:




  • Wszystkie składniki powinny mieć  temperaturę  pokojową. Tak więc produkty przechowywane w lodówce wyjmujemy sobie wcześniej, aby sie ogrzały.  Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy do nich  olej oraz kefir, mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy produkty suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Po wymieszaniu, mokre składniki przelewamy do suchych i za pomocą łyżki krótko mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki rabarbar. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 20 minut.